HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zaman aşımına uğrayan banka hesapları www.zamanasimi.org/tbb'de

Zaman aşımına uğrayan hesaplarda unutulan paraların miktarının fazla olmasıyla TCMB harekete geçti. Banka hesaplarının zaman aşımına uğrayıp uğramadığını www.zamanasimi.org/tbb'den sorgulamak mümkün.

Zaman aşımına uğrayan banka hesapları www.zamanasimi.org/tbb'de

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 10 yıldır işlem yapılmayan banka hesaplarında unutulan paraların miktarını belirledi. TCMB verilerine göre 10 senedir işlem yapılmayan banka hesaplarında 36 milyon dolar unutuldu. Zaman aşımına uğrayan heasaplarda unutulan paraların miktarının hayli fazla olması üzerine TCMB harekete geçti. Artık zaman aşımına uğrayan banka hesaplarını www.zamanasimi.org/tbb adresinden öğrenmek mümkün. Vatandaşlar zaman aşımına uğrayan banka hesaplarında kalan paraları bu adresten öğrenerek gerekli işlemleri yapabilecekler.

Bankada unutulan paralar olay oldu, haber oldu, peki sizde bankada para unutmuş olabilirmisiniz? Bankalarda 10 senedir işlem yapılmayan hesaplarda 36 milyon 323 bin dolar unutuldu. Bankalarda 10 senedir işlem yapılmayan hesaplarla alakalı kritik süreç devam ederken, Bankacılık Yasası gereği unutkan mudiler için çağrılar da yapılmaya başlandı.

5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on sene içinde aranmayanlar vakit aşımına tabi oluyor. Bankalar bu çerçevede, vakit aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara dair duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlamaya başladı.

Vatandaşlar, vakit aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) her sene şubat ayında aktif hale getirdiği " www.zamanasimi.org/tbb " internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor ve dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.

SON TARİH 15 HAZİRAN

Düzenledikleri aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2015 tarihine kadar alakalı banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek. Müşterilerin başvurmamaları durumunda ise yasa gereği vakit aşımı uğramış olan mevduat bakiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek. 31 Aralık 2014 tarihi bakımından vakit aşımı uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 299 bin 429 sayı hesap bulunuyor. Bunların 2 bin 322'ini katılım fonu, 692'sini de emanetler oluşturuyor.

Bu hesapların yekün bedeli ise 36 milyon 323 binn 333 dolara, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile 94 milyon 538 bin 738 liraya denk geliyor. Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek olan hesap ise yaklaşık 41 bin dolar civarında. Unutulan hesaplar yalnızca kişilere ait değil. Şirketler, vakıflar, dernekler, politik partiler ile devlet kurumlarının bile unutulmuş hesabı bulunuyor.

EN FAZLA HESAP UNUTULAN BANKA DENİZBANK

Bu sene TMSF'ye ön bildirim yapılan hesaplardan en çoğu DenizBank'a ait. DenizBank'ta unutulan 108 bin 710 sayı hesap bulunuyor. DenizBank'ı 50 bin 835 sayı hesap ile Meslek Bankası, 41 bin 571 sayı hesap ile Yapı Kredi Bankası, 39 bin 396 sayı hesap ile Tarım Bankası, 12 bin 858 sayı hesap ile de VakıfBank takip etti.

Vakit aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar geçen sene yaklaşık 95,2 milyon lira, 2013'te ise 119 milyon lira olmuştu. Bu arada 2001-2014 tarihleri arasında yekün 2 milyon 935 bin 249 mudinin hesabı vakit aşımı uğradı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler