HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon’da yerçekimine karşı tarım

Trabzon-Akçaabat’ta iki üretici, teleferik sisteminden ilham alarak ürettikleri çapalama makinesi ile yüzde 70 eğimli arazide tarım yapabiliyor.

Trabzon’da yerçekimine karşı tarım

Makineli tarım için eğimli arazilerde tarım yapmak en zorlu işlerden biri. Bu zorlu görevi belli ölçülerde getirebilmek için modern tarım makinelerine yeni özellikler kazandırılıyor.

Tarlasera'nın haberine göre Trabzon’un Akçaabat ilçesinde iki üretici ise adeta imkansızı gerçekleştirdi ve tam yüzde 70 eğime sahip arazide makineli tarla bitkisi üretimi yapmayı başardı. Teleferik sisteminden ilham alan üreticiler, kendi imkanlarıyla geliştirdikleri çapalama makinesiyle adeta yerçekimine meydan okuyor.

İnşaat makarası ile çalışıyor

Kaleönü mahallesinde üretim yapan İlyas Bozali ve Aslan Aktepe, öncelikle patpat olarak bilinen aracı bir çapalama makinesi olacak şekilde modifiye etmiş. Kamyonet şanzımanı ve dinamo yardımıyla çalıştırdıkları bu çapalama makinesini inşaat çekme makarasına bağlayan üreticiler, bu sayede dikey arazide üretimi mümkün kılmış.

4 günlük iş 2 saatte tamamlanıyor

Önceleri 3-4 günde çapalayabildikleri araziyi makine sayesinde 2 saatte çapalayabildiklerini söyleyen İlyas Bozali, “Makaranın yukarıdan çektiği patpat kendiliğinden gidiyor, biz de sadece el yordamıyla kontrol ediyoruz. Bunu kullanmak için yalnızca 2 kişi yeterli” diyor.

Destek olursa yaygınlaştırabiliriz

Projeyi bin TL masrafla yalnızca 1 haftada gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozali, “Çevreden ‘Bizim de bahçemizi sürün’ talepleri alıyoruz. Devlet hibe desteği verirse biz bu işi yaygınlaştırırız ve yöredeki vatandaşlara da yardımcı oluruz” diye konuşuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler