HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin beşinci yüz nakli başladı

Türkiye'nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar'a, 4'üncü nakli ise Turan Çolak'a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 5'inci yüz nakli operasyonuna başladı.

Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı Andrzej Kucza'nın yüzü, Recep Sert adlı hastaya nakledilecek.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, yaklaşık 4 saat süren operasyonla Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünü Muğla Yücelen Hastanesi'nde başarılı bir operasyonla aldı.

Ekiptekiler operasyon çıkışında koşarak kendilerini bekleyen özel araçla Dalaman Havalimanında bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'da yüzü nakletmek üzere hastaneden ayrıldı.

Hastane çıkışında gazetecilerin 'operasyon nasıl geçti ' sorusuna Prof. Dr. Özkan, "Çok başarılı bir operasyon geçti. Çok acil hastamıza yüzü yetiştirmemiz gerekiyor. Kusura bakmayın yetişmeliyiz" yanıtını verdi.

Ekip saat 07.30 sıralarında Antalya'ya indi. Burada sorulara yanıt vermeyen Özkan hastaneye giderek ameliyata girdi.

Öte yandan, Polonyalı turist Andrzej Kucza için iki adet yüz silikonu hazırlandığı, ailenin tercihinin ardından kadavranın yüzünün silikonla kaplanacağı öğrenildi.

BEYİN ÖLÜMÜ VE DOKU TESTİ
Tatilini geçirdiği Akyaka beldesinde denizde boğulma tehlikesi geçiren ve Muğla Yücelen Hastanesine kaldırılan 42 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın beyin ölümü gerçekleşmişti ve aile Kucza'nın organlarını bağışlama kararı almıştı.

Yüzü de bağışlanan Polonyalı Kucza'nın doku testlerinin iki hastaya uyum gösterdiği, ekibin Bursalı olan ancak İzmir'de yaşayan 27 yaşındaki Recep Sert'te karar kıldığı açıklanmıştı.

YÜZ NAKLİ İÇİN 8 AYLIK HAMİLE HALİYLE OPERASYONA KATILIYOR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi 5. yüz nakli için hazırlıklara başladı. Yüz naklinin yapılacağı 27 yaşında ki Recep Sert’i nakil için hazırlayan ise Prof. Dr. Ömer Özkan’ın aylık eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Özkan. “27 yaşında erkek hasta. Ateşli silah yaralaması sonucu yüzü bu hale geliyor. Ameliyata önce hastayı hazırlayacağız. Bir süre sonrada donörden nakil gelince ameliyat başlayacak. Sonuç bizim için önemli” dedi. 8 aylık hamile olmasına rağmen çalışmalara katılmasıyla ilgili olarak ise “ Biz alışkınız sorun değil” diye Konuştu.

UĞUR ACAR’DAN TAVSİYE
Öte yandan 1 buçuk yıl önce aynı hastanede yüz nakli olan ve şu an sağlığı iyi olan Uğur Acar ise Recep Sert’e nakil öncesi tavsiyelerde bulundu. Ömer Hoca’nın iyi bir hoca olduğunu ve korkmaması gerektiğini ifade eden Acar “ İnşallah nakil hayırlısıyla düzgün ve en iyi şekilde gerçekleşecek. Ömer Özkan bildiğiniz gibi dünya çapında tanınan bir doktor. Bende ilk ameliyat olacağım zaman heyecanlıydım. Recep arkadaşımıza elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Tecrübelerimizi kendisiyle paylaşırım” dedi.

AA - İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler