HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Yeşil Dedektör"le 62 bin iş yeri şikayet edildi

Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle tütün yasaklarına yönelik ihlallerin bildirilmesi amacıyla 2008 yılında hayata geçirilen "Yeşil Dedektör" mobil uygulaması, 129 bin kişi tarafından telefon ve tablet bilgisayarlara indirilirken, bugüne kadar 62 bin 492 şikayet bildirimi yapıldı - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk: - "Yeşil Dedektör, sigara içmenin yasak olduğu alanlarda yapılan ihlalleri bildiren bir uygulama. Başka birini sigara dumanına maruz bırakmak bir insan hakkı ihlalidir. Sigara içsin ya da içmesin tüm vatandaşlarımızın sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenlerin haklarını koruması gerekiyor. Bu uygulama, hak ihlalinin önüne geçiyor ve ihlali bildirmeyi kolaylaştırarak, dumansız hava sahasına katkı sağlıyor"

İSTANBUL (AA) - Tütün yasaklarına yönelik ihlallerin bildirilmesi amacıyla 10 yıl önce hayata geçirilen "Yeşil Dedektör" adlı mobil uygulama aracılığıyla bugüne kadar 62 bin 492 şikayet bildirimi yapıldı.

Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle tütün yasaklarına yönelik ihlallerin bildirilmesi, kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasının sağlanması, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturulması, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarının korunması ve yasal hakları konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla 2008 yılında hayata geçirilen "Yeşil Dedektör" adlı mobil uygulama, telefon ve tablet bilgisayarlara 129 bin 261 kişi tarafından indirildi.

AA muhabirine, "Yeşil Dedektör" mobil uygulamasına ilişkin bilgiler veren Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Yeşil Dedektör"ü kullanan kişinin ihlal bildirimini uygulama üzerinden konum ve mekan seçerek yapabildiğini, bildirimlerin Sağlık Bakanlığının denetim sistemine düştüğünü, Sağlık Bakanlığı saha denetim ekibinin ihlal bildirimi yapılan mekana ulaştığını, söz konusu iş yerinde denetimlerin ve gerekli işlemleri yaptığını anlattı.

Yeşilay'ın, sigaranın özellikle gençlere ve pasif içicilikle de topluma verdiği zararı azaltmak amacıyla yenilikçi çalışmalar yaptığını aktaran Öztürk, "Yeşil Dedektör, sigara içmenin yasak olduğu alanlarda yapılan ihlalleri bildiren bir uygulama. Başka birini sigara dumanına maruz bırakmak bir insan hakkı ihlalidir. Sigara içsin ya da içmesin tüm vatandaşlarımızın sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenlerin haklarını koruması gerekiyor. Bu uygulama, hak ihlalinin önüne geçiyor ve ihlali bildirmeyi kolaylaştırarak, dumansız hava sahasına katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

- İhlal bildiriminde İstanbul ilk sırada

Yeşil Dedektör verilerine ilişkin bilgi veren Öztürk, 2008'den bu yana "Yeşil Dedektör" mobil uygulamasının, 129 bin 261 kişi tarafından telefon ve tablet bilgisayarlara indirildiğini, 62 bin 492 şikayet bildirimi yapıldığını vurguladı.

Öztürk, ihlal bildirimi yapılan bölgeler arasında Marmara'nın 30 bin 111 ihbarla ilk sırada, İç Anadolu'nun 10 bin 421 ile ikinci, Ege'nin ise 6 bin 626 ile üçüncü sırada yer aldığını, 15 bin 334 ihlal bildiriminin ise diğer bölgelerden yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Öztürk, en çok ihlal bildirimi yapılan şehrin 24 bin 734 ile İstanbul olduğunu, bunu 5 bin 837 ile Ankara ve 4 bin 489 ile İzmir'in takip ettiğini bildirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler