HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye NATO'ya resmen başvurdu

Türkiye, NATO'dan resmen patriot füzesi başvurusunda bulundu. Nato Türkiye'nin tapriot talebinin gecikmeksizin değerlendirileceğini açıkladı.

Türkiye NATO'ya resmen başvurdu

Suriye'de devam eden iç savaşın Türkiye'ye sıçraması endişesiyle sınırdaki güvenlik önlemleri artırılmaya devam ediyor.

Önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları değiştirilerek en üst seviyeye çıkarıldı.

Şimdi de NATO'ya sınıra Patriot füzeleri konuşlandırılması için resmi başvuru yapıldı.

Açıklamayı bizzat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptı. Rasmussen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Ankara'nın talebinin kendilerine ulaştığını söyledi.

Rasmussen'in açıklamasında "Türkiye'nin halkını ve topraklarını savunması için hava savunma sistemlerini güçlendirecek. NATO, sınırdaki krizde gerilimi azaltmaya katkıda bulunacaktır" ifadesi yer aldı.

Rasmussen, "Patriotların Türkiye tarafından ambargo ya da saldırı için değil, sadece savunma amaçlı kullanılacağını" vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "İttifak üyeleri, bu talebi hiç zaman kaybetmeden değerlendirecektir" dedi.

HOLLANDA'DAN AÇIKLAMA
Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzelerini resmen talep etmesinin ardından Hollanda hükümetinden de açıklama geldi. Hollanda, Türkiye'nin füze talebini değerlendirdiklerini açıkladı.

Hollanda hükümeti adına yapılan açıklamada, "Hükümet, füze talebine katkı olanaklarını değerlendirmeye almıştır. İttifak dayanışması değerlendirmede önemli bir kriter olacaktır" denildi.

DIŞİŞLERİ'NİN AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı da “Suriye’de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında ulusal hava savunmamızın müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO’dan resmen talep edilmesi kararlaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" denildi.

YER TESPİTİ YAPILACAK
Patriot füzeleri, konuşlandırıldıkları bölgedeki radarlar sayesinde füze tehditlerini tespit ederek hedefine ulaşmadan onları havada imha etmeye yarayan bir güvenlik kalkanı oluşturuyor.

NATO’nun kararının ardından bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Heyet, füze sisteminin konuşlandırılacağı yer konusunda tespitler yapacak.

Füzelerin konuşlandırılmasından sonra 150-200 askerin Türkiye’de görev yapacağı öğrenildi.

FÜZELER KİMDEN ALINACAK?
Edinilen bilgilere göre, patriot füzelerinin Almanya, ABD ve Hollanda tarafından dönüşümlü olarak Türkiye’ye verilmesi bekleniyor.

Bu arada, Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, ülkesinin NATO temsilcisinden Türkiye'nin talebini onaylamasını istedi.

Almanya'da bazı muhalefet milletvekilleri, Almanya'nın Suriye'deki krize sürükleyeceği endişesiyle Türkiye'ye füze göndermesine karşı çıkmışlardı.

Hollanda hükümeti, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Hükümet talebi değerlendirecek ve katkıda bulunulması olasılığını görüşecek. Müttefik ülkelerin göstereceği dayanışma değerlendirmemizde önemli bir faktörü oluşturacak" denildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler