HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de yolsuzluk raporu

Türkiye'de yolsuzluk raporu

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Türkiye kolu Uluslararası Şeffaflık Derneği, "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'nin tüm bölgelerinden 2 bin kişiyle yürütülen araştırmada, katılımcıların yüzde 67'si, son iki yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını, yüzde 54'ü ise önümüzdeki iki yıl içerisinde ise yolsuzluğun artacağını düşünüyor.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yarısından fazlası oy verdikleri parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının gelecek seçimlerde oy verirken tercihlerini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.

'Çabalar yetersiz, cezasızlık sorun'

Katılımcıların yüzde 55'i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor. Kamuoyu araştırması sonuçları, dokunulmazlıklar ve cezasızlığın yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirdiğine işaret ediyor

Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması alıyor. Bunu siyaset-sermaye ilişkisi, ihale sistemleri ve medya-sermaye ilişkisi takip ediyor.

Belediyeler 'yolsuzlukta' ilk sırada

Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer alıyor. Belediyeler, en fazla usulsüz ödeme ya da hediyenin verildiği kurumlar olarak görülüyor.

Araştırma ayrıca, katılımcıların yüzde 28,35'inin son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını ortaya koyuyor. Bu oran, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından toplam 107 ülkeden 114 bin katılımcıyla gerçekleştirilen, bugüne kadar yolsuzluk üzerine hazırlanmış en kapsamlı araştırma sayılan Küresel Yolsuzluk Barometresi'nin 2013 yılı Türkiye sonuçlarında yüzde 21 olarak yer almıştı ve Avrupa Birliğindeki oranlara göre çok yüksek.

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

'Hâkim kılıklı insanlar'

İstanbul'da tenis heyecanı

Güney Kıbrıs sonuçtan memnun

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler