HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Usta oyuncu Levent Kırca'ya veda

Tedavisini gördüğü Karaciğer kanserine yenilerek yaşama veda eden usta tiyatrocu Levent Kırca, son yolculuğuna uğurlandı.

Büyük ustayı son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyen dostları ve sevenleri Levent Kırca'ya son görevini yaptı.

Tören istemeyen Kırca'nın cenazesi Levent Afet Yolal Camii'nde kılınan namazın ardından alkışlar eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Levent Kırca'nın çocukları tabutunun başında gözyaşı döktü. Kızı Ayşe babasına son kez böyle sarıldı.

Levent Kırca’nın cenaze törenine eski eşi Oya Başar kızları ve oğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Orhan Gencebay, Demek Akbağ, Uğur Dündar, Mehmet Aslantuğ, Nuri Alço, Sezen Cumhur Önal, gibi pek çok ünlü isim katıldı. Tabutu başında Kırca’nın kızı ve oğlunun döktüğü gözyaşları ise cenazeye katılanları duygulandırdı. Oya Başar da eski eşini uğurlamak için camiye geldi. Oldukça bitkin görünen Başar, gözyaşlarını tutamadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da Levent Kırca'nın cenaze törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, Kırca'nın çocuklarına baş sağlığı diledi.

Cenaze namazının ardından gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, sanatçıların toplumun bir değeri olduğunu vurgulayarak, “Bütün çağlarda sanatçılar toplumun önderleri olmuşlardır. Levent Kırca bizim çok önemli bir değerimizdi. Bizi hem güldürür, hem de düşündürürdü. Büyük acılar yaşadığını biliyoruz. Baskılar yaşadığını biliyoruz. Aslında Türkiye bunu hak etmiyordu. Ama sonuçta onu uğurladık. Sevinciyle, acısıyla, gözyaşıyla, Allah rahmet eylesin. Umuyorum sanatçılar el üstünde tutulur. Güzel bir Türkiye’yi özlem olarak dile getirdi. O giderken daha güzel bir dünyada buluşmak ümidiyle gitti. En büyük özlemimiz de o. Daha güzel bir dünya da buluşmak hepimizin özlemi” şeklinde konuştu.

Ayşen Gruda yakın dostu Levent Kırca'nın ardından şunları söyledi; 'Levent gibi çok yönlü bir aktör çok zor gelir. Geride kalanlara baş sağlığı diliyorum. Çocukları babalarını, babaları da onları çok severdi.Son derece yumuşak son derece arkadaş canlısı kimseyi kırmadan dökmeden çalışan bir insandı. Çok iyi bir insandı.'

Enis Fosforoğlu: Gençlik arkadaşım benim 20’li yaşlarımın arkadaşı ilk televizyon programlarını birlikte yaptık onunla. Bizim dostluğumuz hep sürdü. Son replikleri en güzel replikleriydi bence ‘Atatürk’le kalın, Cumhuriyetle kalın, hoşça kalın ‘ ama biz Levent’siz de kaldık.

Murat Gören: Bunca yıl içerisinde verdiği ürünler sayısızca eserler ile bundan sonraki nesillerin de daha uzun yıllar tanıyacağı, seveceği ve izleyeceği bir sanatçı olarak devam edecek. Çok üzgünüz.

MEHMET ASLANTUĞ

Cenaze törenine katılan sanatçı dostu sinema ve tiyatro oyuncusu aktör Mehmet Aslantuğ da “Daha güzel bir dünya da buluşmak için veda etti. Ama biz el birliğiyle daha güzel bir Türkiye kuracağız tabii ki” dedi.

DEMET AKBAĞ

Törene katılan oyuncu Demet Akbağ ise, Kırca’nın çok erken vefat ettiğini dile getirerek, “Başımız sağ olsun demekten başka söyleyecek bir şey yok. Belki sizler de biliyorsunuz. Hepimiz için çok büyük bir kayıp. Türk mizahı için çok büyük bir kayıptır. Çok erken ve çok çabuk kaybettik. Ama giderken bize, anlayabilene çok önemli bir mektup bıraktı. O mektubu okuyup anlamaya çalışalım bence” diye açıklama yaptı.

KENDİ ADINI TAŞIYAN TİYATRODA ANMA

Kırca için Kadıköy'de bulunan Levent Kırca Tiyatrosu'nda da anma düzenlendi. Taziyeye, Levent Kırca'nın oyuncu arkadaşları, öğrencileri, ailesi ve sevenleri katıldı. Taziye sırasında, usta oyuncunun bazı öğrencileri gözyaşlarını tutamadı.

Birçok kişi taziye defterine duygularını yazarken, Levent Kırca'nın eski öğrencisi ve aynı zamanda asistanı olan tiyatro oyuncusu Bülent Demir, “Hepimiz çok üzgünüz, çok yıkıldık" dedi.​

“TEK VASİYETİ TİYATROSUNUN YAŞATILMASIYDI"

Bütün öğrencilerinin burada olduğunu dile getiren Bülent Demir, “Herkesin mutlaka Levent Kırca ile ilgili iyi bir anısı vardır. Onu sevmeyen hemen hemen yok gibi. Biz ülkenin her yerine turne yaptık. Her zaman her oyunu ayakta alkışlanmıştır. O kadar büyük bir insanı kaybettik ki. Kolay kolay böyle insanlar gelmiyor. Tek vasiyeti, 'Tiyatrom yaşasın' diyordu. Tiyatrosunu yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız"

LEVENT KIRCA KİMDİR?

Zeki Levent Kırca (d. 28 Eylül 1948; Samsun), Türk komedyen, tiyatro sinema oyuncusu, Aydınlık Gazetesi yazarı ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyesidir.

İlk kez 1964'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. Nasreddin Hoca Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi.

1978'de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu'nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte Güzel ve Çirkin ve Sefiller adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi. 1988'de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti.

1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Sanatçının ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar'dan olan 4 çocuğu bulunuyor.

Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardandır. 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamıştır, fakat reyting alamadığından dolayı dizi dört bölüm sürmüş ve bitmiştir. 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yayın hayatına günlük gazete olarak devam eden Aydınlık Gazetesi'nin yazarıdır.

1998 yılında almış olduğu Devlet Sanatçısı ünvanı Nisan 2015'te geri alındı.

2015 yılında karaciğer kanserine yakalanmıştır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler