HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünlü yazar Vedat Türkali hayatını kaybetti

97 yaşındaki senarist, şair ve romancı Vedat Türkali'nin bu sabah 06:00 sıralarında Yalova Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Kızı Deniz Türkali, Twitter hesabından ''Babamı Vedat Türkali'yi kaybettik'' açıklamasıyla acı haberi duyurdu.

CNN Türk yayınına bağlanan Türkali’nin doktoru Özgür Akın Oto, ünlü yazarın çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Atilla Dorsay: Vedat Türkali neredeyse ölümsüzlüğe kavuşmuş gibiydi

NTV canlı yayınına bağlanan Dorsay, "Gerçi 97 yaşında bir insan ama bir enerji ve neredeyse ölümsüzlüğe kavuşmuş gibiydi. 100 yaşını göreceğini umut ediyorduk ama olmadı" diye konuştu. "Türkiye'nin ilk büyük ve gerçek solcularından biriydi" diyen Dorsay, "Daha 1950'li yıllarda içeri alınıp orada uzun bir süre yatması Türkiye'de solcu olmanın çok ağır bedellerle ödendiği yıllarda en büyük öncülerden biri olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Atilla Dorsay'ın açıklamaları şöyle:

"Hakikaten çok üzüldüğümü belirtmeliyim, şok geçirdim. Gerçi 97 yaşında bir insan ama bir enerji ve neredeyse ölümsüzlüğe kavuşmuş gibiydi. 100 yaşını göreceğini umut ediyorduk ama olmadı.

Türkiye'nin ilk büyük ve gerçek solcularından, daha 1950'li yıllarda içeri alınıp orada uzun bir süre yatması Türkiye'de solcu olmanın çok ağır bedellerle ödendiği yıllarda en büyük öncülerden biri olduğunu gösteriyor. Dünya tarihinde görüldü, Türkiye tarihinde görüldü ama bu şekilde, bu bedellerle başlamak görülmemiştir.

Daha sonra hep o solcu yönünü korudu, çok iyi bir romancı oldu, senaryo yazdı. Önce 1960'larda Atıf Yılmaz'ın 'Dolandırıcılar'ını yazdı. Daha sonra Ertem Göreç'le iş birliği yaptığını söylemek yanlış olmaz. Ve bu arada yönetmenlik de yaptı 65 70'li yıllarda "Korkusuz aşıklar" gibi filmler yönetti. Sonra romancılığa başladı ki maşallah o başlı başına bir olay. Önde bireysel ilişkiler, ihanetler, aşklar ama arka planda tümüyle değişen toplum. Bir gün tek başına, mavi karanlık gibi tüm bu romanlar çeşitli ödüller aldı. Bir gün tek başına zaten bir kuşağı etkiledi. Ben onunla çok iyi dostum, ona kızardım pat diye bir köşede yazardım. Yılmaz Güney'den esinlenmiştir ama onu hiç çekmedi. Hem o dönemden hem o dönemden değildi. Ben bunu eleştirip "Hem o hem o olmayan birini yazıyorsun" demiştim. Bir süre darıldık, tipik aydın darılmaları... Sonra gördük birbirimizi ve kucak açtık. Çok sağlam bir dostluğumuz gelişti her şeye rağmen. Senaryolarına getirdiği güç, edebiyatımız ve sinemamızda anıttır."

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

13 Mayıs 1919'da Samsun'da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965'te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.

1974'te Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda birincilik ödülünü, 1976'da Orhan Kemal Roman Armağanını kazandı. 2016'da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Tweets by mynet


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler