HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin en kirli havası Keşan'da

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havasına sahip Edirne’nin Keşan İlçesi’nde insanlar nefes almakta bile güçlük çekiyor.

Türkiye'nin en kirli havası Keşan'da

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havaya sahip yerleşim bölgesi Edirne’nin Keşan İlçesi olarak belirlendi. Keşan’da son yıllarda alınan önlemlere rağmen hava kirliliğinin önüne geçilemedi.

Yakıt olarak linyit kömürünün kullanıldığı ilçede özellikle akşam saatlerinde aynı anda yakılan kalorifer ve sobalar nedeniyle kente adeta sis çökerken, bu ilkede oturanlar yoğun kükürt gazı nedeniyle nefes almakta bile güçlük çekiyor. İlçede hava kirliliği nedeniyle solunum yetmezliğine bağlı hastalıklarda ise artış gözleniyor.

KİRLİLİK, UYARI EŞİĞİNİN 7 KATI FAZLA

Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun Keşan’da dün gece elde ettiği verilere göre kükürt dioksit (SO2) uyarı eşiği 500 mikrogram/metreküp olduğu halde bu değer gece yarısı yaklaşık 7 katı olan 3 bin 396.5 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü.

PROFESÖR KİRLİLİĞE TEPKİ GÖSTERDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Twitter hesabından Keşan’daki hava kirliliği ölçüm değerlerini paylaşarak, "Edirne Keşan’da kükürt dioksit (SO2) şuan 2746 ug/m3! Bu inanılmaz yüksek bir rakam. ABD’de alarm sınırı 300 !!!’, ‘Keşan’da SO2 seviyesi 2746, Türkiye hava kalitesi yönetmeliğine göre 1101’den sonra sağlık alarmı verilmesi gerek’ yorumlarında bulundu.

"KİRLİLİĞİN NEDENİ KALİTESİZ KÖMÜR"

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava izleme raporuna göre Türkiye'nin havası en kirli şehrinin yine Keşan olarak belirlenmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Keşan’da hava kirliliğinin başlıca nedeninin kalitesiz kömür ve yakıcıların kurallara uymaması olduğunu ifade eden Şapçı, şöyle dedi:

"Bölgemize kışın geç gelmesi kontrollerin yavaş yapılmasına neden oldu. Geçen sene de hava kirliliği bu seviyelerdeyken belediye ile odamızın yapmış olduğu kontroller sayesinde hava kirliliğini belli bir düzeye çekmiştik. Şu anda hava kirliliği oranı 2 bin 700 mikrogram/m3 seviyesinde. Akşamları kazan dairesi kontrolleri yapıyoruz. Dün akşam yaptığımız kontrollerde kurallara uymayan 10 bina hakkında tutanak tutuldu. Kirlilik oranını düşürmeye çalışıyoruz."

Keşan Belediyesi tarafından yapılan anonslarda kazan ve sobaların yakım saatlerine uyulması konusunda gün boyu uyarıda bulunuluyor. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler