HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaşlar 'Türkiye savaşa mı gidiyor?' sorusuna yanıt arıyor

Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Pek çok ilde terör örgütü PKK ve IŞİD'e yönelik operasyonlar düzenlendi. Vatandaşlar 'Türkiye savaşa mı gidiyor?' sorusuna yanıt aradılar.

Vatandaşlar 'Türkiye savaşa mı gidiyor?' sorusuna yanıt arıyor

32 kişinin öldüğü Suruç katliamının ardından Şanlıurfa'da 2 şehitin verilmesi, Diyarbakırda 1 polisin şehit 1 polisin yaralı düşmesi ve Kilis'te 1 polisin şehit düşüp 2 polisin yaralanmasının ardından sınırda hareketlilik başladı. Vatandaşlar 'Türkiye savaşa mı giriyor?' sorusunu merak etmeye başladı.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo berelilerden oluşan birlikler Suriye sınırındaki Kilis'e geldi. Daha sonra Kilis'in Elbeyli İlçesi'nde sınır hattında bulunan askerlere Suriye tarafından ateş açıldı; 1 astsubay şehit olurken, 4 asker yaralandı. Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Yaşanan bu olayların ardından 'Türkiye savaşa mı giriyor?' sorusuna yanıt arandı.

Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Operasyona şehit düşen astsubayın Yalçın Nane'nin adı verildi. Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu. Son MGK toplantısında değerlendirilen istihbarat raporları doğrultusunda hükümet, TSK’ya sınır illerinde tedbirleri arttırma talimatı vermişti. Tedbirler konusunda komutanlıklara genel bir direktif de iletilmişti. Bunun üzerine TSK, önemli birliklerini Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktalara kaydırmıştı. İstihbarat raporlarında IŞİD’in en çok yasadışı geçiş yaptığı belirtilen bölgelerde yığınak yapılmıştı.

TSK IŞİD HEDEFLERİNİ VURDU

Tüm bu gelişmelerin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 4 adet F-16 gece saatlerinde havalandı ve IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirdi.. Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.10 itibarıyla art arda F-16 savaş uçakları havalandı. 5'er dakika arayla havalanan 4 F-16'nın IŞİD hedeflerini bombaladığı öğrenildi. Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki Suriye'nin Havar Köyü yakınlarında bulanan IŞİD hedefleri savaş uçakları tarafından bombalandı. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu.

"TÜRKİYE, SURİYE SINIRINA GİRMEDEN VURDU"

CNN Türk Ankara temsilcisi Hande Fırat, IŞİD'e düzenlenen hava saldırısında Türk F-16'ların Suriye sınırına girmediğini, bombardımanı Türkiye sınırından yaptığını duyurdu. Operasyon kararının dün yapılan güvenlik zirvesinde alındığı öğrenildi. Suriye sınırındaki hudut karakoluna dün IŞİD militanlarının ateş açıp astsubay Yalçın Nane'yi şehit etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri misliyle karşılık verdi. Savaş uçaklarının Bab Bölgesi'nde IŞİD'a yönelik bombardımanında iki karargah ile bir toplanma merkezi vuruldu, en az 35 IŞİD militanı öldü.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Başbakanlık'ın resmi sitesinden yapılan açıklama şu şekilde:

"Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz tarihinde Çankaya Köşkü’nde yapılan Güvenlik Toplantısı’nda sınırımızda yaşanan DAEŞ Saldırısı değerlendirilmiş ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir.

Saat 03:12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03:40 - 03:53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04:24’te üslerine intikal etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır.Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. "

ABD İLE TÜRKİYE MÜTABAKATI

ABD ve Türkiye arasında 7-8 Temmuz’da Ankara’da prensip anlaşmasına varılan, Adana’daki İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaşta koalisyon uçaklarına açılması konusunu karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın beklenen telefon görüşmesi önceki gün gerçekleşti. İncirlik Üssü çok yakında koalisyon uçaklarına açılacak. İncirlik mutabakatı, öncelikli olarak IŞİD ve El Nusra gibi radikal terör örgütlerini hedef alacak. Gerekli görüldüğünde bomba yüklü ABD ve koalisyon güçleri uçakları İncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nı kullanabilecekler.

Hükümet, IŞİD’in Suruç’ta düzenlediği canlı bomba saldırısından sonra ABD ile üzerinde mutabık kaldığı, Suriye sınırı boyunca radikal İslamcı örgütleri hedef alan ve İncirlik Hava Üssü’nün de kullanılmasını içeren “Türkiye-ABD ve ABD liderliğindeki koalisyon güçleriyle birlikte kapsamlı ortak hareket etme eylem planı”nı hayata geçirme kararı aldı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın önceki günkü Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamada değindiği, ancak detayına girmediği İncirlik Mutabakatı’nın ayrıntılarına Hürriyet ulaştı. Edinilen bilgiye göre, bu mutabakat, öncelikli olarak IŞİD ve El Nusra gibi radikal terör örgütlerini hedef alıyor. Hükümetin, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan mutabakatı vakit geçirmeden devreye sokmak istediği öğrenildi. Mutabakatta, İncirlik Üssü’nün kullanımında, ‘gerekli görüldüğü’ tanımına yer verilmesi, Ankara’nın üssün kullanımıyla ilgili kendisine ‘esneklik payı’ bırakma manevrası olarak yorumlandı.

Kısa süre önce Ankara’ya gelen ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le mücadele temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen başkanlığındaki ABD heyeti ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun çerçevesini çizdiği mutabakatın ana hatları şöyle:

90 KM’LİK UÇUŞA YASAKLI BÖLGE

-Türkiye-Suriye sınırının Mare-Cerablus arasındaki 90 km’lik alan uçuşa yasak güvenli bölge ilan edilecek.

-Halihazırda ÖSO ve kısmen IŞİD’in bulunduğu bölgede yasaklı alanın derinliği 40-50 km olarak düşünülüyor. Özellikle Türkiye’ye yeni bir göç dalgasını tetikleme kapasitesine sahip bu bölgenin tamamen IŞİD, El Nusra gibi radikal dinci örgütlerin eline geçmesine izin verilmeyecek.

- Bu bölgenin havadan güvenliğini (taarruz ve keşif dahil) ‘gerekli görüldüğünde’ ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin savaş uçakları sağlayacak. Yine ‘gerekli görüldüğünde’ Türk savaş uçakları da benzer görevi üstlenebilecek.

- Bunun için ‘gerekli görüldüğünde’ silah, bomba ve füze yüklü ABD ve koalisyon güçleri uçakları İncirlik Üssü ile Türkiye Hava Sahası’nı kullanabilecekler.

- Güvenli bölgenin sağlanmasında ‘gerekli görüldüğü’nde Türkiye, topçu birlikleriyle destek verebilecek.

TÜRKİYE İLE KOORDİNELİ OLACAK

-Üssün kullanımı Türk Hava Kuvvetleri ile koordine edilecek. Güvenli bölge ilanından sonra rejime ait hava unsurlarının burada uçmasına izin verilmeyecek.

-Mutabakat doğrudan Suriyeli Kürtlerin PYD’sini hedef almıyor. Ancak PYD güçlerinin bölgenin güvenliğini ve Türkiye sınırını tehdit edici ve tehlikeye düşürecek tutum takınması (örneğin demografik yapıyı bozacak zorlayıcı tutum) halinde gereken müdahale yapılabilecek.

-İncirlik’e muharip kara gücü gelmesi söz konusu değil. Ancak ABD ve koalisyon uçaklarının oluşabilecek teknik ihtiyaçlarını gidermek için üste mevcut teknik askeri uzmanlara ek olarak 40-50 kişilik askeri teknik heyet gelebilir.

-ABD ve koalisyon güçleri uçakları acil durumlarda İncirlik dışında bölgedeki Batman, Diyarbakır ve Malatya-Erhaç gibi üsleri de kullanabilecek.

Adıyaman'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, özel harekat polisleri ve jandarmanın da katılımıyla sabahın erken saatlerinde merkez ve köylerde belirlenen çok sayıda adrese eş zamanlı baskın yapıldı. Operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanmaya başlandı.

Mersin'de polisin düzenlediği operasyonda, Suriye sınır bölgesindeki operasyonlardan kaçtıkları belirlenen terör örgütü İŞİD üyesi 7 kişi yakalandı.

Bir istihbaratı değerlendiren Gazinatep Terörle Mücadele Şube ekiplerinin, Mersin polisi ile ortaklaşa Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi'nde düzenledikleri operasyonda, İŞİD üyesi 7 kişiyi gözaltına aldı. Kilis ve Gaziantep’teki operasyonlardan kaçarak Mersin’e geldikleri bildirilen şüphelilerin yerli ve yabancı terör örgütü sempatizanlarına aracı oldukları ve terör örgütüne malzeme aktarımı ile lojistik destek sağladıkları belirtildi. Yakalanan şüphelilerden V.K., M.S,K. ve A.K.’nin Türk , H.E.M., R.Ş.M., A.E.H. ile M,V.’nin ise Suriye uyruklu olduğu belirtildi. Şüphelilerin sorgulanmak üzere Gaziantep’e gönderildiği öğrenildi.

GAZİ MAHALLESİ'NDE YARALANAN POLİS ŞEHİT OLDU

Sivri'nin göğsünden yaralandığı ve durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Sivri, mahallede gözaltı işlemi sırasında bir binadan açılan ateş sonucu yaralandı. Gazi Mahallesi'nde Muammet Fatih Sivri adlı Çevik kuvvette görevli bir polis memuru silahla yaralandığı anlarda, İsmetpaşa Caddesi üzerinde zırhlı polis aracından indirilen bir yaralı, yine polisler tarafından ambulansa taşındı. Bu olaydan bir süre sonra, Gazi Polis Merkezi Amirliği'nden yaralı taşıyan bir ambulans çıktı. Ambulans yaralıyı Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Gazi Mahallesi'nde göğsünden ağır yaralanan ve Gaziosmanpaşa'daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Muhammet Fatih Sivri şehit oldu.

Diyarbakır Yenişehir İlçesi'nde bulunan Güven Polis Amirliği yakınlarında, 31 cam çay bardağında patlatılmaya hazır el yapımı bomba ele geçirildi.

Emniyet Müdürlüğü tarafından yazılı olarak bugün yapılan açıklamada, "Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde Güven Polis Merkezi Amirliği'ne yakın mesafede, atmaya hazır vaziyette 31 adet cam çay bardağına hazırlanmış el yapımı bomba, 5 adet 16'lı havai fişek rampası ve 4 adet 40'lı torpil kutusu, sanıklarıyla beraber ele geçirildi. Bugün saat 12.30 sıralarında Gürdoğan Mahallesi 463 Sokak civarı Dereboyu içerisindeki tarlada ele geçirilen ve uzman ekiplerin incelediği karton koli içerisinde; 31 adet cam çay bardağına hazırlanmış el yapımı bomba, 5 adet 16'lı havai fişek rampası, 4 adet 40'lı torpil kutusu tespit edildi. 2 kişinin gözaltına alındığı olayla ilgili soruşturma sürmektedir" denildi.

ANKARA’ DA IŞİD OPERASYONU:15 GÖZALTI

Ankara’ nın Ulus semti Hacıbayram mahallesindeki birçok adreste IŞİD mensuplarına yönelik şafak operasyonu düzenlendi. Polis ekipleri mahallenin giriş ve çıkışlarını kapattı. Operasyona Terörle Mücadele ekiplerinin yanısıra diğer birimlerden de ekipler katıldı. Polis helikopterinin havadan destek verdiği operasyonda 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Demirtaş: Şu anda yürütülen hava, kara, medya operasyonlarının amaçlarından biri erken seçimlerde HDP'yi vurmaktır

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, artan terör olayları ve bu çerçevede yürütülen operasyonlar ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında basında yer alan iddialar ile ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Şu anda yürütülen bütün hava, kara, medya operasyonlarının amaçlarından biri de erken seçimlerde HDP'yi vurmaktır. Ancak, basit bir komployu yapacak yetenekten bile yoksunsunuz. Sizi kendi halinize bıraksak bile kendinizi bitireceksiniz zaten" dedi.

ŞIRNAK'TA 3 ASKER ŞEHİT OLDU

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak Akçay'daki Görmeç ve Seslice Üs bölgelerine izinden dönen personeli götürmek üzere planlanan konvoyun yol emniyetini almak için görevlendirilen güvenlik güçlerine PKK'lı teröristler tarafından yapılan saldırıda 1 subay, 1 erbaş ve 1 er olmak üzere 3 askerin şehit olduğunu açıkladı.

"Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "30 Temmuz 2015 günü saat 09.10 sularında, Kara Kuvvetleri 6’ncı Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına (Şırnak/Akçay) ait Görmeç ve Seslice Üs Bölgelerine izinden dönen personeli götürmek üzere planlanan konvoyun yol emniyetini almak için görevlendirilen unsurlarımıza, Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından yapılan saldırı neticesinde; bir subay, bir erbaş ve bir er olmak üzere üç kahraman personelimiz şehit olmuştur. Olay bölgesine İHA, silahlı helikopterler ve komando unsurları sevk edilmiş, bir terörist silahı ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Teröristlere yönelik operasyon devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu menfur saldırıda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza ve Yüce Milletimize başsağlığı ve sabır diliyoruz."

TERÖR HEDEFLERİ BOMBALANDI

Şırnak Akçay'da bulunan Kara Kuvvetleri 6'ncı Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Görmeç ve Seslice üs bölgelerine izinden dönen personeli götüren konvoya yol emniyeti sağlayan askerlere sabah PKK'lı teröristlerin saldırısında 3 askerin şehit olmasının ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan kalkan kobra helikopterler, Küpeli Dağı'nda PKK'lı teröristlerin bulunduğu noktaları havadan bombaladı. Operasyon bölgesine gönderilen İHA ile de saldırıyı yapan terörist grubun izi sürüldü.Bölgede başlatılan operasyon sürerken, bombalanan bölgelerden dumanların yükseldiği görüldü.

Adana'nın Pozantı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik düzenlenen saldırıda 2 polis memuru şehit oldu.

Adana'nın Pozantı İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik düzenlenen saldırıda 2 polis memuru şehit oldu. Çıkan çatışmada 2 PKK'lı ölü ele geçirildi.

Bugün saat 02.35'de sayıları 8 olarak değerlendirilen bir grup PKK'lı, Pozantı İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına uzun namlulu silahlarla saldırdı. Binaya farklı noktalardan girmeye çalışan teröristlere, polislerin de karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmada, polis memurları İsa İpek ile Serdar Kazar şehit oldu. Emniyet Müdürlüğü binasının bahçesine duvardan atlayarak giren 2 PKK'lı da öldürüldü. Saldırıyı gerçekleştiren diğer PKK'lılar ise gece karanlığında kaçtı.

Saldırı üzerine Adana Emniyet Müdürlüğü'nden de bölgeye takviye ekipler sevk edildi. Öldürülen teröristlerin üzerinden 2 Kalaşnikof ile 1 tabanca ve 4 el bombası çıktı. Ancak birinin üzerinde bomba saptanınca bomba imha uzmanları da istendi. Sevk edilen Olay Yeri İnceleme Ekipleri ile birlikte Emniyet Müdürlüğü'nün giriş kapısı merdivenlerinde öldürülen teröristin üzerindeki bomba etkisiz hale getirildi. Teröristlerin cesetleri işlemlerin ardından Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de Pozantı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek çatışma hakkında bilgi alıp, inceleme yaptı. Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, çatışmada 2 polis memurunun şehit olduğunu söyledi. Şehit polis memurlarından İsa İpek'in evli biri 2 aylık diğeri 4 yaşında 2 çocuk babası olduğu belirtildi. Diğer şehit polis Serdar Kazar'ın bekar ve Bingöl'ün Genç İlçesi nüfusuna kayıtlı olduğu kaydedildi.Şehit polislerin cenazeleri olay yerinde yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından ambulanslarla Pozantı Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Kaçan teröristlerin peşine düşen ekipler, Pozantı-Adana-Tarsus otoyolu ve diğer çevre yollarında güvenlik önlemi aldı. Zırhlı araçlarla önlem alan ekipler, geçiş yapan tüm araçları durdurup, inceleme yapmaya başladı.

Kağızman-Erzurum Karayolunun 35. kilometresinde yol güvenliği alan askeri birliğe mayınlı tuzak kuran teröristler, 1 askeri şehit etti.

Alınan bilgiye göre, dün gece saatlerinde yolu kesen ve 70 kişiyi yaklaşık iki saat rehin alan daha sonra rehineleri bıraktıktan sonra 1 otobüs ve 3 TIR'ı yakan teröristler bölgede yol güvenliğini sağlamaya çalışan askeri birliğe mayınlı saldırıda bulundu. Bugün saat 13.00 sıralarında meydana gelen olayda, askerlerin yoldan geçişi sırasında uzaktan yola yerleştirilen mayın patlatıldı. 1 uzman çavuşun şehit olurken yaralı askerlerinde bulunduğu belirtildi. Yaralı askerler ambulanslarla Kağızman Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bölgede güvenlik tedbirleri alınarak kaçan teröristlerin yakalanması için çalışma başlatıldı. Vali Günay Özdemir, Karakurt mevkiinde arama tarama çalışmaları yapılan bölgede PKK’lı teröristler tarafından yola döşen mayına basan bir jandarmanın şehit düştüğünü bildirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler