HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toplu balık ölümleri vatandaşı korkutuyor

Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Yeni Ziraatli köyünde yayın, sazan, çapak, kefal balıklarının bulunduğu gölette görüldüğü belirtilen toplu balık ölümleri vatandaşları korkutuyor.

Tarımsal sulamada kullanılmak üzere köylülere tahsis edilen gölette ağırlığı 65-70 kilogramı bulan ve kilosu 15 TL'den satılan yayın balıklarının, göletin üst kısmında bulunan bir büyükbaş hayvan çiftliğinden salınan kimyasal maddeler nedeniyle toplu olarak telef olduğu iddia edildi.Ziraatli Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Aydemir, göletin açılış tarihinden itibaren ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını belirterek, "Bu olayı ilk olarak gece avcılar gördü. İlk gördüklerinde göletin üzeri bembeyazdı ve köpük vardı. Burada damların oradan dere yatağına, dere yatağından da gölete geliyor. Üst tarafa ölüm yok. Yaklaşık 35-40 ton balık zehirlenerek telef oldu. Birçoğu kıyıya vurdu. Büyük yayın balıkları ise ağırlıklarından dolayı kıyıya gelemeyerek öldükten sonra dibe çöktü. Bu gölette ağırlığı 65-70 kilogramı bulan yayın balıkları vardı ama artık hepsi ölüyor. Bunun bedelini kim ödeyecek?" ifadelerini kullandı.

"NUMUNELER İNCELENİYOR"

Göletin su tutmaya başlamasından bu yana ilk kez balık ölümlerinin görüldüğünü söyleyen Aydemir, "Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı ilçe tarım müdürlüğü tarafından sudan numune alındı. Daha önce de alınmıştı ama firma hala, 'Biz kirletmedik' diye diretiyor. Onlardan başka burada işletme yok" diye konuştu. Diğer yandan Çağatay Yıldırım da iki gündür ölü balık topladığını belirterek, "Balıkları topladıktan sonra elimde yanma olmaya başladı. Elim kabardı. Yazın da bu olayla sulama yaparken karşılaştık. Sulama yapan herkesin elleri yanıyordu, su ile temas eden yerlerinde sivilceler çıkmaya başlamıştı" iddialarında bulundu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık yetkilileri de toplu balık ölümleri üzerine su ürünleri mühendislerinin gölette inceleme yaptığını açıkladı.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler