HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon ve Samsun'da kar rekoru

Sibirya’dan gelen soğuk hava dalgası tüm Karadeniz'i etkisi altına aldı. Trabzon ve Samsun son 60 yılın en soğuk kışını geçiriyor

Son yılların en ağır kışını geçiren Samsun’da 2 gündür aralıksız yağan yoğun kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Kar kalınlığının 66 santimetreye ulaştığı Trabzon da son 60 yılın en soğuk kışını geçiriyor.

5 günlük hava durumu için tıklayınız...

Sibirya’dan gelen soğuk hava dalgası tüm Karadeniz’de olduğu gibi Samsun'u da etkisi altına aldı. Son yılların en ağır kışını geçiren Samsun’un şehir merkezindeki kar kalınlığı 25 cm, şehrin üst kısmında ise 50 santimi geçti. Tipi şeklinde yağan yoğun kar yağışı nedeniyle göz gözü görmezken, hayat durma noktasına geldi. Yollarda araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, karın ağırlığına dayanamayan Atatürk Parkı'ndaki bir ağaç ise kökünden sökülerek yıkıldı.

Kara teslim olan Samsun’da vatandaşlar işe gitmek için yola çıktıklarında büyük zorluk yaşadı. Bazı araçlar buz tutmuş yolda kalırken bazıları ile güçlükle ilerleyebildi. Yolda kalan araçların yardımına ise vatandaşlar yetişti. Soğuk hava şartlarından etkilenen hayvanlar, doğaya bırakılan yemler sayesinde hayatta kalmaya çalıştı.

1960'TAN BERİ GÖRÜLMEDİ

Uzun yıllardan beri böyle bir kar yağışı görmediklerini belirten vatandaşlar, kar kalınlığının yer yer 30-50 santim arasında değiştiğini söyledi. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Samsun’un en ağır kışlardan birini geçirdiği belirtildi. 1960 yılında 76 santime kadar çıkan kar kalınlığı daha sonraki yıllarda 30’lara kadar düştü. En son 2008 yılında yoğun bir kış geçiren Samsun’da kar kalınlığı 34 santime kadar çıktı. Geçen sene 24 santim olan kar kalınlığı, bu yıl ise son iki günde yağan yoğun kar nedeniyle şehir merkezinin yüksek kısımlarında 50 santime kadar çıktı. Samsun’da kar yağışı 2 gün daha sürecek. Hava sıcaklıklarının Çarşamba eksi 2, Perşembe eksi 3, Cuma eksi 1 ve Cumartesi günü de 5 derece olması bekleniyor.

5 OLAYDA 4 KİŞİ SAĞ, 1 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Samsun afet ve acil durum raporuna göre de AFAD tarafından 5 olaya müdahale edildiği, 4 kişinin sağ bir kişinin de yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi. Liman Başkanlığından yapılan açıklamada ise Samsun Port Limanında saat 09.00 itibariyle sis nedeniyle görüşün azalmasından dolayı, deniz trafiğine zaman zaman ara verildiği, Yeşilyurt ve Toros İskeleleri kötü hava koşulları nedeniyle deniz trafiğine kapatıldığı belirtildi. Hava ulaşımında ise herhangi bir sıkıntı görülmediği açıklandı.

TRABZON'DA DA KAR KALINLIĞI 66 SANTİMETREYE ULAŞTI

Trabzon il genelinde aralıksız olarak saatlerce devam eden kar yağışı sonucunda, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, şehir merkezindeki kar kalınlığı 66 santimetreye ulaştı. Bu rakamın Trabzon şehir merkezinde 1960’dan beri ölçülen en yüksek kar kalınlığı olduğu tespit edildi. Kırsal kesimlerde bulunan mahallelerde ise kar kalınlığının 2 metreye kadar ulaştığı görüldü. Şehrin tamamı beyaz örtüye bürünürken, araç bulamayan bazı vatandaşlarda iş yerlerine yaya gitmek durumunda kaldı. Karadeniz Sahil Yolunun Rize istikametindeki yolun bir bölümünü buzlanma nedeniyle trafiğe kapatılırken, Trabzon'da havayolu ulaşımı da sağlanamıyor. Trabzon Havalimanı'ndan bugün İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, ve Kocaeli'ne yapılması planlanan toplam 20 sefer iptal edilirken, kente diğer illerden yapılması planlanan 19 uçuş da kar nedeniyle iptal edildi. Havaalanı ekipleri tarafından uçuşların gerçekleştirilebilmesi için temizleme işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

SON 57 YILIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞI

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Meteoroloji verilerine göre, son 57 yılın en yoğun kar yağışı gerçekleştiğini söyledi. Kar yağışının bugün ve yarın devam etmesinin beklendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, yoğun kar yağışı ile birlikte çığ ve heyelan tehlikelerinin ortaya çıktığını söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Şehrimizde son 57 yılın en yoğun kar yağışı gerçekleşti. Hasta, yaşlı ve çocuklarımızın ehemmiyet gerektiren bir durum olmadıkça evlerinden çıkmamaları büyük önem arz ediyor. Hemşehrilerimden özel araçlarını bir müddet daha kullanmamalarını rica ediyorum. Ayrıca çığ ve heyelan ihtimaline karşı, tehlike arz eden tüm alanlardan uzak durulması, bu tür alanların boşaltılması gerekmektedir. Hemşehrilerimden tüm bu konularda çok daha dikkatli olmalarını özellikle istirham ediyorum” dedi.

265 İŞ MAKİNESİ VE 750 PERSONEL

Trabzon’da kar ile mücadelede 265 iş makinesi ve 750 personel ile çalıştıklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Gerek şehir merkezi ve ilçe merkezlerinde temizlik ve ana arterlerin ulaşıma açılması çalışmaları, gerekse mahallelerimize yeniden ulaşımın sağlanması noktasında çalışlarımız 24 saat esasına dayalı olarak sürdürülüyor. Ana arterler ve kamusal alanları birinci önceliğimiz durumundadır. Hastası olan, mahsur kalan, afet yaşayan olduğunda, bizlere, 122’ye ulaşıldığında anında gerekli çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ORDU'DA KARAYOLU BUZ PİSTİNE DÖNDÜ

Ordu Ünye - Fatsa Karayolu buzlanma nedeniyle trafik kazaları meydana geldi. Kazaya karışan araçlarda yolcular araçlardan buzlanan yolda güçlükle yürüdü.Bu sabah saatlerinde Ünye - Fatsa Karayolu'nda buzlanma meydana geldi. Buzlanan yolda otobüs ile minibüs çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Kaza yapan araçlarda bulunan yolcular bir başka otobüse geçirilmek istendi. Yolcular buzlanan yolda ellerindeki eşyalarla güçlükle yürüdü. Vatandaşlar yetkililerin önlem almamasına tepki gösterdi. Buz pistine dönen karayolunda yaşananları bir vatandaş cep telefonuyla görüntüledi.

BÖLGELERDE HAVA DURUMU

MARMARA BÖLGESİ: Güneyi az bulutlu, kuzey kesimleri parçalı ve çok bulutlu geçecek. Sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile doğusunda yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor. Rüzgar, batı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli esecek.

EGE BÖLGESİ: Parçalı ve az bulutlu geçecek. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis ve pus hadisesi görülecek. Rüzgar, Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli esecek.

AKDENİZ BÖLGESİ: Parçalı ve az bulutlu, Hatay çevreleri yağmurlu geçecek. Rüzgar, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ile Doğu Akdeniz'de kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak esecek. Sabah ve gece saatlerde iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile sis ve pus hadisesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ: Parçalı ve az bulutlu, doğu kesimleri çok bulutlu Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde çevreleri kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile sis ve pus hadisesi görülecek.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ: Parçalı ve çok bulutlu, Sinop, Kastamonu ve Bartın çevreleri kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışlar, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde kuvvetli olmak üzere bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışlar, Bingöl, Tunceli, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Elazığ'ın doğu, Van'ın ve Erzurum'un güney kesimlerinde yoğun kar yağışı (20 cm ve üzeri) şeklinde olacak. Rüzgarın zamanla batı kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi bekleniyor. Bölge genelinde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile sabah saatlerinde sis ve pus hadisesi görülecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışlar, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde yoğun kar yağışı (20 cm ve üzeri) şeklinde Olacak. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

İSTANBUL: Parçalı ve çok bulutlu. (5)

İZMİR: Parçalı ve az bulutlu. (8)

ADANA: Parçalı ve az bulutlu. (11)

ANTALYA: Parçalı ve az bulutlu. (15)

ANKARA: Az bulutlu. (-1)

ERZURUM: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışlar, öğle saatlerinden sonra güney kesimlerinde yoğun kar şeklinde olacak. (-7)

DİYARBAKIR: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışlar, yerel olarak yoğun kar şeklinde olacak. (0) (AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler