HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YAŞ öncesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Orgeneral İhsan Uyar ve Kamil Başoğlu istifa etti

Bugün gerçekleşen kritik YAŞ toplantısı öncesi TSK'dan istifa haberi geldi.

YAŞ öncesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Orgeneral İhsan Uyar ve Kamil Başoğlu istifa etti

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli iki Orgeneral istifa etti. Bu isimler; Kara Kuvvetleri Komutanı

Salih Zeki Çolak'ın altında görev yapan iki Orgeneral Kamil Başoğlu ve Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Komutanı İhsan Uyar.

İki komutanın da önlerinde daha görev süreleri vardı. Komutanların bugün toplanan YAŞ öncesi istifa etmeleri dikkat çekti.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar bugün YAŞ toplantısına katılacak isimler arasındaydı.

EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu

Kulilslerde dolaşan iki iddia

Dün tasfiye listeninin yayınlanmasından sonra komutanların isimlerinin bugün yapılacak YAŞ toplantısı heyetinde yer almadığı iddia edildi. Kulislerle istifa ile ilgili şu iki iddia konuşuluyor:

1- Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın dün yaptıkları üçlü toplantıda her iki komutanın yerine rütbe bekleme yapılmadan yeni atama yapılmasının kararlaştırılması üzerine Orgeneral Akar’ın iki komutanın istifa etmelerini istemesi.

2- TSK içindeki 'FETÖ' yapılanmanın önüne geçilmesinde TSK komuta kademesi gereken özeni gösteremediği için kamuoyundan gelen “Komutanların istifa etmesi gerekir” çağrılarına uymak. İki komutan toplantı öncesi YAŞ heyetinin Anıtkabir’e yaptığı ziyarette yer almadı. GATA’da tedavi gören Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin ise heyet içinde yer aldığı görüldü. İki komutanın istifasından sonra YAŞ 3 eksikle toplandı. Darbe girişimi nedeniyle tutuklu olan ve TSK’dan uzaklaştırılan YAŞ üyesi Akın Öztürk de toplantıda yok.

YAŞ TOPLANDI

Yüksek Askeri Şura, bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ilk kez Genelkurmay yerine Çankaya Köşkü'nde toplandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık toplantıya ilk kez katılacak. Toplantının gündeminde, TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra askeri darbe girişimi olacak. Darbe girişiminin ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi altına alınan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin yerine toplantıya Jandarma Genel Komutan vekili Korgeneral İbrahim Yaşar'ın katılması öngörülüyor. Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele olacak.

YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk, darbe girişimi dolayısıyla açılan soruşturma kapsamında tutuklanması nedeniyle toplantıya katılmayacak. Yine aynı sebeple tutuklu olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine 2. Ordu Komutan vekili Korgeneral İsmail Metin Temel toplantıda yer alacak.
Darbe girişiminin ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi altına alınan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin de şura toplantısına katılamaması gündemde. Tedavisi süren Mendi'nin yerine toplantıya Jandarma Genel Komutan vekili Korgeneral İbrahim Yaşar'ın katılması öngörülüyor. Böylelikle Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarındaki orgeneral ve oramirallerin katıldığı Yüksek Askeri Şura toplantısında iki korgeneral yer alacak.

Yüksek Askeri Şura toplantısı kapsamında yürütülen çalışmalar, bugüne kadar 3 günde tamamlanıyordu. Başbakan Yıldırım, çalışmaların bu yıl bir günde tamamlanacağını açıkladı. Bu kapsamda, çalışmaların bir gün içinde tamamlanması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler