HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSK'dan İdlib'de kritik hamle: 1 numaralı gözlem noktası oluşturuldu

TSK, İdlib'de 1 numaralı gözlem noktasının tesis edildiğini açıkladı. Habertürk TV'nin aktardığına göre; İdlib'de diğer gözlem noktaları için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı ayrıca, 12-18 Ekim tarihleri arasında sürdürülen operasyonlarda, ikisi sözde lider kadroda olmak üzere 45 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

ABD, Rakka'da IŞİD-PKK devir-tesliminden sonra Suriye ve Irak'taki bütün teröristleri İdlib'e yönlendiriyor. Örgütün sözde Afrin sorumlusu, Pentagon destekli kirli planları militanlara yolladığı mesajla açık etti.

PKK HAZIRLIKTA

ABD destekli terör örgütü PKK, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyon yürüttüğü İdlib'e saldırı hazırlığı yapıyor. Suriye'de Rakka'yı devir-teslim anlaşmasıyla IŞİD'den alan PKK, Irak'ta Kerkük, Sincar ve Mahmur gibi bölgelerde yaşadığı bozgunun ardından tüm oklarını İdlib'e yöneltti.

PKK/PYD'nin sözde Afrin Komutanı Ahmet Sultan, "Rakka'da kazandığımız 'zafer' sonrası tüm güçlerimizi İdlib için Afrin'e sevk ediyoruz" açıklaması yaptı.

Terör örgütü üyelerine gönderilen 'iç bülten' niteliğindeki direktif raporunun ayrıntılarına ulaşıldı.

TSK, İDLİB'DE KURŞUN GEÇİRMEZ AKORDİYON SİPER ÖRÜYOR

Hatay'daki sınır hattının bazı yerlerine askeri iş makineleri kullanılarak kurşun geçirmez akordiyon siper örülüyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) İdlib gerginliği azaltma (çatışmasızlık) bölgesine intikali kapsamında Hatay'daki sınır hattının bazı yerlerine askeri iş makineleri kullanılarak kurşun geçirmez akordiyon siper örülüyor.

İdlib'in sınır komşusu Reyhanlı ilçesindeki askeri hareketlilik sürüyor. Sınır hattındaki askeri iş makinelerinin gün boyunca mevzi kazdıkları görüldü.

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine yönelik intikal kapsamında Hatay'a getirilen obüslerin etrafının 3 metrelik toprakla çevrili olduğu dikkati çekti. Sınır hattının bazı yerlerine ise askeri iş makineleri kullanılarak kurşun geçirmez akordiyon bariyerleri örüldü.

Öte yandan, çeşitli birliklerden gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar ile askeri araçların bulunduğu 10 araçlık konvoy, ilçeye varmalarının ardından Suriye sınır hattı istikametine doğru hareket etti.

Genelkurmay Başkanlığınca, Astana süreci kapsamında İdlib'de gerginliği azaltma bölgesinde görev yapacak TSK unsurlarının, 12 Ekim'den itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başladığı bildirilmişti.

Türkiye, Rusya ve İran'ın, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirdiği toplantılarda, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib ili "çatışmasızlık bölgesi" ilan edildi.

Mutabakata göre, Türkiye'nin İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırıldı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlandı.

‘İDLİB STRATEJİK BİR KAVŞAK’

Suriye’nin iç savaş sürecindeki kentin önemine dair açıklama yapan Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı, “İdlib; Halep,Hama, Lazkiye ve Hatay'a giden yolların kavşağında bir düğüm noktasıdır. Hem doğu-batı hem de kuzey güney istikametine ve bu istikametlerin tersinde ilerleme imkanı sağlayan stratejik bir kavşaktır. Lazkiye ve Hatay üzerinden Akdenize açılma imkanı sağlayan bir bölgedir. 2011’de başlayan isyan ve iç savaşta söz konusu yolların kontrolü ve Hama-Humus istikametinden Şam'a ulaşma imkanı vermesi ve Türkiye ile sınırdaş olması açısından da çok kritik bir bölgedir” açıklamasını yaptı. İdlib’te zamanında yaşanan nüfus patlamasına dair de konuşan Pekin, “İç savaş boyunca Halep dahil Suriye'nin hemen hemen bütün bölgelerinden ayrılan, kaçan muhalif ve terörist gruplar, siviller İdlib bölgesine gelmişlerdir. Bu göç sonucu İdlip'in nüfusu 3.7 milyona ulaşmıştır. Ayrıca bütün terörist ve muhalif grupların İdlip bölgesinde unsurları bulunmaktadır” diye konuştu.

‘İDLİB’İN KONTROLÜ TÜRKİYE’NİN SİGORTASIDIR’

Türkiye’nin İdlib’e yönelik müdahalesinin gerekli olduğunu belirten Emekli Korgeneral, “İdlip'in kontrolü Türkiye açısından PYD/PKK koridorunun Lazkiye yoluyla Akdeniz'e açılmasındaki en büyük engeldir. İdlip'in kontrolü aynı zamanda Afrin'in kontrolü ve bu bölgenin Fırat'ın doğusundaki unsurlarla birleşmesinin önlenmesi açısından Türkiye'nin sigortasıdır. Fırat Kalkanı ile Fırat'ın doğusundaki PYD/PKK terör örgütü ile Afrin arasına saplanan ‘kama’ İdlib vasıtasıyla emniyete alınıyor. Afrin hem güneyden, hem doğudan, batıdan ve kuzeyden çevrelenmiş oluyor. Bu bakımdan İdlib operasyonu ve burada kontrolün sağlanması Türkiye'nin toprak bütünlüğü açısından gereklidir” diye konuştu. Türkiye’ye yönelik terörist geçişlerinin de bu noktadan olduğunu belirten Pekin, “Hatay bölgesindeki demografik yapının değiştirilmesinin önüne geçilmesi ve önümüzdeki dönemde Türkiye'deki terörle mücadelede açısından da operasyon büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı.

‘ABD İLE RUSYA SURİYE’Yİ PAYLAŞTI’

Operasyona yönelik ABD kanadından gelen açıklamaları değerlendiren Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı şöyle konuştu:

“ABD'nin operasyon hakkındaki sıkıntısı ve endişesinin nedeni Türkiye'nin Rusya ve İran ile iş birliği yapmasıdır. ABD ile Rusya Suriye'yi paylaşmış durumdadır. Fırat'ın batısı Rusya, Doğusu ABD'nin kontrolü altındadır. Türkiye'nin El Bab ve İdlib bölgesini kontrolü üstelik bunu Rusya ile ittifak içinde yapması ABD'nin bölgedeki planlarını, stratejisini, hedeflerini engellemektedir. Bu da önümüzdeki günlerde ABD ile yeni krizlerin çıkması anlamına gelmektedir.”


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler