HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaşar Kaya 21 yıl sonra Türkiye'ye dönüyor

Kürt siyasetçi ve yazar Yaşar Kaya, 17 Nisan'da Türkiye'ye dönmeye hazırlandığını belirterek, "21 yıl sonra aileme, insanlarıma ve halkıma kavuşmak güzel bir olay" dedi.

Yaşar Kaya 21 yıl sonra Türkiye'ye dönüyor

Almanya'da yaşamını sürdüren Kaya, telefonla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Nisan Perşembe günü uçakla ilk olarak Ankara'ya geleceğini, avukatıyla yargılandığı mahkemeye giderek ifade vereceğini söyledi.

Daha sonra İstanbul'a geçeceğini ifade eden Kaya, dönüşüyle ilgili "21 yıl sonra aileme, insanlarıma ve halkıma kavuşmak güzel bir olay. Haftaya geleceğim, dostlarımla buluşacağım. Daha sonra Doğubeyazıt'a giderek annemin mezarını ziyaret edeceğim. Şimdilik bunları söyleyebilirim. Planlamam devam ediyor" diye konuştu.

"Babam çözüm süreciyle Türkiye'ye dönüyor"

Kaya'nın Erbil'de yaşamını sürdüren oğlu Dara Kaya, babasının çözüm sürecinin bir sonucu olarak kesin dönüş yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

"Babam çözüm süreciyle Türkiye'ye dönüyor. Bu süreç, sadece PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili değildir. İnsanların Türkiye'ye geri dönme yolu açıldı. Bence babam gibi insanların sürece katkı sunmalarının yolu açılmalı. Babam yaşlı ve hasta olabilir ancak çok şey biliyor, çok şey söyleyebilir."

Türkiye'de bir yıldır şehit cenazesi gelmediğine dikkat çeken Dara Kaya, "Bu, ülkenin ve barış çalışmalarının bir toparlanma sürecine girdiğinin işaretidir" ifadesini kullandı.

Babasının avukatıyla mahkemede ifade vermek için Ankara'ya gideceğini belirten Kaya, "Babam, mahkemede ifade verdikten sonra bir gece dostu İsmail Beşikçi'de kalacak. Sonraki gün İstanbul'a geçecek. Burada evinde dostlarını kabul edecek" şeklinde konuştu.

Dara Kaya, babasının dönüşü öncesinde annesi Yurda Kaya'nın İstanbul'a gelerek hazırlıklara başladığını aktardı. Kaya, babasının İstanbul'daki temaslarından sonra Bodrum'daki yazlığa geçeceğini bildirdi.

Yaşar Kaya'nın sağlık durumuyla hakkında bilgi veren Dara Kaya, "Babam kalp pili takıyor. Evinde düştüğü için de kemikleri kırıldı. Şimdi onun tedavisi sürüyor" dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak 6 Mart'ta kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti. Kaya, ifade vermesi durumunda CMK'nın "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak.

Siyasi sığınmacı statüsünde Almanya'da yaşayan 76 yaşındaki Kaya, DEP'in ve Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun başkanlığını yaptı. Aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinin ilk imtiyaz sahibi olan Kaya, uzun bir zaman önce aktif siyasetten çekilmişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler