HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'YSK'nın mühürsüz oy pusulası kararı'yla ilgili kritik iddia

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandumda ‘şaibe’ tartışmalarının başlamasına neden olan mühürsüz oyların geçerli sayılmasına dair kararından sadece iki saat önce bu pusulaları tanımayacağını duyurduğu ileri sürüldü. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre kararın gerekçesi pazar günü tüm üyeler tarafından imzalandı. Ancak YSK Başkanı Sadi Güven, gerekçeli kararı 2 gündür siteye koymadı.

'YSK'nın mühürsüz oy pusulası kararı'yla ilgili kritik iddia

YSK, gerekçeyi açıklamak yerine, bu yöndeki 2004 öncesi bazı kararlarını dün sitesine koydu. Bu duruma kendisinin de şaşırdığını söyleyen bir YSK üyesi, konuyu bugünkü toplantıda gündeme getireceğini söyledi.

Öte yandan YSK'nın mühürsüz pusulaların sayılma kararından sadece iki saat önce bunu kabul edemeyeceğini duyurduğu da iddia edildi. Referandum sürerken saat 10'da yapılan toplantıda YSK üyeleri ‘Evet' yazılı mühürleri ve bazı oy pusulalarının arkasında olması gereken mührün ön yüze vurulmasını tartıştı.

Alınan kararda kurum, "Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan birleşik oy pusulaları geçerli değildir. Bunun amacı, oylamada sahte oy pusulası kullanımını engellemektir" dedi.

ESKİ YSK BAŞKANI AYDIN: YASA ÇOK AÇIK, MÜHÜRSÜZ OYLAR İPTAL EDİLMELİ

YSK’nın mühürsüz pusula ve zarflara ilişkin kararını değerlendiren eski YSK Başkanı Aydın, yasanın çok açık olduğunu ve bu oyların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

YSK’nın önceki gün gerçekleştirilen referandumda mühürlenmemiş oy pusulası ve zarların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına ilişkin kararına bir eleştiri de eski YSK Başkanı Muammer Aydın’dan geldi.

Aydınlık’a konuşan Aydın, “Yasa hükmü açık. Oy kullanılan zarfların üzerinde ilçe seçim kurulu kararı olması lazım. Oy pusulalarında da sandık kurulu mührü olmalıdır. Hiç mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersizdir” dedi. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasada bu çok açık bir şekilde yazılmıştır. Bu konuda tartışma anlamsızdır. Mühürsüz oyların iptal edilmesi yasa gereğidir.”


En Çok Aranan Haberler