HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yakup Köse'nin tutuklanması protesto edildi

Hakkında tutuklama kararı bulunan Yakup Köse tutuklanarak Metris cezaevine yerleştirildi. Yakup Köse'nin yakınları olayı protesto ettiler. Olaya polis müdahale etti.

Yakup Köse'nin tutuklanması protesto edildi

Cezaevinde kaldığı dönemde yapılan Noel Baba isimli operasyonda görevlilere direndiği gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Köse, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hakkında 'Askere karşı isyan ve yangın çıkarma' suçlarından 6 yıl 8 aylık kesinleşmiş hapis cezası bulunan Yakup Köse, Metris cezaevine yerleştirildi.

BANDIRMA CEZAEVİNDEKİ OLAYLAR

Yakup Köse İBDA-C üyesi olduğu suçlamasıyla 2000 yılında bulunduğu Bandırma Cezaevi'nde meydana gelen olaylara karıştığı gerekçesiyle yargılanmış, Bandırma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 'Askere karşı isyan ve yangın çıkarma' suçundan yargılandığı bu davada 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

YARGITAY ONADI, CEZA KESİNLEŞTİ

Söz konusu ceza 25 Ocak 2013'te Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onaylanınca kesinlik kazandı. Hakkında yakalama kararı bulunan ve yaklaşık bir yıldır firari olan Köse, dün akşam saatlerinde Arnavutköy'deki evine gitmek için bindiği İETT otobüsünde gözaltına alındı. Geceyi Arnavutköy Polis Merkezi'nde geçiren Köse, sağlık kontrolünün ardından saat 12.00 sıralarında sivil bir polis aracıyla Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne getirildi. Adliyeye arka kapıdan sokulan Köse, burada hakkındaki kararın yüzüne okunmasıyla tutuklandı.

AİLESİ VE YAKINLARI ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Yakup Köse'nin adliyeye getirilmesi üzerine aralarında eşi Şenay Köse, iki kızı, yakınları ve arkadaşlarından oluşan bir grup adliye önünde toplandı. 'Yakup Köse'ye özgürlük', 'Paralel Yargı Hesap Verecek' yazılı dövizler açan grup, 'Yakup Köse onurumuzdur' şeklinde sloganlar attı. Bu sırada Köse, eşi ve kızları ile yaklaşık 15 dakika adliyede görüştürüldü.

POLİS VE GRUP ARASINDA KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Polislerin koluna girerek adliyeden çıkardığı Yakup Köse tek bir getirerek, 'Haşhaşiler hesap verecek, Fethullah Gülen hesap verecek' şeklinde sloganlar attı. Adliye önünde güvenlik önlemi alan polis, Metris Cezaevi'ne doğru hareket eden aracın peşinden koşanları engellemek için kol kola girerek yolu kapattı. Aracın peşinden koşanlar ile kendilerine engel olmaya çalışan polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

KÖSE'NİN AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI

Basın mensuplarına açıklama yapan Köse’nin avukatı Hamza Uçan, davanın Türkiye hukuk tarihine kara bir leke olarak geçeceğini belirterek, “28 Şubat’ın 14 yaşında idam cezasına çarptırdığı Yakup Köse, dün gece itibariyle 28 Şubat yargısının verdiği ve parelel yargının onadığı hukuksuz ceza sebebiyle işyerinden evine giderken belediye otobüsünde gözaltına alınmıştır. Normal hayatında gazetecilik mesleğine devam eden, ikametgahı ve iş adresi belli olmasına rağmen sanki kaçıyormuşcasına ibret olarak belediye otobüsü durdurularak 10’dan fazla polis tarafından kaba kuvvet uygulanarak tutuklanan Yakup Köse, 28 Şubat yargısının verdiği cezayı 15 sene sonra çekmek için cezaevine girecek. 14 yıl önce açılan bir dava olduğu için kesinleşen karar olduğu için 6 yıl 8 ay bir infaz söz konusu olacak. Şuan hali hazırda Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu söz konusu ve aynı zamanda Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma yoluna başvurmak kaydıyla dosyayı elinde bulunduruyor. Bunun dışında şuan dua etmek dışında çok yapacak bir şeyimiz yok" dedi.

YAKUP KÖSE KİMDİR?

Yakup Köse 28 Şubat döneminde 14 yaşındayken katıldığı bir eylemden dolayı tutuklanıp 10 yıl cezaevinde yattı. O dönem imam hatip lisesinde ortaokul öğrencisi olan Yakup Köse 1996'da katıldığı bir eylemden sonra tutuklanarak cezaevine konuldu. Yaklaşık 10 yıl hapis cezası yattıktan sonra tahliye olan Köse, cezaevindeyken, yapılan "Noel Baba" operasyonu sırasında, görevlilere direndiği iddiasıyla yeniden yargılandı. Aldığı 7 yıl hapis cezası geçtiğimiz yıl aralık ayında Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay'ın onama kararından sonra Köse hattında yakalama kararı çıkarıldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler