HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Yemen'e müdahale' görüşülecek

'Yemen'e müdahale' görüşülecek

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bin Hilli, Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin'in, 'Şii Husilerin askeri tehdidine karşı askeri müdahale' çağrısı üzerine yarın acil toplantı yapılacağını belirtti.

Bin Hilli, "Yemen Dışişleri Bakanı Yasin bugün Arap Birliği Genel Sekreteri ile görüşmesinde bu öneriyi sundu” dedi.

Bin Hilli, yapılacak acil toplantının Dışişleri Bakanları düzeyinde olacağını ifade etti.

‘Askeri müdahalede mutabakat'

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin ise, Arap Birliği'nde ülkede Husilerin yarattığı askeri tehdide karşı askeri müdahale konusunda mutabakata varıldığını ifade etti.

Al Jazeera'ya konuşan Yasin, sunduğu askeri müdahale önerisi üzerinde koordinasyon imkanlarının Arap Birliği'nin Yemen konulu toplantısında inceleneceğini belirtti.

Arap ülkelerinden askeri müdahale talebinde bulunduğunu söyleyen Yasin, Aden'in üç taraflı bir saldırının altında olduğunu belirtti.

Yasin, Husilerin yanında devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in güçleri ve İran'dan gelen eğitimli pilotların da Aden'e yapılan saldırılara katıldığını öne sürdü.

Yasin, "Sana ve El Hadide'den havalanan uçaklar Aden üzerinde uçuş yapıyor. Bu uçakların durdurulması gerek” dedi.

Yemen'de İran destekli Şii Husiler, Devlet Başkanı Hadi'nin bulunduğu Aden'e 60 kilometre mesafedeki Lahic'e ulaştı. Aden'deki havaalanı kapatıldı.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin "Tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeyi" söylediği belirtildi.

Riyad uyarmıştı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Pazartesi günü Yemen'deki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti.

Faysal, "Yemen'deki sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini umut ediyorum ama bu gerçekleşmezse bölge ülkeleri saldırganlığa karşı gerekli adımları atacaktır. Elimizden geldiğince Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi'ye destek vereceğiz. Bunu sadece bir tarafı savunmak için değil Yemen'in istikrarını sağlamak için yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Riyad, ilk kez Yemen'deki İran varlığına karşı bu kadar net ve sert bir ton kullanıyor.

İran, Yemen'de Şii Husilerin 21 Eylül 2014'te Sana'yı ele geçirmesinin ardından hem siyasi hem de maddi ve askeri olarak harekete desteğini artırdı.

Son olarak Husiler darbe girişiminde bulunurken, İran, Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi'nin güneydeki Aden'e sığınması ve Cumhurbaşkanlığı koltuğundan istifasını geri çekmesine tepki göstererek Husileri siyasi anlamda desteklediğini duyurmuştu.

İran'ın Yemen'in içişlerine müdahalesi en fazla bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan'ın tepkisine neden oluyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Reutersaljazeeraturk

Demirtaş: İzleme heyeti hükümete bağlı

Akdoğan: Erdoğan'a savaş açılması kabul edilemez

CHP'liler: Yetmez ama evet

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler