HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldırım'dan AKPM kararıyla ilgili açıklama

Başbakan Yıldırım, AKPM'nin Türkiye hakkında aldığı karara sert tepki gösterdi. Yıldırım, "Biz de halkımıza, milletimize biz de soracağız. 'Ey ahali bu şartlar altında girelim mi? Girmeyelim mi?' dolayısıyla bu iş tek taraflı beyanlarla olmaz girecek olanın da kararı önemlidir. O milletin de kararı önemlidir. Girmesine kabul edecek topluluğun da biz çok sesli konuşmayı bırakıp, kendi aralarında bu zihin karışıklığını gidermeleri lazım." dedi.

Başbakan Yıldırım: Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'yi yeniden siyasi denetime alma kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Bazı konularda AKPM'nin verdiği kararları da referans kabul ediyor. Önümüzdeki günlerde zannediyorum bu kararın yansıması da görülecektir. Zaten Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz son zamanlarda olabilecek en olumsuz düzeye erişmiş gözüküyor. Bunun gelmesiyle de çok fazla bir değişiklik olmayacak" dedi.

Başbakan Yıldırım, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin(AKPM) Türkiye'yi siyasi denetim sürecine aldığı oylamada HDP'li milletvekillerinin kararın lehine oy vermesini şöyle değerlendirdi:

"Buna şaşırmadım. Orada bu kararın yönünde oy kullanmaları hiç şaşırtıcı değil. Çünkü o kararda oy kullananların tamamı PKK'nın terör örgütü olmaktan çıkarılması için propaganda yapan kimseler. Bu karar şunu gösteriyor. Son zamanlarda Avrupa'da İslamofobi, ırkçılık, Türkiye karşıtlığı gibi politikaların Avrupa Konseyi Parlamentosu'na yansımasıdır. Uluslararası kuruluşlar maalesef Avrupa'da yükselen ırkçılığın etkisinde kalarak böyle kararlar alıyorlar bunlar bölgesel ve küresel barış için faydalı kararlar değil. Açıkçası Türkiye olarak biz bu kararı tamamen siyasi bir karar olarak görüyoruz, Türkiye'nin geçekleriyle örtüşmüyor. Hiç kimse Türkiye gibi 15 Temmuz travmasını yaşamadı. Yaşamadıkları için Türkiye'de neler oldu? Türk halkı hangi badirelerden geçti ve buna karşı Türkiye'nin alması gereken tedbirler nelerdi? Bunları maalesef zahmet edip derinliğine inceleme fırsatı bulmadılar veya bu ihtiyacı duymadılar. Dolayısıyla Türkiye alınan kara ne olursa olsun demokrasisini güçlendirmeye, ülkesinin ve milletinin refahını, güvenliğini korumaya devam edecek. Türkiye Suriye'de, Irak'ta bulunan yurtlarından edilmiş çaresiz insanların derdine derman olmaya devam edecektir. Türkiye bölgedeki barışın, güvenliğin teminatı olmaya devam edecek ve bir gün gelecek ki onlar da bu aldıkları kararın ne kadar yanlış olduğuna kanaat getirecekler ve tekrar gözden geçirecekler. Bunun tabii doğuracağı sonuçlar var o sonuçları da hükümet olarak değerlendirmemizi yapacağız. Atmamız gereken adımlara da karar vereceğiz."

-"AVRUPA BİR HRİSTİYAN BİRLİĞİ OLARAK YOLUNA DEVAM MI EDECEK?"-

Avrupa Birliği'nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile yakın çalıştığına dikkat çeken Yıldırım, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bazı konularda AKPM'nin verdiği kararları da referans kabul ediyor. Önümüzdeki günlerde zannediyorum bu kararın yansıması da görülecektir. Zaten Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz son zamanlarda olabilecek en olumsuz düzeye erişmiş gözüküyor. Bunun gelmesiyle de çok fazla bir değişiklik olmayacak. Biz Avrupa Birliği'nden istediğimiz ve beklediğimiz şey çok açıktır. Türkiye konusunda kafa karışıklığını gidermeleri ve Avrupa'nın kendi gelecek vizyonunu tekrar gözden geçirmesi lazım. Avrupa bir Hristiyan birliği olarak yoluna devam mı edecek? Yoksa açılım yapıp Türkiye'yi de arasına alacak mı? Almayacak mı? Bu kararı önce kendi bünyelerinde vermeleri lazım. Net olarak bunu açıklamalarını biz bekliyoruz. Çünkü bazı ülkeler diyor, 'Türkiye birliğe zinhar üye olamaz' bazısı, 'Bütün kriterler yerine gelirse bile biz bunu referanduma götürürüz ve kabul etmeyiz' gibi açıklama yapan ülkeler var. Sanki kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar, sanki Türkiye 'Aman aman hemen biz geliyoruz, kapıları açın' o zaman da biz de halkımıza, milletimize biz de soracağız. 'Ey ahali bu şartlar altında girelim mi? Girmeyelim mi?' dolayısıyla bu iş tek taraflı beyanlarla olmaz girecek olanın da kararı önemlidir. O milletin de kararı önemlidir. Girmesine kabul edecek topluluğun da biz çok sesli konuşmayı bırakıp, kendi aralarında bu zihin karışıklığını gidermeleri lazım. Türkiye konusunda net, anlaşılabilir bir gelecek vizyonunu ortaya koymaları lazım. Türkiye olarak biz bunu bekliyoruz Bunların Türkiye konusundaki yaklaşımı, tam üyelik konusunda geldiğimiz konumu net olarak ortaya çıkmadan biz şu anda konunun muhatabı biz değiliz. Konunun muhatabı Avrupa Birliği. Avrupa Birliği bu konuda duruşunu net olarak ortaya koyacak. Ondan sonra biz ne yapacağımıza karar vereceğiz."

ANKA


En Çok Aranan Haberler