HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yolsuzluk operasyonunda iki bakan oğlu ve Reza Zarrab tutuklandı

Rüşvet operasyonunda İçişleri Bakanı'nın oğlu Barış Güler, Bakan Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında olduğu 14 kişi tutuklandı.

İstanbul merkezli operasyon kapsamında mahkemeye sevk edilenlerden 14'ü tutuklandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilenlerden 14'ünün işlemleri tamamlandı.

Mahkeme, İçişleri Bakanı Güler'in oğlu Barış Güler, Bakan Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında olduğu 14 kişi mahkeme tarafından tutuklandı. Barış Güler ile Kaan Çağlayan, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek", Reza Zarrab "Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan ise "Rüşvet almak" gerekçesiyle tutuklandı.

TOPLAM 24 KİŞİ TUTUKLANDI

Yolsuzluk operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen 21 kişiden 2'si tutuklandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen 21 kişinin işlemleri tamamlandı.

Mahkeme, bu kişilerden Ali Tunç ile Sevinç Doğan'ın tutuklanmasına karar verdi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 19 kişi ise serbest bırakıldı.

Böylece operasyon kapsamında yürütülen 3 ayrı soruşturmada tutuklananların sayısı 24 oldu.

Büyük Rüşvet operasyonunda gözaltına alınan 71 kişiden işadamı Reza Zarrab, bakan oğulları Barış Güler, Kaan Çağlayan, Oğuz Bayraktar ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 49 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebi 3 savcının oybirliğiyle verildi. İşadamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 23 kişi serbest kaldı. Oğuz Bayraktar’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi ise saat 01.00’de serbest bırakıldı. Yurt dışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, her hafta polis merkezinde imza atacaklar.

'17 Aralık Operasyonu' kapsamında gözaltına alınanlar arasında yer alan Abdullah Oğuz Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu 14 şüphelinin mahkemedeki sorgu işlemleri tamamlandı. "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, resmi belgeyi bozmak, yok etmek, veya gizlemek, rüşvet almak ve vermek, nüfus ticareti gibi suçlardan mahkemeye sevk edilen şüpheliler Yavuz Çelik, Sadık Soylu, Mehmet Ali Kahraman, Mehmet Erdal, İsmail Çakal, İsmail Kibici, Hüseyin Avni Sipahi, Fuat Kuşçu, Ekrem Eray Arda, Aliseydi Karaoğlu, Ali Karaaslan, Ahmet Emil, Abdullah Oğuz Bayraktar ve Abdullah Uçar serbest bırakıldı.

TUTUKLANMA SEBEPLERİ BELLİ OLDU

Barış Güler, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek", Kaan Çağlayan, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek", Reza Zarrab, "Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", Süleyman Arslan ise "Rüşvet almak" gerekçesiyle tutuklandı.

SORULARI CEVAPLAMADAN AYRILDI

Serbest bırakılan Mustafa Demir adliyeden ayrıldı

17 Aralık Operasyonu kapsamında sorgusu tamamlanan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir serbest bırakıldı.Demir saat 07.40 sıralarında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde ayrıldı. Demir çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Adliyenin önünde bekleyen bir grup ise Demir'i tezahüratlarla karşıladı.

23 ŞÜPHELİYE YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: "İsnat edilen suç vasfına, delil durumuna, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların, tutuklamayı gerektirecek şekilde bulunmaması, bu aşamada delilleri yok etme, karartma ve gizleme ihtimali görülmediği, sabit ikametgâh sahibi olmaları kaçma şüphelerini uyandıran somut olguların bulunmaması, keza ileride suç vasfının değişme ihtimalin bulunması nedeniyle ileride mağduriyetlerine sebep olmaması bakımından tutuklama talebinin reddine karar verildi." 23 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar veren 25. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Selahaddin Elitaş, şüphelilere yurtdışına çıkış yasağı koyarak, şüphelilerin haftanın Cumartesi günleri olmak üzere ikametgahlarına en yakın karakolda imza vermelerine hükmetti. Öte yandan 35 şüphelinin ise mahkemedeki sorgu işlemleri devam ediyor.

SAVCILARDA İHTİLAF YOK

Başsavcı Turan Çolakkadı soruşturmayla ilgili gönderdiği yazıda, hukuki muhalefet halinde iki savcının oyunun yeterli olacağını bildirmişti. Verilen bu talimatın soruşturmanın önüne geçtiği iddia edilmiş ve tartışmalar yaşanmıştı. Savcılık sorgularından sonra tüm tutuklanma taleplerinde 3 Cumhuriyet savcısının oybirliği vardı.

BAKAN BAYRAKTAR'IN OĞLU SERBEST

Gruplar halinde şüphelilerin ifadesine başvuran mahkeme, ilk kararını saat 01.00 sıralarında verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Bakanlık Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Bakan Müşaviri Mehmet Erdal’ın da aralarında bulunduğu 14 şüphelinin bırakılmasına, yakınları adliye önünde tekbir getirerek sevindi. Karanın gerekçesinde, “Delilleri yok etme, karartma ihtimali görünmediği, kaçma şüpheleri bulunmaması, suç vasfının değişmesi ihtimali nedeniyle mağduriyetlerine sebep olmamasından tutuklanma talebinin reddine” denildi.

'ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN'

Abdullah Oğuz Bayraktar adliye çıkışından kısa bir açıklama yaparak, "Adalet başka bir şey yok. Daha bizi temizlemeleri lazım. Onlarda bilmiyor, kimse bilmiyor" dedi. Bayraktar, "Aklamaya çalışıyoruz. İftirada yok ortada. Hiç birşey anlamadık. Allah yardımcımız olsun. Biz her şeye hazırlıklıydık zaten. Bu saaten sonra her şeye hazırdık. Allah hayırlısını veririr" şeklinde konuştu.

Karapara kaçak altın rüşvetten tutuklama istendi

Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın da arasında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ile soruşturmaya sonradan dahil edilen savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol aldı. Savcılar oybirliğiyle Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan da dahil 14 kişiyi altın kaçakçılığı, karapara aklama, rüşvet suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderdi. 7 kişi ise savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı.

3 ayrı dosyada 8 ayrı suçlama

- TOKİ dosyası: Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar’ın yer aldığı dosyada 23 şüpheli bulunuyor. Soruşturmayı savcılar Mehmet Yüzgeç, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol yürütüyor.
Suçlamalar: Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği.
- Fatih dosyası: Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte 27 şüpheli var. Dosyaya savcılar Celal Kara, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol bakıyor.
Suçlamalar: Rüşvet vermek ve almak. Başkan Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.
- Kara para dosyası: Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın da bulunduğu dosyada 21 şüpheli var.
Suçlamalar: Altın kaçakçılığı, karapara aklama, rüşvet.

Bila'in B'si geçmedi

Fatih Belediye Başkanı Demir’in de ifadesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la ilgili bilgi verdiği iddiaları sosyal medyada yer aldı. Mustafa Demir’in avukatı Ramazan Dinç, müvekkilinin ifadesi tamamlandıktan sonra şu bilgileri verdi: “Bilal Erdoğan’la ilgili herhangi bir soru sorulmadı. Başkan da Bilal Erdoğan’ın ‘B’sini dahi söylemedi. Çıkan haberlerin tamamı yalan. Zaten bu haberler özellikle Twitter ve Facebook üzerinden sahte hesaplardan yayınlanıyor. Sorulan sorular arasında da ciddi suçlamalar yok. Soruşturma gizli. Soruları söylemem mümkün değil. Ancak basında çıkan iddiaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu iddialarla ilgili de soru sorulmadı. Bu tarz çıkan iddialar masumiyet karinesini ve soruşturmanın gizliliğini ihlal ediyor. Bu konuda her türlü kanuni hakkımız da kullanacağız.”

3 OPERASYON 94 GÖZALTI

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın talimatıyla, 3 ayrı soruşturma için 17 Aralık’ta düzenlenen operasyonlardaki toplam gözaltı sayısı, emniyetteki işlemlerin tamamlanmasıyla netleşti. “Büyük Rüşvet” adıyla yapılan operasyonlarda toplam 94 kişi gözaltına alındı.

İLK TUTUKLANAN BAŞKANIN KARDEŞİ

Emniyetteki sorgularının ardından 13 kişi salıverildi. Savcılığa ilk sevk önceki gün oldu. Aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Güngören Beledi-yesi’nde çalışan kardeşi Sebahattin Demir’in de bulunduğu 10 kişi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı-lığı’na gönderildi. “Rüşvet almak” suçlaması yöneltilen şüpheliler-den Sebahattin Demir, Kader Demir, Mustafa Bayhan, Yener Çavdar, Selim Velioğlu, Ümit İsa Döğer, İmren Özbey ve Hasan Yılmaz tutuklandı. İki kişi serbest bırakıldı.
Dün İstanbul Adliyesi’ne ilk getirilen grup, Başkan Demir’in de aralarında olduğu 27 kişiydi. Daha sonra Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar’ın bulunduğu 23 kişi getirildi. Son olarak Barış Güler, Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Reza Zarrab’ın da aralarında bulunduğu 21 kişilik grup getirildi.

BAŞKAN DEMİR’E ‘RÜŞVET’ SUÇLAMASI

Başkan Demir’in de aralarında bulunduğu 27 kişinin ifadelerini Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ile savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol aldı. Savcıların oybirliğiyle aldığı kararla, Mustafa Demir ile birlikte 21 kişinin “rüşvet” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla tutuklanmasını talep etti. 6 kişi serbest kaldı. Savcı serbest kalanlardan bir kişi hakkında adli kontrol istedi.

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler