HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye çocuklar arasındaki eşitsizlikte ‘lider’ ülke

UNICEF araştırmasına göre çocuklar arasındaki eşitsizlikte en başarısız ülke Türkiye

Türkiye çocuklar arasındaki eşitsizlikte ‘lider’ ülke

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir rapor, AB ve OECD üyesi 41 ülkenin dezavantajlı çocuklar ile orta ve üst sınıf çocuklar arasındaki uçurumu gidermekte çuvalladığını ortaya koydu. Bu alanda en başarısız ülke ise Türkiye.

New York Times’ta yer alan UNICEF’in raporu, alt sınıflardan gelen çocuklarla diğerleri arasında giderek açılan uçuruma işaret ediyor. Raporun amacı, bu çocukların ‘gelir düzeyi, eğitim, sağlık ve yaşam doyum düzeyi açısından diğerlerinin ne kadar gerisine düştüğünün altını çizmek’ olarak açıklandı.

Bu ülkelerden topladığı verileri analiz eden kurum, alt sınıfa mensup çocukların diğerlerinden daha yavaş geliştiklerini, bunun söz konusu çocuklar arasındaki mevcut yoksunluk ve yoksulluğu daha da artırdığını belirledi.

Bulgulara göre çocuklar arasında eşitsizliğin görece daraldığı tek alan eğitim, ancak özellikle sağlık açısından durum pek iç açıcı değil.

Danimarka orta ve alt sınıftan çocuklar arasındaki genel eşitsizliğin giderilmesinde en iyi ülke konumunda. Bu konuda en kötü ülkeler ise Türkiye ve İsrail.

Sağlık hizmetlerinde de en eşitsiz ülke Türkiye

Çocuklar arasında sağlık açısından eşitsizlikler, ne sıklıkta tıbbi şikayetleri olduğu bilgisine göre değerlendirildi ve ülkelerin çoğunda bu uçurum derinleştiği görüldü. Sağlık açısından çocuklara eşit olmadıklarını en az hissettiren ülkeler Avusturya, Almanya ve İsviçre. Türkiye burada da İsrail ile birlikte listenin sonunda yer alıyor.

Çalışma Kanada, Fransa, İzlanda ve İsveç’in genel puanlamada geçen yıllara göre en çok gerileme kaydeden yerler olduklarını da belirledi. Fransa ve Kanada daha önce sıralamada ortalarda yer alıyorlardı, şimdi ise üçte birlik alt dilimde yer buldular. İzlanda ve İsveç ise üst sıralardan ortalara geriledi.

Hanehalkı gelirine göre, zengin ülkelerden Japonya ve Amerika da sıralamanın alt bölümünde yer aldı. Amerika’da toplumdaki en dezavantajlı çocuk ile orta sınıftan bir çocuğun geliri arasındaki fark yüzde 59.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler