HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon'daki "Hrant Dink cinayeti" davası

Görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına devam edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen, yasal işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Öz'ün avukatı Ali Sürmen katıldı. Müdahiller ve mazeret bildiren Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı İbrahim Kolcu, kapatılan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız ve 4 asker hakkında, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmalarına rağmen, kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri iddiasıyla açılan davanın bir süre önce karara bağlandığını anımsattı.

Söz konusu kararın Yargıtay 12. Ceza Dairesince bozulduğunu belirten Kolcu, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapanması dolayısıyla bu davanın Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görüleceğini kaydetti.

Bu konuda görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İlhan Önkal, kendi mahkemelerinin bir süredir Albay Öz, Yüzbaşı Yıldız ve 4 asker hakkındaki davanın akıbetini beklediklerini ve adı geçen davaya ilişkin Asliye Ceza Mahkemesince Yargıtay kararına dair verilecek hükmün belirlenmesini istedi.

Albay Öz'ün avukatı Sürmen ise Albay Öz ve diğer sanıklar hakkındaki Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararını bozduğunu hatırlatarak, davayı bundan sonra görecek olan Asliye Ceza Mahkemesinin Dink cinayetine ilişkin söz konusu dava ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın birleştirilmesi yönünde karar vermesi halinde ayrıntılı savunma yapacaklarını anlattı.

- "Yargıtay enteresan ve ilk defa karşılaştığımız bir bozma gerekçesi yapmıştır"-

Yargıtay'ın bozma gerekçesinin de doğru olmadığını savunan Sürmen, şunları kaydetti: "Asliye Ceza Mahkemesindeki dava ile ilgili Yargıtay enteresan ve ilk defa karşılaştığımız bir bozma gerekçesi yapmıştır. Yani Cumhuriyet savcısının açma iradesi göstermediği bir davayı açılmış gibi kabul ederek ek iddianame tanzimi dahi yapılmadan yargılamaya devam edilmesi yönünde karar vermiştir. Bu doğru değildir. Kaldı ki Asliye Ceza Mahkemesindeki iddia edilen 'görevi ihmal'in konusu idari nitelikteki görevlere ilişkin, Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya konu 'görevi ihmal' ise adli nitelikteki görevlere ilişkindir. Soruşturma usulleri daha farklıdır. Bu nedenle her iki davanın birleştirilmesine dahi gerek yoktur."

Mahkeme Heyeti, sanık Öz ve diğer sanıklar hakkında açılan davanın kararının Yargıtayca bozulması sonrası Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilen dava dosyasının Yargıtay'dan dönüşünün ardından, bu mahkemenin Yargıtay kararına uyup uymayacağı ya da kendi kararında direnip direnmeyeceği yönündeki kararının beklenmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

- Olayın geçmişi

Gazeteci Hrant Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açılmıştı. Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığının incelemesi sonucu Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de Ali Öz'e aynı suçtan ikinci bir dava açıldı ancak mahkeme, aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmişti. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise Albay Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız'a 6 ay, diğer 4 askere ise 4'er ay hapis cezası vermişti.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını görüşen Yargıtay, davaların Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, bu mahkemenin kararını bozmuştu. Bu karar üzerine Öz'ün Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmasına başlanmıştı.

Bu süreçte Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin Dink cinayetine ilişkin kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri ileri sürülen Albay Öz, Yüzbaşı Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı bozmuştu.

Yargıtay, sanıkların "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan da yargılanması gerektiğine de hükmetmişti. Yargıtayın bu kararı üzerine dava, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapatılması sebebiyle Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilmişti.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler