HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YGS başvuruları tamamlandı

ÖSYM'nin 5-19 Ocak tarihlerinde aldığı YGS başvurularını sonlandırdı. YGS başvuru sürelerinin uzatılmayacağını ÖSYM daha önce belirtmişti. YGS başvuruları 19 Ocak gecesine kadar sürdü.

YGS başvuruları tamamlandı

YGS başvuruları sona erdi. ÖSYM'nin 5-19 Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirdiği YGS başvuruları için adaylara tanınan sre sona erdi. YGS başvurularını gerçekleşiren adaylar ÖSYM tarafından belirtilen tarihlerdeki YGS sınavlarına girebilecekler. YGS başvurularının tamamlanmasının ardından şimdi adaylar 15 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilecek YGS sınavını beklemeye başladı.

5 Ocak'ta başlayan ÖSYS başvuruları, 19 Ocak 2015'te sona erdi.. İnternet üzerinden başvurular, saat 23.59'da, başvuru merkezlerinden başvuru alma işlemi ise mesai saati bitiminde son buldu. 15 Mart tarihinde yapılacak YGS için başvuru sonuçlarına bağlı diğer hazırlık çalışmalarının hemen başlaması zorunlu olduğundan 2015-ÖSYS başvuru süresi uzatılmadı. Başvuru işlemini yapan ve sınav ücretini yatırarak başvurusunu tamamlayan adayların, başvuru süresi içinde, ÖSYM'nin İnternet sayfasında bulunan Aday İşlemleri Sistemi'nden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini kontrol etmeleri gerekecek.

Adaylar, YGS başvurusu için 50, sınavsız geçiş için 15 TL yatırdı. ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna verilen süre içinde, "www.osym.gov.tr" internet adresinden erişebildiler. Bir ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan adaylar, başvurularını kendi okullarından yaparken, mezunlar ve açık lise öğrencileri başvurularını internetten ya da başvuru merkezinden yapabildiler. YGS başvurularının merkez tarafından yapacak adayların, başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alındı.

ÖSYM YGS BAŞVURU KILAVUZUNU GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YGS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

Adayların başvuru merkezine şahsen gitmesi, son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan ve e-okulda bilgisi bulunmayan adayların da başvuru formundaki eğitim bilgilerinin kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekecek. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 19 Ocak saat 23.59'da sona erecek. YGS başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında "Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir" açıklamasının görülmesi ve ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekecek.

Sınav merkezi tercihinde, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi tercihi olarak yazılacak. Bunun dışında bir tercihte bulunulamayacak. Adaylar, YGS başvuru süresince "ais.osym.gov.tr" adresinden tercih ettikleri sınav merkezlerinde değişiklik yapabilecek. Mesleki açık lise mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacak.

YGS, 15 Mart Pazar günü tek oturumda yapılacak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS başvurularında adayların mağdur olmaması için yeni bir düzenlemeye gitti. Bu yıl ilk kez uygulanacak sistemle, adaylar artık önce başvurularını yapacak ardından sınav ücretini yatıracak. Bu yenilikle ÖSYM’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sürecinde daha önceki yıllarda üniversite adayları, önce sınav ücretini yatırıyor, ardından başvurularını tamamlıyordu. ÖSYM'nin "sınav ücretini yatırmış olmanın başvurunun tamamlandığı anlamına gelmediğine ilişkin uyarılarına" rağmen sayıları binleri bulan bir çok aday, başvurularını tamamlamadığı için mağdur oluyordu.

ÖSYM bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bu yıl ÖSYS başvuru sürecinde yeniliğe gitti.

Aday el rehberine göre, adaylar bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 5-19 Ocak'ta bir başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğüne giderek kişisel bilgilerini ve sınava girmek istedikleri yer tercihlerini bildirecek. Daha sonra başvuru ücretini 5-20 Ocak'ta anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da www.osym.gov.tr adresindeki ödemeler sekmesinden yatırarak, başvurularını tamamlayacak.

ÖSYS’ye başvuru yaptığı halde süresi içerisinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları, tamamlanmamış olacağından işleme alınmayacak.
Adayların, mağdur olmamaları için başvuru işlemlerini tamamlandıktan sonra Aday İşlemleri Sistemine girerek bilgilerinizi mutlaka kontrol etmesi gerekiyor.

ÖSYM tarafından üniversiteye giriş sürecinde adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan Aday El Rehberi'nde, sınav öncesinden sınava, sınav sonrasından sonuçların açıklanmasına kadar bir çok bilgi yer alıyor. Adaylar El Rehberine ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecek.

YGS Sınavı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ya da kısaca YGS, Türkiye'deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır.

YGS; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir. Sınava giren adayın sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler