HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YGS sınav soruları ÖSYM tarafından erişime açıldı

Adaylar merakla YGS sınav sorularının açıklanmasını bekliyordu. Meraklı bekleyiş sona erdi! ÖSYM, YGS sınav soruları internet üzerinden 10 gün boyunca aday erişimine açıldı.

YGS sınav soruları ÖSYM tarafından erişime açıldı

ÖSYM, sınav sorularının tamamını ve cevap kağıtlarının görüntüsünü de adayların erişimine açtı. Ancak soruların kişisel ya da toplu paylaşımı, basımı, yayımı, dağıtımı yasak. Adaylar YGS sonuçlarını 10 gün boyunca soru kitapçığı ve cevap anahtarlarını internet üzerinden görebildi.

Soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının adayların erişimine açılmasıyla ilgili ÖSYM’nin açıklaması

“Yargının sınavda sorulmuş sorulara erişim konusunda vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya yönelik olarak ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından alınan karar gereği; 2015-YGS’de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20’si (32 soru) sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açıldı. Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2015-YGS’de ve 2014-YGS’de sorulan soruların tamamı, sınava giren adayların cevap kâğıdı görüntüleri ve cevap anahtarları ile birlikte, sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile erişimine açılacaktır. Yüzde 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiç bir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacak.”

Öğrencilerin üniversiteye girmelerindeki ilk engel olan YGS 15 Mart tarihinde yapıldı. 171 merkez, 6 bin 853 bina, 109 bin 307 salonda, 314 bin 861 görevliyle gerçekleştirilen YGS’ye toplam 2 milyon 46 bin 583 aday girdi. Tek oturumda yapılan sınav saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika verildi.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Sınavın yapıldığı her bir salonda en az bir duvar saati bulundu. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi.

Öğrenciler sıralarında ter dökerken, adayların aileleri ise dışarda ter döktü. 160 dakika süren YGS’de adaylara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı sorular yöneltildi. Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

YGS başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde salonu terk etmeleri, sınav sırasında kısa süre için bile olsa tuvalete gitmek dahil sınav salonundan çıkmaları yasak. Salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha içeri alınmadı ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar binada bekletildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler