HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uşak Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Uşak imsak vakti

Ramazan ayının Uşak İmsakiyesi 26 Mayıs'ı, 27 Mayıs cumartesine bağlayan gece başladı. Uşak, saat kaçta sahur yapacak? İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Uşak Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Uşak imsak vakti

Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Uşak ili 26 Mayıs'ı 27'sine bağlayan gece sahura kalktı. Uşak Ramazan imsakiyesi nasıl düzenlendi? Uşak ilinin Ramazan imsakiyesini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İL İL ve UŞAK İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

Uşak Ulu Cami'de Ramazan İbadeti

Ramazan ayını dualarla, ibadetlerle geçirmek için, ulusal olarak tanınmış bir camisi var. Ulu Cami, İsmetpaşa Cd.'nde bulunan tarihi camilerimizden bir tanesi.
Uşak namaz vakitleri takviminde geçen kavramlar

İmsak: Sabah namazının vakti bu saatte girer. Ayrıca Uşakiçin sahur vaktidir. Bu saatten sonra bir şey yenilmez.

Güneş: Sabah namazının vaktinin sona erdiği vakittir. Güneşin doğuş saatidir. Güneş doğduğunda ilk 45-50 içinde namaz kılmak mekruhtur. Kerahat vaktidir. Bu vakitten sonra israk vakti girer.

Öğle: Ögle namazı vaktinin girdigi saattir. Güneşin yükselip tam tepeye geldiği vakit (zeval vakti) yani öğle ezanı vaktinden önceki 40 dakikalık zaman diliminde namaz kılmak mekruhtur.

İkindi: İkindi namazı vaktinin girdigi saatir. Güneşin batmasına yani akşam vaktine yaklaşık 45-50 dakika kala namaz kılmak mekruhtur.
Akşam: Akşam namazının vaktinin girdiği saattir. Ayrıca orucun Uşak için iftar saatidir. Bu saatte orucunuzu açabilirsiniz.

Yatsı: Yatsı namazı vaktinin girdigi saatir. Yatsı namazı imsak vaktine kadar kılınabilir.

Kıble: Kıble saati geldiğinde, güneşin bulunduğu taraf kıbleyi göstermektedir. Bu saatte güneşe doğru yönelirseniz, kıbleye yönelmiş olursunuz. Bu saatte kıblenin yönünü kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uşak cuma namazı: Cuma namazı vakitleri öğle namazi vakti ile aynı zamanda girer.
Uşak bayram namazı: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazı vakitleri yaklaşık güneş doğduktan 45-50 dakika sonra (israk vaktinde) girer .

RAMAZAN NASIL BESLENMELİ?

Ramazan ayında iftar ve sahuru iki ana öğün olarak düşünmek ve beslenme programınıza iftardan belirli bir süre sonra 2 ara öğün daha eklemek yeterli beslenmenizi sağlıyor. İftarda kahvaltı yapar gibi domates, peynir, zeytin ve ekmek gibi besinlerle orucunuzu açmak uzun süre aç kalan midenizi yormuyor. Kahvaltılık atıştırmalıklardan sonra az yağlı et yemekleri, sebze veya salata seçeneklerini deneyebilirsiniz.

Kan şekerini hızlı yükselten beyaz ekmek, pilav ve makarna gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna tercih etmek uzun süre tok kalmanıza yardım ediyor.

İftarda kızartmalar veya çok yağlı yemeklerdense ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmış yemekler tercih etmek gün boyunca aç olan midenizi yormuyor.

Lif yönünden zengin besinler tüketmek bu dönemde oluşabilecek kabızlık gibi sorunları önler. Kepekli tahıllar, kuru baklagiller ve yulaflı besinler lif yönünden zengin yiyeceklerle örnek verilebilir.

İftardan sonraki ara öğünlerde bolca kuruyemiş tüketmek vücuda gerekli olan vitaminleri sağlıyor. Fındık, badem, ceviz ve kuru meyve atıştırmak ramazan ayını daha sağlıklı geçirmenizi sağlıyor.

Ramazan ayına özel TAHİN KATMERİ (UŞAK)

3 su bardağı un
½ tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar ılık su
1 su bardağı tahin
100 gr tereyağı
Bal, pekmez

Unun ortasını havuz gibi açın. Ortasına tuz ve yumuşak hamur olana kadar su ekleyip yoğurun. Hamuru 15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra limon kadar parçalar alıp, unlu zeminde servis tabağı boyutunda açın. Yüzeyine yeteri kadar tahin ve eritilmiş tereyağı sürüp, rulo yapın. Daire olacak şekilde döndürün. Bu şekildeyken merdaneyle inceltin. Tereyağı ile yağlanmış teflon tavada bazlama ya da gözleme gibi kızartın. Servis yapılacağı sırada üzerine isteğinize göre bal ya da pekmez gezdirebilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler