HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YGS LYS sistemi kaldırılıyor gibi! YGS ve LYS olmadan üniversiteye giriş sınavı nasıl olacak?

LYS ve YGS hakkında yeni bilgiler var gün itibariyle. Hükümet, MEB ve YÖK'ün ortak çalışacağını ve dolayısıyla LYS ile YGS'nin yerine getirilecek üniversiteye giriş sınavı alternatiflerinin üzerinde çalışılıyor. LYS YGS kaldırılacak mı sorularına 'kaldırılacak' sinyallerini veren resmi açıklamalar, ardından 'LYS ve YGS yerine hangi üniversite sınavı sistemi getirilecek' tartışması var. İşte gelişmelerle yeni üniversiteye giriş sınavı sistemi ve duyumlar.

YGS LYS sistemi kaldırılıyor gibi! YGS ve LYS olmadan üniversiteye giriş sınavı nasıl olacak?

LYS ve YGS sistemi, açıklamalara bakılırsa kaldırılacak gibi... Bu konuyla ilgili hükümet, LYS ve YGS yerine alternatif üniversiteye giriş sınavı sistemlerini masaya yatırdıklarını belirtirken; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine MEB ve YÖK birbiriyle uyumlu ortak bir çalışma yapıp uygun bir model üzerinde uzlaşmaları bekleniyor. İki kurumun da bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildiği belirtiliyor. Böylece, hedeflere göre üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek. Peki, hükümet LYS YGS yerine hangi üniversiteye giriş sınav sistemi uygulayacak? LYS ve YGS tamamen kaldırılacak mı?

LYS ve YGS OLMADAN ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI ALTERNATİFLERİ: REKABET ODAKLI ÇALIŞMALAR

isans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Buna karşın; meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna benzer bir açıklama, daha önce TEOG'da da yapılmıştı ve üniversiteye giriş sınavı için uygulanacak yeni sistemle yeni bir altenatif oluştururken öğrencilerin birbirileriyle olan puan rekabeti göz önünde bulundurulacak.

LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelebilir. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilir.

LYS ve YGS SİSTEMİ İLE BİRLİKTE ÜNİVERSİTE PRENSİPLERİ DE DEĞİŞİYOR!

Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce LYS YGS yerine getirilebilecek sistem ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı: EOG ile ilgili sorulara yanıt verirken; LYS YGS'nin adını vermese de üniversite sınavı ile ilgili çalışmalarının olduğunu söylemesiyle ortaya LYS YGS kalkıyor mu soruları çıktı. Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise, "Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler