HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Uçan balıklar' göç yolunda ölüyor

Van Gölü'ne dökülen Bendimahi Çayı'nın su düzeyi düşünce üreme göçünde bulunan binlerce inci kefali telef oldu. Balıkların adeta görsel şölen sunduğu bölgede artık ağır bir koku ve binlerce balık ölüsünü bulunduğunu anlatan çok sayıda kişi bunun bölgedeki HES'lerden kaynaklandığını ileri sürerken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç. Dr. Mustafa Akkuş, bu durumun dere yataklarındaki suların tarım alanları için kullanılmasından kaynaklandığını söyledi.

'Uçan balıklar' göç yolunda ölüyor

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali için 15 Nisan'da başlayan ve 15 Temmuz'a kadar sürecek av yasağı devam ederken, son günlerde Bendimahi Çayı'nda binlerce balık ölümü görüldü.

Yaklaşık 2.5 milyon bağlığın görsel şölene dönüştürdüğü üreme göçüne, Bendimahi Çayı'na gelen balıklar eşlik edemiyor. Balık ölüleri ile dolu Bendimahi Çayı'nda son zamanlarda sadece ağrı bir koku yükseliyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Mustafa Akkuş, dere yatağındaki suyun tarım alanlarının sulanmasında kullanıldığını, su düzeyinin düşmesi ile birlikte de bu durumun ortaya çıktığını söyledi. Akkuş, "Bendimahi Çayı üzerinde bulunan regülatörlerle su tarıma kesiliyor. Bu nedenle göl ile regülatör arasındaki 20 kilometrelik mesafede su yok denecek kadar azaldı. Suyun azalması ve sıcaklıkların artamı ile birlikte balık ölümleri yaşanmaktadır. Buna acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Balık ölümlerinin yaşanmaması için deredeki su sevyesinin mevcut durumun 3-4 katı olması gerekiyor" dedi.

Bendimahi Çayı çevresinde oturanlar derede görülen balık ölümlerinin HES'lerden kaynaklandığın ileri sürdü. Çifçilik yapan Bedii Şepik, "HES projesi yapıldıktan sonra bölgede balık ölümleri oldu. Daha önce de ölüm oluyordu. Ama bu kadar değildi. Bu derede bir çok canlı hayvan var. Bu manzara bizi üzüyor. HES projesini istemiyoruz. Başka yerlere yapılsın, doğayı öldürüyor" diye konuştu. (DHA)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler