HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünlü İngiliz yazar Bernieres: O kitap Atatürksüz olmazdı

Bursa’nın merkez Nilüfer İlçesi Belediyesi’nin düzenlediği söyleşide, ’Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini’ kitabının yazarı İngiliz Yazar Louis de Bernieres, edebiyat severlerle buluştu.

Ünlü İngiliz yazar Bernieres: O kitap Atatürksüz olmazdı

BURSA, (DHA)-Son kitabı 'Kanatsız Kuşlar'daMustafa Kemal Atatürk’e geniş yer veren ünlü yazar, "O kitap Atatürksüz olmazdı. Çünkü o dönemdeyapılan bütün büyük işlerde Atatürk çıkıyor karşınıza" dedi.

İngiliz yazar, Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide okurlarıyla kitapları hakkındakonuştu. Hakan Akdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiyeedebiyat tutkunlarının büyük gösterdi. Söyleşide ağırlıklı olarak yazarın, konusu Fethiye Kayaköy’de geçenson kitabı 'Kanatsız Kuşlar'üzerinde konuşuldu.

KAYAKÖY’DEN İLHAM ALDI

Ünlü yazar,1’inci Dünya Savaşı'nın son yılları ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Fethiye'nin Eskibahçe isimli şirin bir köyünde yaşayan Philothei isimli Rum kızı ile İbrahim isimli Türk genci arasındaki aşk ekseninde geçen,Kurtuluş Savaşı’nı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını konu alan kitabı yazarken Kayaköy’den ilham aldığını söyledi.

2 hafta kaldığı Kayaköy’de,mübadele sırasında buradaki insanların eşyaları yerine yakınlarının mezarlıklardaki kemikleri alarak gittiklerini öğrenince çok etkilendiğini söyleyen yazar ‘ Bu bilgi beni çok etkiledi sadece bu bilgiyle bile kitabı yazabilirdim’ dedi.

Kitabı yazarken derinlemesine biraraştırmayaptığınıanlatan Louis de Berniéres, 2 deftere aldığı notları da söyleşiye katılanlara gösterdi. Atatürk’ün Gelibolu’da kaldığı evin resmini çizdiği notlarını gösteren ünlü yazar, "“Yazar olduğunuzda önemli şeylere değil de ilginç şeylere bakıyorsunuz" dedi.

'EN BÜYÜK İŞLERDE HEP ATATÜRK ÇIKIYOR KARŞINIZA'

'Kanatsız Kuşlar' kitabındaMustafa Kemal Atatürk’e geniş yer veren ünlü yazar bu konuda, "O kitap Atatürk olmadan olmazdı çünkü o dönemdeen büyük işlerde hep Atatürk çıkıyor karşınızda. Kitap O’nun da yaşam hikayesi ile birlikte ilerlemeliydi" diye konuştu.

İngiliz yazar, Hakan Akdoğan’ın "Dışarıdan bir Avrupalı olarak Atatürk’ü nasıl görüyorsunuz?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Atatürk pırıl pırılbir adam. Bir başarı fırsatı gördüğü zaman asla verilen emirlere itaat etmiyor. Emirlere karşı gelerek yapıyor ve sonunda çok başarılı oluyor . Atatürk askeri bir komutan olarak müthiş bir insan,politikacı olarak da çok iyi bir insan. Atatürk detaya çok fazla aldırış eden birisi değil. O, sadece büyük fikirleri düşünen biriydi ve her zaman ülkesi içinde hep daha iyilerini düşünürdü. Zaten bugünkü Türkiye’ye bakarsanız bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Tarihe dönüp baktığınızda Atatürk,tüm liderlerden ayırabileceğiniz bir kişi."

'SOYKIRIM İDDİALARI TÜRKİYE’NİN SORUMLULUĞU DEĞİL'

Kitabında mübadeleye geniş yer veren Louis de Berniéres, söyleşide Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili düşüncelerini de şöyle anlattı:

"Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunda değil. Osmanlı döneminde yaşanan bir olay. Eğer sorumlu aranacaksa sorumlu Talat Paşa ve Enver Paşa. Bu ‘soykırım’ kelimesi üzerinde de tartışılmalı.Mübadele sırasında karşılıklı yaşanan acı olaylardır.Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin yerinde olsam‘Böyle bir olay yaşandı ama bunun sorumlusu Türkiye Cumhuriyeti değil’ derdim. O sırada Atatürk de zaten Çanakkale’de cephedeydi, büyük fikirler peşindeydi."

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbeyünlü yazara,Nilüfer’e gelerek okurlarıyla buluştuğu için teşekkür etti. Louis de Berniéres’a özel tasarım portresini de armağan eden Başkan Bozbey bir de istekte bulundu. Başkan Bozbey, İngiliz yazardan kitaplarında Musatfa Kemal Atatürk’e daha çok yer vermesini isteyerek şöyle konuştu:

"Çanakkale ve Mustafa Kemal Atatürk için biraz daha fazla birşeyler yazmanızı bekliyoruz çünkü Obir dünya lideri ve bizim önderimiz. Onun farklı yönlerinigösteren yazılar yazmanızı bekliyoruz. Oiyi bir komutandı ama her şeyden önce iyi bir insandı."

Louis de Berniéres söyleşininardından okurları için kitaplarını imzaladı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler