HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk askeri Musul'a konuşlandırıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Musul'un Başika bölgesinde peşmergeleri eğitmek için kurulan eğitim kampındaki asker sayısını artırdı. 25 tankın gönderildiği kamptaki asker sayısı ise yaklaşık 600 oldu.

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan askeri birlik değiştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Musul'un Başika Bölgesi’nde peşmergeleri eğitmek için kurulan eğitim kampındaki asker sayısını da artırdı.

Siirt 3'üncü Komando Tugayı'ndan yaklaşık 400 askerden oluşan bir tabur asker Başika'ya gönderildi. Kamp ayrıca, Trakya’daki zırhlı birliklerden gönderilen 25 tankla takviye edildi.

Başika kampında yaklaşık iki yıldır peşmergelerin eğitimi için 80 kadar Türk askeri bulunuyordu. Kampın korunması için Türk tankları da görev alıyordu.

İki gün önce rutin değişim kapsamında kamptaki 80 eğitmen askerin yerine yeni komandolar gönderildi. Ancak sayı bu kez arttırılarak tabur seviyesine yükseltildi.

Siirt Komando Tugayı'ndan gönderilen 400 asker ve 25 tankın personeliyle birlikte, kamptaki asker sayısının yaklaşık 600'e ulaştığı öğrenildi.

Yetkililer değişimin ve buna bağlı asker arttırımının IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun bilgisi dahilinde gerçekleştiğini belirttiler. Söz konusu takviyeye ilişkin mutabakatın, Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun bir süre önce Erbil'deki temasları sırasında Barzani ile yapılan görüşmede sağlandığı ifade edildi.

Bu arada Kuzey Irak'ın Dohuk ve Musul kentleri arasında yer alan Simele bölgesinde de Türk İstihbarat Birimleri’ne ait bir merkez bulunduğu ve bu merkezinde 20 gün önce takviye edildiği belirtildi. Bölgenin Hristiyanlar, Şii Kürtler ve Türkmenlerin bulunması nedeniyle hassas olduğu öğrenildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Reuters ajansına konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu faaliyetlerin ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun faaliyetlerinin bir parçası olmadığını açıkladı.

IRAK: TÜRK ASKERİ HEMEN ÇEKİLMELİ

Irak Hükümeti, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine sevk ettiği askerleri çekmesini istedi. Irak Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu adımla "Irak'ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal ettiği" belirtildi.

Irak Hükümeti, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine sevk ettiği askerleri çekmesini istedi.

Başbakan Haydar el Abadi'nin makamından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu adımla "Irak'ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal ettiği" belirtildi. Açıklamada, 'Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine saygı göstererek derhal Irak topraklarından çekilmesi" istendi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise, Türk askerinin IŞİD kontrolündeki Musul kenti yakınlarında konuşlandırılmasının "uluslararası hukukun ve normların ihlali" olduğunu öne sürdü.

İngiliz Reuters'ın haberine göre; internetten yaptığı açıklamada Masum, Türkiye'ye askerlerini çekme çağrısında bulunurken, Irak Dışişleri Bakanı'ndan ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için gerekli önlemleri almasını istedi.

Öte yandan Irak Dışişleri de , “Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez” diyerek Türkiye’nin Musul’a asker göndermesini kınadı.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

TARİHİ BİR YERLEŞİM

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler