HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz mevsiminde soba yakıyorlar!

Karadeniz'de kentteki sıcak havadan bunaldıkları için yaylaya çıkan vatandaşlar, soğuktan korunmak amacıyla yaz mevsiminde akşamları soba yakarak ısınmaya çalışıyor.

Türkiye'nin birçok yerinde insanlar gündüzleri sıcak hava nedeniyle dışarı çıkmaya tereddüt ederken Karadeniz yaylalarındaki vatandaşlar serin havanın keyfini çıkarıyor. Yaylaya çıkanlar, doğanın tüm renklerini içerisinde bulunduran yaylaların uçsuz bucaksız ormanlarının verdiği bol oksijenli havada dinlenme fırsatı buluyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle yaylaya göç eden vatandaşlar, evlerinde bulunan "kuzine" sobalarını yılın her ayında kullanıyorlar. Yaylanın soğuk havası, insanları bu kuzineleri kullanmaya mecbur kılıyor. Kuzineler, ısınmanın yanı sıra yemek yapmak için de kullanılıyor.
Yağlıdere ilçesi Buları Yaylası'nda yaz mevsiminde ikamet eden Haydar Elevli (72), AA muhabirine, köy ve kent merkezleri sıcak olduğu için zamanlarını yaylada geçirdiklerini söyledi.
Kent merkezi ve köyde sıcak havanın kendilerini terlettiğini ancak yaylada terleme gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Elevli, "Burada eğer soba yakmazsak evde olduğumuz halde üşürüz. Dışarısı çok serin. Gündüz de hava bulutlu olduğu zamanlar yakıyoruz. Ayrıca yemek yapmak için de soba kullanıyoruz. Bazen ekmek de pişirebiliyoruz" dedi.

Köyde işi biten yaylaya koşuyor

Yaz mevsiminin yayla zamanı olduğunu vurgulayan Elevli, "Köyde işlerini bitiren yaylaya geliyor. Yayla serin, suyu soğuk. İsteyen geliyor burada istediği kadar kalabiliyor. Kimi günlük, kimi haftalık. Sonbahara kadar duran da oluyor, tabi bunlar hayvancılıkla uğraşan kesim. Herkesin yaylaya gelmesini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
Karadeniz yaylaları, barındırdığı ağaçlar ve temiz havasıyla, deniz turizmine alternatif şekilde özellikle yerli turistleri çekiyor. Günübirlik turların yanı sıra "yayla kent" olarak tabir edilen konaklama mekanlarının bulunduğu yaylalar ise doğa tutkunlarının gözdesi oluyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler