HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzun tutukluluk başvurularında sona gelindi

Adalet Bakanlığı, uzun tutuklulukla ilgili bireysel başvuru dosyaları konusundaki görüşünü Anayasa Mahkemesine gönderdi.

ANKARA (A.A) - Aylin Sırıklı Dal - Adalet Bakanlığı, aralarında "Ergenekon" davası tutuklularından CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın da bulunduğu uzun tutukluluğa ilişkin başvurularla ilgili görüşünü Anayasa Mahkemesine gönderdi.

Uzun tutukluluk süreleriyle ilgili dilekçeleri 12 Şubat'taki toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi,başvurularda kabul edilebilirlik kararı verebilmek için iç hukuk yollarının tüketilmiş olması şartı nedeniyle başvurucularla ilgili davaların devam etmesini de dikkate aldı. Yüksek Mahkeme, bunun üzerine iç hukuk yollarının tüketilip tüketilmediği konusunu da irdeleyerek, kararla ilgili İçtüzük gereği Adalet Bakanlığından görüş alınmasını da kararlaştırdı.

Adalet Bakanlığı da bir aylık normal süre ve sonrası tanınan 30 günlük ek sürelerinin tamamlanmasının ardından görüşünü yazılı olarak Anayasa Mahkemesine bildirdi.

-AİHM, iç hukuk yollarını tüketmiş sayıyor-

Bireysel başvuruda bulunulabilmesi için iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekiyor.

Hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru için dosyanın Yargıtay'da kesinleşmesi isteniyor. Ancak AİHM'in, uzun tutukluluk konusunda farklı içtihadı bulunuyor. AİHM, devam eden davalarda tutukluluk kararına yapılan itirazın bir üst mahkemede reddedilmesini, kararın kesinleşmesi kabul ediyor ve iç hukuk yollarını tüketilmiş sayıyor.

Eğer Anayasa Mahkemesi de konuyu AİHM'deki gibi kabul ederse uzun tutuklulukla ilgili başvurularda iç hukuk yolları tüketildiğinden kabul edilebilirlik kararı verecek, ardından da uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlali olup olmadığına bakacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler