HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yürüyüşe katılan kadınlara küfür edince gözaltına alındılar

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere sokaklara çıktı. Düzce'de kadınlara küfür eden 2 kişi gözaltına alındı, Şanlıurfa'da 3 kişinin gözaltına alınması gerginliğe neden oldu.

Yürüyüşe katılan kadınlara küfür edince gözaltına alındılar

İstanbul'da renkli kıyafetleri, halayları, sloganlarıyla Kadıköy Rıhtımı’nı dolduran kadınlarının mitinginde ‘erkek şiddetine’ tepki mesajları öne çıktı. Öğlen saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan siyasal partiler, sendikalar, meslek ve kadın örgütlerinin oluşturduğu kortej sloganlar ve pankartlar eşliğinde Kadıköy Rıhtımına ulaştı.

8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla düzenlenen mitingte, "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop, inadına isyan inadına özgürlük", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Devlet elini bedenimden çek" sloganları atıldı. Renkli kıyafetleriyle alanı dolduran kadınlar kimi zaman halay çekti, kimi zaman ellerinde erbaneleriyle ritm tuttu. Halkların Demokratik Partisi(HDP) Grupbaşkanvekili Pervin Buldan da mitinge renkli kıyafetiyle katıldı.

ÖZGECAN UNUTULMADI

Ellerinde erkek şiddeti yüzünden hayatlarını kaybeden kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar, miting boyunca erkek şiddeti, kadın cinayetleri, kadın bedeni üzerine yürütülen politikaları protesto etti. 8 Mart mitinginde Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan da unutulmadı. Özgecan için "Yasta değil, isyandayız" yazılı dev pankart taşındı.

MEYDANA ERKEKLER ALINMADI

Kadıköy Rıhtımındaki miting alanına seyyar satıcı ve basın mensupları dışında erkek alınmadı. Meydandaki kutlamaları izlemek isteyen erkekler alanı, emniyet şeridinin arkasından izlemek zorunda kaldı. Kadınlar gününe destek veren erkekler, alanın dışında kadınlarla omuz omuza halay çekti.

DÜZCE'DE KADINLARA KÜFÜR EDEN 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Düzce’de, ’8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlenen yürüyüşe katılan kadınlara küfür eden 2 kişi gözaltına alındı.

Düzce’de Sendikalar Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi. Düzce Belediyesi önünde toplanan kadınlar İstanbul Caddesi’ni takip ederek Anıt Park’a doğru yürüdü. Yüzlerinde Özgecan Aslan maskesi bulunan en önde yürüyen kadınlara yol kenarında bulunan 2 kişi neden yürüdüklerini sorarak iddiaya göre küfür etti. Elinde megafon bulunan kadın "Polis" diye bağırarak yardım istedi. Polis, kadınların şikayeti üzerine küfür eden isimleri açıklanmayan 2 kişiyi gözaltına aldı. Yürüyüş Anıt Park Meydanı’nda yapılan konuşmalarla son buldu.

GAZİANTEP'TE "ŞİDDETE SON" ÇAĞRISI YAPILDI

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş yaparak kadına şiddetin sona ermesini istedi. Çeşitli siyasi parti, sendika ve STK’ların bir araya gelmesiyle oluşturulan Gaziantep Demokratik Kadın Platformu üyeleri, öğle saatlerinde Kırkayak Parkı’nda toplandı. Aralarında az sayıda erkeğin de bulunduğu yaklaşık bin kişilik kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekti. Ellerinde kadına şiddeti protesto eden dövizler ile PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan posterleri ile bir süre önce Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın fotoğraflarını taşıyan kalabalık daha sonra Demokrasi Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polisin önlem aldığı ve yaklaşık 2 kilometre süren yürüyüşün ardından Demokrasi Meydanı’na ulaşan kalabalık adına konuşan Platform Sözcüsü Özlem Yüksel, kadına şiddetin son bulmasını istedi.

DENİZLİ'DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI YÜRÜDÜ

Denizli’de, ’8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle sağlık çalışanı kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için yürüyüş düzenledi. Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş, Çamlık Mesireliği’nde yapıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz.Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, çok sayıda sağlık çalışanı, kamu çalışanı ve kişi yürüyüşe katıldı. Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, "Yapılan araştırmalarda Türkiye’de her 5 kadından ikisinin fiziksel şiddet gördüğü ve her 2 kadından birinin duygusal şiddet yaşadığı ortaya çıkmıştır. Sağlık çalışanı kadınlarımız da insanlara faydalı olmaya çalışırken zaman zaman şiddete maruz kalıyorlar. Hem sağlık çalışanı hem de tüm kadınlarımıza karşı artık şiddetin durmasını istiyoruz." dedi.

ŞANLIURFA'DAKİ KADIN EYLEMİNDE GERGİNLİK

Çeşitli STK ve siyasi parti üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan İl Kadın Platformu üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması yapmak üzere öğle saatlerinde Ali Şelli Parkı'nda toplandı. Sloganlar eşliğinde yürüyüş başlamak isteyen 500 kişilik kalabalıkta bazı kişilerin PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadığı YPG'yi simgeleyen flama açması üzerine polis tarafından engellendi. Taşınan flamanın yasa dışı olduğunu ve indirilmesini isteyen polis ile kalabalık arasında tartışma çıktı.

Uyarılara rağmen flamayı indirmeyen kişilere sivil polisler müdahale etti. Müdahale sırasında polis ile grup arasında arbede çıktı. Bunun üzerine devreye giren Çevik Kuvvet polisleri, flamayı taşıdığı saptanan 3 kişiyi gözaltına aldı ve polis aracına koydu.

3 kişinin gözaltına alındığı olayın ardından bu kez kalabalık Atatürk Bulvarını oturma eylemi yaparak trafiğe kapattı. Bu sırada bazı kişiler bölgede önlem alan zırhlı TOMA aracının önünde oturdu ve gözaltına alınanlar serbest bırakılmasını aksi taktirde eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Polis ile HDP İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl'ün görüşmeleri sonucu gözaltına alınan 3 kişi serbest bırakıldı.

ANTALYA'DA 5 BİN KADINDAN "ŞİDDETE HAYIR" ETKİNLİĞİ

Antalya'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Şiddete Hayır" etkinliği düzenlendi. Son dönemlerde yaşanan kadına yönelik şiddete karşı, kitlesel tavır koymak ve toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan Muratpaşa Belediyesinin, belediye hizmet binasının yanındaki kent meydanında düzenlediği etkinlikte, 5 bin kadından oluşan koro kaşıklarla ritm tutarak, şiddetin her türlüsüne "Hayır" dedi.

Belediye Başkanı Ümit Uysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyeciliğin sadece park ve cadde yapmakla olmadığını belirterek, halkı özel günlerde o günün anlamına uygun şekilde bir araya getirmekle de mükellef olduklarını söyledi.

Etkinlikte, Selda Bağcan da konser verdi.

Ajanslar

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler