HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye’den Almanya’ya görüntülü yargılama

Almanya'nın Düsseldorf Üst Eyalet Mahkemesi, Adana Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hazır bulundurulan tanığın ifadesini aldı.

Türkiye’den Almanya’ya görüntülü yargılama

Almanya'nın Düsseldorf Üst Eyalet Mahkemesi, Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında oluşturulan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kurarak Adana Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hazır bulundurulan tanığın ifadesini aldı.

Almanya Düsseldorf Üst Eyalet Mahkemesi, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği aracılığıyla Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazı göndererek, bir suçtan dolayı Adana F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan tanığın, bir sanık hakkında mahkemelerince görülmekte olan suç örgütü davası kapsamında ifade vermesini istedi.

Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na durumu bildirerek, belirlenecek mahkeme ile Düsseldorf Üst Eyalet Mahkemesi arasında video konferans yöntemiyle tanığın Alman yargıçlar karşına çıkartılmasını istedi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Adana Adliyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün ortak çalışması ile Düsseldorf yetkilileri ile görüşülüp gün ve saat belirlendi. Türkiye'de mahkeme salonları ve cezaevlerinde kurulan ve tüm adliye ve cezaevleri ile yurt dışında sistemin kurulu olduğu adliyelerde görüntülü yargılama yapabilme imkanı veren SEGBİS ile bağlantı kurularak Türkiye'deki tutuklunun, tanık olarak Düsseldorf Üst Mahkemesi yargıçlarına ifade vermesi sağlandı.

Mahkeme salonu ortamı ve yakın plan tanığın görüntüsü iki kamera duruşma salonunda kullanılırken, Düsseldorf'un duruşma salonu, yargıçlar, zabıt katibi ve tercümanlar da Adana Adliyesi duruşma salonunda kurulan sistemle izlendi. SEGBİS duruşması yaklaşık 1 saat sürdü.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen SEGBİS ile yargılama maliyetlerini düşürmek ve yargılama faaliyetlerinin hızlı yürütülmesini sağlamak amaçlanıyor. Bu sistemin ülke çapındaki adliye ve cezaevlerinde her geçen gün yaygınlaşıyor. Sistem ile ayrıca yurt dışı adliyeler ile IP numarası üzerinden bağlantı kurularak ses ve görüntülü görüşme yapılıyor. Bunu Adana Adliyesi'nde ilk kez gerçekleştirdik. Düsseldorf Üst Mahkemesi'nin ifade alma işlemi SEGBİS sayesinde sorunsuz bir şekilde yapıldı” dedi. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler