Çetin Altan Haberleri Ve Son Dakika Çetin Altan Haberleri

Çetin Altan Haberleri Ve Son Dakika Çetin Altan Haberleri

Çetin Altan, 22 Haziran 1927'de İstanbul'da dünyaya geldi.

Çetin Altan, 1927 yılında dünyaya geldi. İstanbul'da doğan Çetin Altan,Galatasaray Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1943-1944'de Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak'da şiirler ve düz yazılar yazan usta gazeteci, İlk kitabı Üçüncü Mevki 1946'da yayınladı. Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses'de fıkra yazarlığı ile devam Çetin Altan, Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde köşe yazarlığı yaptı.

ÇETİN ALTAN SİYASİ KARİYERİ

Dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarları arasında yer alan Çetin Altan'ın 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekilliği yaptığı sıralarda önce dokunulmazlığı kaldırıldı, ardından iade edildi. Milletvekilliği yaptığı dönemde, 1968 yılında meclisteki bir konuşması sırasında başlayan tartışma Nazım Hikmet'e kadar sıçramış ve başta o dönemin Adalet Partisi milletvekili Cavit Şadi Pehlivanoğlu ve Hamit Fendoğlu olmak üzere Adalet Partisi milletvekilleri ile karıştığı kavga ile çokça gündeme gelmişti. Siyasi kariyerinde yaşadıklarını "Ben Milletvekiliyken" adıyla kitaplaştırdı. Çetin Altan, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünü destekleyen "Devrim" gazetesi mensubu olduğu gerekçesiyle, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün tarafından tutuklandı ve sorguya çekildi.

ÇETİN ALTAN'IN ESERLERİ

Büyük Gözaltı (1973 Orhan Kemal Ödülü), Bir Avuç Gökyüzü, Viski ve Küçük Bahçe adında dört romanı olan Çetin Altan'nın bu romanlarının dördü de Fransızcaya çevrilen bu eserlerden Büyük Gözaltı İsveçce, Yunanca, Bulgarca ve İspanyolca; Bir Avuç Gökyüzü ise İspanyolca ve Rumence dillerinde yayınlandı. Ayrıca "Büyük Gözaltı" romanı Fransız liselerinde seçmeli ders kitabı olarak okutuldu.

Çok yönlü bir yazar olan Çetin Altan'ın gezi yazıları Al İşte İstanbul ve Bir Uçtan Bir Uca adlarıyla yayınlandı. Tarihinin Saklanan Yüzü adlı kitabıyla Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapan yazarın tüm yapıtlarının örneklerini içinde barındıran "Seçmeler" 1992'de yayımlandı. 1997'de Seçmeler genişletilerek "Dünyada Bırakılmış Mektuplar" adıyla tekrarlandı. Son 15 yılın günlük gazete yazıları da Şeytanın Gör Dediği kitabıyla okuyucuya ulaştı. Çetin Altan, son olarak çocuklar için özel bir yapıtı gerçekleştirdi, Alfabe. Elli yıllık yazı yaşamında yazılarından ötürü pek çok kez mahkemeye verilen Altan hakkında ağır cezada 300'den fazla dava açıldı. 1972 yılında gözaltı süresi 24 saat olmasına karşın 15 gün gözaltında tutulan Çetin Altan, toplamda; Üç kez tutuklandı, iki kez mahkûm oldu ve iki yıl cezaevinde yattı. Son olarak hakkında 159. Maddeye dayanılarak açılan davada tek celsede beraat etti. 88 yaşında hayatını kaybeden Çetin Altan, köşe yazılarına Milliyet gazetesinde devam ediyordu. Oğulları Ahmet Altan ve Mehmet Altan’dır. Kızı Zeynep Bakan'dır. Çetin Altan'ın hayat hikâyesi, 1998 yılında eşi Solmaz Kâmuran tarafından İpek Böceği Cinayeti adlı kitapta kaleme alınmıştır.

ÇETİN ALTAN'IN VEFATI

Türkiye basın ve edebiyatının önemli ismi Gazeteci Çetin Altan 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Gazeteci ve yazar Ahmet Altan ve akademisyen Mehmet Altan'ın babası, duayen gazeteci Çetin Altan, haziran ayında rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmış, tedavisinin ardından taburcu edilmişti

Çetin Altan Haberleri

Usta gazeteci Çetin Altan son yolculuğuna uğurlandı

Usta gazeteci-yazar Çetin Altan'ın cenaze namazı Teşvikiye Camii'nde kılındı.

Haber 23-10-2015 13:39

Kılıçdaroğlu'dan Çetin Altan açıklaması

Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci-yazar Çetin Altan'ın vefatına ilişkin, "Büyük bir düşünürü, özgün bir edebiyatçıyı, bir basın emekçisini ve korkusuz bir mücadele adamını kaybettik" dedi.

Haber 22-10-2015 16:58

Çetin Altan kimdir?

Çetin Altan, 22 Haziran 1927'de İstanbul'da dünyaya geldi.

Haber 22-10-2015 12:22

Gazeteci yazar Çetin Altan yaşamını yitirdi

Basın ve edebiyatın duayen isimlerinden Çetin Altan aramızdan ayrıldı. Edebiyata sayısız eser bırakan Çetin Altan'ın yarın cenaze töreninin ardından Zincirlikuru Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

Haber 22-10-2015 12:15

Diğer Haber Etiketleri

Çetin Altan

Çetin Altan Hakkındaki Haberler Mynet'te. Çetin Altan Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Çetin Altan hayatını kaybetti

Ünlü gazeteci ve yazar Çetin Altan hayatını kaybetti.

Haber 22-10-2015 12:02