HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turgut Şelalesi için 'atıl kalmasın' çağrısı

Turgut Şelalesi'nin yaz sezonu boyunca atıl kaldığını söyleyen bazı vatandaşlar tepki gösterdi.

Turgut Şelalesi için 'atıl kalmasın' çağrısı

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında bulunan merkeze 30 kilometre mesafedeki Turgut Şelalesi'nin yaz sezonu boyunca atıl kaldığını söyleyen bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Şelale yolunda ve içinde düzenleme yapılmasını isteyen vatandaşlar, şelalenin bir an önce kurtarılması için çalışmaların başlamasını istedi.

Turgut Mahallesi sınırları içinde yer alan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden sığla ağaçlarıyla çevrili Turgut Şelalesi, 2007 yılına kadar 27 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapılmaksızın muhtarlık tarafından işletildi. Bu yıldan sonra dönemin muhtarı Naci İşler, şelalenin kullanım hakkının tamamen kendilerine verilmesi için Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurdu. Başvuru reddedildi. Ardından Muhtarlığın şelaleyi 49 yıllığına bedelsiz olarak kiralama talebi de olumsuz karşılandı. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, muhtarlığın son başvurusu üzerine şelaleyi yıllık 15 bin lira kira ve ağaçlandırma şartıyla kiraladı. Kontrat bitiminde bu sefer şelaleyi Köylere Hizmet Götürme Birliği kiraladı. Birlik, kazancın yüzde 40'ını alma koşuluyla şelaleyi Turgut Muhtarlığı'na devretti. Bu sırada Muhtar İşler'in 8 Mart 2011 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazarak şelalenin kullanım haklarının kendilerine verilmesi talebi de kabul görmedi.

Son yerel seçimlerde Muğla'nın büyükşehir olması üzerine Köylere Hizmet Götürme Birliği'nden alınan Turgut Şelalesi, Devir Tasfiye Komisyonu'nca Valilik bünyesindeki Hizmet Vakfı'na devredildi. Bu sene kiraya verilmeyen şelale atıl duruma düştü. Anayoldan şelaleye ulaşımı sağlayan yaklaşık 1 kilometrelik yol bakımsızlıktan bozuldu. Bazı yerlerde tahrip olan bazı yerlerde olmayan korkuluklar tehlike yaratmaya başladı. Çevrede çöpler birikmeye başladı.

'YOL YAPILSIN' TALEBİ

İlçede 25 yıldır cip safari turu düzenleyen 43 yaşındaki Ertuğrul Kaplan, şelale yolunun perişan durumda olduğunu söyledi. Kaplan, "Buraya günde ortalama 300-400 cip giriyor. Yolu perişan durumda ve çok kötü. Bizim araçlar 4x4 olduğu halde buraya çıkması bir dert. İnmesi de başka bir dert. Hadi biz ciple gidiyoruz. Otomobilleriyle gelenlere yazık. İnsanlar araçları 1 kilometre aşağıda bırakıp sıcakta buraya yürümek zorunda kalıyor. Bu yolun bir an önce yapılması gerekirken kimse ilgilenmiyor. Ciplerimiz döküldü, perişan olduk. Araçlarımıza durup dururken masraf çıkarmaya başladı. Yol zaten çok dar, genişlemesi gerekiyor. Eğer biz turizme hizmet veriyorsak bunu düzenli yapmalıyız. Bu sene burası kimsesiz kaldı. Doğanın bu güzelliğinin sahiplenilmesi gerekiyor" dedi. Bazı Turgut Mahallesi sakinleri, düzenleme yapılmasını ve şelalenin atıl bırakılmaması için bir an önce çalışmaların başlaması gerektiğini söyledi.

TEPKİSİ DİLEKÇEYİ TABELAYA ASARAK GÖSTERDİ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir mahalle sakini tepkisini, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazdığı dilekçeyi şelaleye giden yol üzerindeki bir tabelaya asarak gösterdi. Dilekçede, "Marmaris ilçesi, Turgut Mahallesi, Turgut Şelalesi yanında orman içi sınıfı mesire yerinde korumaya alındığını öğrendiğim tarihi bir su değirmeni var. Korumaya alındığı halde Muğla Kültür Müdürlüğü'nün ilgilenmediği ancak Çevre Müdürlüğü'nün önüne yapılan kaçak eklenti için suç duyurusunda bulunduğu söylenen tarihi yapı iki gözleme uğruna çürümeye terk edildiği gibi değirmen bakımsızlığı sonucu çalışmayan değirmen hurda haline gelmiştir. Muğla Valiliğinin Yatağan Belen Köyü'ndeki su değirmenini istimlak ederek MELSA vasıtasıyla hizmete sunduğu gibi, Marmaris Turgut Şelalesi'ndeki değirmenin de bakanlığınızca acil olarak istimlak edilip, kaçak eklentilerden temizlendikten sonra restore edilerek çalışır hale getirilmesini,

ayrıca işletmenin ortakları arasında bitmeyen bir kavga ve yasal işleme rağmen ruhsatsız, halen kaçak çalışarak savcısı, hakimi, jandarması, zabıtası ve diğer memurlarıyla devleti sürekli uğraştıran orman içindeki değirmen ve arsasının istimlak edildikten sonra ormana ait büfelerle tek çatı altında toplanarak yaptırılacak projeyle gelecek sezon Muğla Valiliği tarafından değirmen olarak çalıştırılması için; Gereğinin yapılmasını arz ederim." yazdığı görüldü. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler