HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

WhatsApp uçtan uca şifreleme nasıl yapılır?

Popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, uçtan uca şifreleme özelliğini yayına aldı. Peki WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, ne amaçla geliştirildi? İşte WhatsApp şifreleme ile ilgili detaylar..

WhatsApp uçtan uca şifreleme nasıl yapılır?

Dünyanın en çok tercih edilen platformlararası çalışma özelliğine sahip anlık mesajlaşma ve arama uygulaması WhatsApp kullanıcılarını güvenliğini sağlayacak yeni bir uygulamaya gitti. İlk olarak telefon uygulaması olarak tasarlanan ancak daha sonra web özelliği de eklenen WhatApp yeni özelliğiyle görücüye çıktı. Son sürümüyle WhatsApp uçtan uca özelliğini sunan anlık mesajlaşma platformu sayesinde mesajlarınız daha güvenli bir şekilde gönderilecek. Peki WhatApp uçtan uca şifreleme özelliği nedir, nasıl kullanılır? İşte detaylar...

WHATSAPP UÇTAN UCA ŞİFRELEME NEDİR?

WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme güncellemesi sayesinde fotoğraf, mesaj, video, sesli mesaj, belgeler ve aramalar 3. şahsın eline geçmiyor, bu bilgiler yanlış kişilerin ellerine geçmesini engelliyor. Ancak WhatsApp uçtan uca şifreleme, siz ve mesajlaştığınız kişi WhatsApp'ın en son sürümünü kullanıyorsa mümkün.

WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemesi gönderilenlerin sadece siz ve iletişim kurduğunuz kişi tarafından okunacağını garanti ediyor. Aradaki hiç kimse, hatta WhatsApp dahil gönderilenleri okuyamıyor. Mesajlarınız uçtan uca şifreleme sayesinde bir kilitle güvene alınıyor ve kilidi açıp mesajı okumak için gereken özel anahtar sadece siz ve mesajı gönderdiğiniz kişide bulunuyor. Ek bir güvenlik olarak, her bir gönderdiğiniz mesajın kendine özgün bir kilidi ve şifresi yer alıyor. Tüm bu özelliklerin otomatik olarak gerçekleştiği WhatsApp şifrelemesinde mesajlarınızı güvene almak için bir ayarı açmaya veya özel gizli sohbetler oluşturmaya gerek kalmıyor.

UÇTAN UCA MESAJDA GÜVENLİK KODUNU ONAYLA EKRANI

Uçtan uca sohbet gerçekleştirmek, gönderdiğiniz mesajların ve yaptığınız aramaların 3. kişiye ulaşmamasını sağlamak için güvenlik kodu bulunuyor. Bu kodu kişi bilgisi/grup bilgisi ekranında QR kodu ve 60 haneli bir numara olarak bulabilirsiniz. Bu kodlar her bir sohbet için özgündür. Her bir sohbete gönderdiğiniz mesajların uçtan uca şifrelenmiş olduğunu onaylamak için bu kodları sohbet ettiğiniz kişilerle karşılaştırabilirsiniz.

WHATSAPP UÇ UCA ŞİFRELEME NASIL KULLANILIR?

WhatApp şifrelemeden yararlanmak için ilk önce sohbeti açmanız, ardından kişi veya grup bilgisi ekranını açmak için kişi-grup ismine dokunmanız, son olarak ise QR kodunu ve 60 haneli numarayı görmek için Şifreleme'ye dokunmanız gerekiyor. Eğer sohbet edeceğiniz kişiyle fiziksel olarak yan yanaysanız, biriniz diğerinin telefonundaki QR kodunu tarayabilir veya görsel olarak 60 haneli numarayı karşılaştırabilirsiniz. Eğer QR kodunu tararsanız, ve kod doğruysa, yeşil bir tik(onay) işareti belirecektir. Kodlar eşleştiğine göre, kimsenin mesajlarınızı okuyamayacağına ve aramalarınızı dinleyemeyeceğine emin olabilirsiniz.

Eğer kodlar eşleşmezse, büyük ihtimalle başka bir kişinin veya telefonun kodunu tarıyorsunuz demektir. Eğer karşınızdaki kişi WhatsApp'ı yeni yüklediyse veya telefonunu değiştirdiyse, onlara yeni bir mesaj göndererek kodu yenileyin ve sonra bu yeni kodu tekrar taramayı deneyebilirsiniz.
Eğer sohbet edeceğiniz kişiyle fiziksel olarak yan yana değilseniz, ona WhatsApp şifrelemedeki 60 haneli numarayı gönderebilirsiniz. Android, iPhone ve Windows Phone'da, QR kodu/60 haneli numara ekranındaki Paylaş tuşunu kullanarak 60 haneli numarayı SMS, e-posta vb. araçlarla karşınızdaki kişiye gönderebilirsiniz.

SON SÜRÜMÜ İNDİRMEK GEREKİYOR

Hatırlatmakta fayda var WhatsApp uçtan uca şifrelemeden yararlanmak için son sürümün yüklenmiş olması gerekiyor. Son sürüm indirilmemişse sohbet bilgisi ekranında WhatsApp şifrelemeye dokunduğunuzda sohbetinizin uçtan uca şifrelenmemiş oldugunu belirten bir mesaj görebilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler