HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turizm cenneti Kemer'de çöp krizi

Kemer’de, GATAB'ın kapatılmasının ardından, çöp toplama işi Kemer Belediyesi’ne, depolama ve imha işlemi ise Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Belediye Başkanı ise Büyükşehir Belediyesi'ni suçladı.

Turizm cenneti Kemer'de çöp krizi

Büyükşehir Yasası kapsamında GATAB’ın kapanmasıyla Kemer’de altyapı hizmetleri, Antalya Su ve Atık İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (ASAT) devredildi. Çöp toplama işi Kemer Belediyesi’ne, imha ve depolama işi ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. İlçedeki çöpleri toplayarak depolama ve ayrıştırma fabrikasına boşaltan Kemer Belediyesi, çöplerin imha edilmemesi nedeniyle yer sorunu yaşıyor. Ormanlık alan içindeki depolama alanından çevreye yayılan kötü koku, tepkilere neden oldu.

’BİRAN ÖNCE ADIM ATILMALI’

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, çöp toplama işini en iyi şekilde yerine getirdiklerini söyledi. Çöp imha görevinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu kaydeden Başkan Gül, yetki verilmesi ve çöp fabrikasının kendilerine devredilmesi halinde imha işlemini de yapacaklarını belirtti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden gelen çöp araçlarının bir an önce çoğaltılmasını ve çöpleri hızlı şekilde almalarını isteyen Başkan Gül, "Bizler turizmden ekmek yiyoruz. Hepimiz bu konuda titiz davranmalıyız. Çöplerin imhası için hemen adım atılmalı" dedi.

FABRİKAYI ÇALIŞTIRMADILAR

Türkiye’de ilk kompost fabrikasının Kemer’de kendileri tarafından kurduğunu kaydeden Başkan Gül, "Çöp fabrikasını yaparken kompost üzerine yoğunlaştık. Fabrikayı daha açmadan belediye başkanlığı süremiz bitti ve doğal olarak GATAB’la da irtibatımız kesildi. GATAB bir türlü bu fabrikayı çalıştırma ihtiyacı duymadı. Aslında fabrika bugüne kadar hiç çalıştırılmadı, çalıştırılmak da istenmedi. Çöpün içinde değerli atıklar var. Bunları insanlara verip, başka yollardan temizlemeye, yok etmeye çalıştılar" diye konuştu.

KOKMASI İÇİN ÇABA HARCADILAR

Vatandaşların uzun yıllardır çöp fabrikasının yaydığı koku nedeniyle şikayet ettiğine işaret eden Gül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çöp fabrikası kokmaz. Ancak GATAB kokması için 15 yıl çaba harcadı. Fabrikayı tasarladığımız 1996 yılında Kemer ve mahallelerinin yıllık çöp miktarı 32 bin tondu. Fabrikanın çöp imha ve kompost yapma kapasitesi yıllık 50 bin tondu. Yani kemerin çöpünü hemen ayrıştırıp 16- 22 günde gübre haline getirecek kapasiteye sahiptik. Ne yazık ki fabrikayı çalıştırmayı bilmediler. Vatandaşlarımıza, turistlere rezil olduk."

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler