HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni kriptolu telefonlar geliyor

Fikri Işık, devlet yöneticileri için "yeni nesil" kriptolu telefonların hazırlığına başlanacağını söyledi.

Yeni kriptolu telefonlar geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yazılımı ve donanımı değiştirilen yeni kriptolu telefonların dağıtımından sonra devlet yöneticileri için "yeni nesil" kriptolu telefonların hazırlığına başlanacağını söyledi.

Hukuksuz telefon dinlemelerinin "bir örgütün” işi olduğunu söyleyen Bakan Işık, kripto yazılımını yapanla dinlemeyi yapanın örgütsel işbirliği olmadan dinlemesinin mümkün olmadığını savundu.

Vatandaşa da kriptolu telefon

Işık, gündelik hayatta kullanılan cep telefonlarının dinlenilmemesiyle ilgili de güvenlik tedbirlerinin olmadığını da ifade etti. Kriptolu telefonların ise güvenlikli olduğunu söyledi.

Sivillerin özellikle de ticari şirketlerin güvenli görüşme için kriptolu görüşmeleri tercih ettiğini şöyle anlattı:

"TÜBİTAK'ın sivil kullanıma yönelik cihaz üretim çağrısını çok önemsiyoruz. Herkesin kolaylıkla dinleyemeyeceği bir yapı oluşturmak istiyoruz. Buna yönelik olarak TÜBİTAK bir çalışma başlattı. Hiçbir iletişim yüzde 100 güvenli değildir. Buna karşılık, en güvenli görüşmeler kriptolu telefonlarla yapılıyor. Sivillerin talebiyle bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan'ın ailesinden kişiler ve bazı hükümet yetkilileriyle iş adamlarının telefon görüşmeleri internete sızmıştı. Tayyip Erdoğan, görüşmelerin sızdırılmasından "paralel yapı” dediği Fethullah Gülen Cemaati'ni sorumlu tutmuştu. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler