HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turhan Sultan nasıl öldü? Muhteşem Yüzyıl Kösem Hatice Turhan Sultan'ın hayatı

Turhan Sultan nasıl öldü? Osmanlı Padişahı İbrahim'in hasekisi olan Hatice Turhan Sultan kimdir? Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle birlikte hayatı merak edilen Osmanlı Sultanı Birinci İbrahim'in eşi ve kayınvalidesi Kösem Sultan hakkında ölüm emri veren Hatice Turhan Sultan'ın hayatı ve ölümü haberimizde.

Turhan Sultan nasıl öldü? Muhteşem Yüzyıl Kösem Hatice Turhan Sultan'ın hayatı

Turhan Sultan kimdir? Kösem Sultan'ın oğlu olan Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim'in eşi Hatice Turhan Sultan neden öldü? Hatice Turhan Sultan çocukları kimdir? Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle hayatı merak edilen Hatice Turhan Sultan'ın hayatı mynet.com'da.

HATİCE TURHAN SULTAN KİMDİR?

Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünü hızlandıran Kadınlar Saltanatının en seçkin sultanlarından birisidir. Padişah 'Deli' İbrahim’in gözdesi, Avcı Mehmet (IV. Mehmet)in annesidir. Kaynanası olan Kösem Sultan‘la birlikte, sonra da yalnız başına yarım yüzyıla yakın bir süre Osmanlı Sarayı’nda sonsuz bir yetkiyle devlet işlerini yönetmiştir.

TURHAN SULTAN NERELİ?

Turhan Sultan aslında Rus’tur. 12 yaşında iken Tatarların eline esir düştü. İstanbul’a getirilerek Kör Süleyman Paşa’ya satıldı. Paşa da 14 yaşındaki bu Rus kızını saraya, padişah İbrahim’in anası Kösem Sultan‘a armağan etti. Osmanoğulları sülâlesinden erkek olarak İbrahim‘den başka kimse kalmamıştı. Kösem Sultan kısa bir eğitimden sonra Turhan’ı odalık olarak oğluna verdi. Turhan, 15 yaşını doldurmadan Mehmet‘i dünyaya getirdi.

KÖSEM SULTAN VE TURHAN SULTAN KAVGASI

Deli İbrahim tahttan indirilip öldürüldükten sonra, IV. Mehmet 7 yaşında padişah oldu, Sarayda devletin dizginleri bu değişikliği yaptıran Kösem Sultan‘ın elindeydi. Bu durumda yavaş yavaş Kösem’le Turhan Sultan arasında çekişme başladı. Rum asıllı Kösem ile Rus asıllı Turhan sarayda büyük kavgalara neden oldular. Kösem Sultan, torunu Mehmet’le gelini Turhan Sultan’ı öldürterek, dizginleri ele almak istedi. Turhan Sultan bunu haber alınca, ağaları yeniçerilerden önce ayaklandırarak Kösem Sultan‘ı öldürttü.

SULTAN İBRAHİM VE HATİCE TURHAN SULTAN'IN ÇOCUKLARI

IV. Mehmet: 1642'te Turhan Sultan'dan dünyaya geldi. Babası I. İbrahim'ın tahttan indirilmesinin ardından, IV. Mehmet olarak Osmanlı Padişahı oldu ve 7 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu. Avcı Mehmed adıyla da bilinir. 39 yıllık saltanatıyla I. Süleyman'dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır. 1687 yılında tahtan indirildi ve 1693'da vefat etti.

Gevherhan Sultan: 1642 doğumlu, henüz dört yaşında 1646'da Damad Cafer Paşa'yla evlendi. Cafer Paşa' nın bir

yıl sonra vefatı ile dul kaldı. Daha sonra 1660 senesinde Vezir Çavuşzade Mehmed Paşa ile evlendi. Bu evlilik 1682 yılında ölümüne kadar sürdü. 1692 yılında Palabıyık Yusuf Paşa'yla evlendi. 1694 tarihinde kardeşi II. Ahmed hükümdarlığı döneminde, Edirne'de vefat etti. 1694 yılında Edirne'de vefat etti.

Şehzade Ahmed: 1 yaşındayken ölmüştür.

TURHAN SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Turhan Sultan tek başına kalınca, bir süre ağaların, saray kadınlarının elinde oyuncak oldu. Sonra, Mimar Kasım Ağa’nın öğüdünü dinleyerek, Köprülü Mehmet Paşa‘yı sadrazamlığa getirdi. Mehmet Paşa ve ondan sonra yerine geçen oğlu Fazıl Ahmet Paşa uzunca bir süre, devlet işlerine çeki düzen vererek, imparatorluğun yıkılmasını bir süre önlediler. Turhan Valide Sultan Viyana yenilgisinin haberi gelmeden bir sene önce 4 Ağustos 1683'te öldü ve cenazesi kendi tamamlattığı Yeni Camii'nin avlusundaki Turhan Sultan Türbesi'ne gömüldü. Böylece II. Süleyman'ın ilerde 8 Kasım 1687 tarihine tahta çıkacağı vakte kadar Dört yıl Üç aydan daha uzun sürecek olan bir valide sultansız dönem de başlamış oluyordu. II. Süleyman'ın bu tarihte padişah olmasıyla valide sultanlık mâkamı Saliha Dilaşub Sultan tarafından doldurulmuş oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler