HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yenice'de 90 kelebek türü tespit edildi

Yüzölçümünün yüzde 68'ini kaplayan ormanlarıyla bu bakımdan ülkenin en zengin ili konumundaki Karabük'ün Yenice ilçesinde 90 kelebek türü tespit edildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen başkanlığındaki uzman ekip, zengin fauna ve floraya sahip ilçede inceleme yaparak 90 kelebek türünü kayda aldı.

AA muhabirine konuşan Sözen, ilçe ve bölgesinde 6 aylık çalışma yaptıklarını, belirledikleri kelebekleri fotoğrafladıklarını söyledi.

İl genelindeki 123 kelebek türünün büyük bölümünün Yenice'de bulunduğunu belirten Sözen, "Bu, küçümsenecek bir rakam değil. Çalışmalar boyunca 16 yeni kelebek türü belirledik. Bunların bir kısmı kelebek gözlemcilerini bölgeye yöneltecek oldukça nadir türler" diye konuştu.

"Apollo, Rebel Korubenisi, Çok Gözlü İfigenya, Firdevsi Çok Gözlüsü, Ripart Anormal Çok Gözlüsü, Gehard Çok Gözlüsü, Çok Gözlü Yalancı Eros, Kafkas Fistosu" türlerinin dikkat çektiğini anlatan Sözen, "Yenice gibi küçük bir ilçenin sınırları içinde bu kadar çok nadir ve özel kelebek türünün görülmesi büyük bir ekoturizm potansiyeli taşımaktadır. Bu türlerin ve Yenice'deki kelebek alanlarının yeterli tanıtımı yapılabildiği takdirde pek çok kelebek gözlemcisinin Yenice'ye geleceğini tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.

Hazırlayacakları "Yenice Kelebek Gözlem Rehberi"ni gözlemcilere ulaştırmayı planladıklarını ifade eden Sözen, "İnanıyoruz ki bu eserin büyük etkisi olacak ve pek çok kelebek gözlemcisi bölgeye gelecektir. Gözlemcilerin bölgeye gelmesi yeni türlerin de belirlenmesini sağlayacak ve Yenice bölgesinin kelebekler açısından değeri daha da artacaktır" değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler