Çölyak Hastalığı Haberleri Ve Son Dakika Çölyak Hastalığı Haberleri

Çölyak Hastalığı Haberleri Ve Son Dakika Çölyak Hastalığı Haberleri

Çölyak hastalığı ya da tıp dilindeki adıyla Gluten Enteropatisi, bağırsaklardaki besin emilimi ile ilgili bir rahatsızlıktır. Bağırsaklardaki villus adlı yapıların bozulması kişinin yiyeceklerdeki besinin emilmesine engel oluşturur ve ince bağırsakta hasar meydana gelir. Küçük çocuklarda kendini karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi belirtilerle gösteren hastalık yetişkenlerde kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı, şiddetli karın ağrıları ile gaz problemleri gibi başka belirtiler de gösterir. Tedavisi hasta kişilerin ömür boyu glüten içeren besinlerden uzak durmaları, özel bir diyet uygulamaları şeklindedir. Çölyak hastası kişiler beyaz ekmek, makarna, pasta, bisküvi yani buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren besinler tüketemezler.

Çölyak Hastalığı Haberleri

Çölyak nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak olduğumuzu nasıl anlarız?

Çölyak günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Glüten adı verilen bir proteinin tahammülsüzlüğü sonucunda ortaya çıkan bu durum, sindirim sisteminin önemli bir oyuncusu olan ince bağırsağı etkileyerek bir dizi sağlık sorununa yol açabiliyor. Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup, çölyak hastalarının bağışıklık sistemleri bu proteine karşı aşırı tepki gösterir.

Haber 23-11-2023 12:48

Çölyak hastalığını tedavi etmek mümkün

Çölyak hastalığı gösterdiği belirtiler nedeniyle kişiye oldukça rahatsızlık vermektedir. Tahılların içerisinde bulunan glütene karşı tepki veren çölyak hastalığının tedavisi mümkündür. Doğru diyet programı ile çölyak hastalığını tedavi edebilirsiniz. Çölyak hastaları hayatlarının sonuna kadar doğru diyet programı ile beslenmelidirler.

Haber 09-05-2022 16:42

Bir çay kaşığının ucu kadar yemek bile yetiyor! Çölyak ile ilgili doğru bilinen 11 yanlış

Bebeklik çağından yaşlılığa kadar her dönemde ortaya çıkabilen çölyak hastalığı, belirtileri ve yol açtığı rahatsızlıklar nedeniyle “binbir surat” olarak bilinir. Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan glüten maddesi, genetik yatkınlığı olan kişilerde ince bağırsaklarda tahribata neden oluyor. Hastalığın en etkin tedavisi ise glütenden uzak durmak.

Haber 03-01-2022 13:26

3 ayda 20 kilo alan Kalista Dwyer’a konulan teşhis sosyal medyayı şaşırttı

TikTok hesabından sadece üç ayda açıklanamaz bir şekilde 20 kilo aldığından söz eden Kalista Dwyer isimli kullanıcı paylaşımıyla bir anda sosyal medyada popüler oldu. Altı kez acil servisi ziyaret ettiğini ifade eden Dwyer, kendisiyle aynı durumda olanlara ilham vermek için hastalığı ve iyileşme sürecini anlatan bir video yayınladı. Video milyonlarca izlenmeye ulaştı.

Trend 28-09-2021 11:30

Çölyak Hastalığı

Çölyak Hastalığı Hakkındaki Haberler Mynet'te. Çölyak Hastalığı Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Depresyon nedenleri arasında gluten de var! Tedavisi için...

Çölyak dışı gluten duyarlılığı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Esin Korkut, gluten duyarlılığı belirtileri ekstra-intestinal semptomlarla anlaşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Esin Korkut'un açıklamalarına göre çölyak duyarlılığı olan kişilerde baş ağrısı, migren, yorgunluk, fibromiyalji, eklem ve kas ağrısı, bacak veya kollarda uyuşma, karıncalanma, alerji, depresyon, kaygı, demir eksikliği anemisi, folat eksikliği, astım, rinit, yeme bozuklukları veya otoimmün hastalıklar görülebilir.

Haber 20-06-2021 10:53

Bağırsak sorunlarının arkasında bu hastalık yatabilir! Sakın ihmal etmeyin

Fazla gluten tüketimi ile meydana gelen çölyak hastalığı, ince bağırsak hastalığı olarak da anılır. Genellikle genetik faktörlerin önemli rol oynadığı bu hastalık, bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaş aralığında görülebilir. Peki, kronik bağırsak sorunlarının da arkasında bulunabilecek olan çölyak hastalığı nedir? İşte çölyak hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler...

Haber 16-06-2021 13:56

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığında nasıl beslenmelidir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Çölyak hastalığı günümüzde adı sıklıkla duyulan bir hastalık olarak biliniyor. Temelde bağışıklık sistemiyle ilgili bir hastalık olan çölyak hakkında oldukça yanlış bilgilerde yer alıyor. Bu rahatsızlık tipik belirtilerle kendini gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de seyredebiliyor. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığıyla ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Haber 28-05-2021 14:20

Sofraların yeni gözdesi! Faydaları saymakla bitmiyor

Pirinç, ülkemizde en çok tüketilen bakliyatların başında yer alıyor. Neredeyse her gün soframızdan eksik etmediğimiz pilavı pirincin birçok çeşidiyle yapabiliyoruz. Ama öyle bir pirinç çeşidi var ki son zamanlarda çok popüler...

Yemek 06-05-2021 15:24

Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri diğer hastalıklarla karıştırmayın

Çölyak hastalığı, vücudumuzun bağışıklık sisteminin ince bağırsağına karşı ortaya çıkardığı iltihabi bir durumdur. Ortaya çıkan bu durum; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi gıdaların içinde bulunan gluten maddesi ile ortaya çıkmaktadır. Yani glutene karşı ortaya çıkan bir reaksiyon ile ince bağırsak mukozamızın iltihaplanması ve bu nedenle de yiyeceklerden istediğimiz kadar besin alamamamız ince bağırsağımızın besinleri vücudumuza geçirememesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Haber 18-01-2021 10:11

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın kişilerde ortaya çıkan, gluten alımı sonrası bağırsakta hasara yol açan ciddi bir rahatsızlıktır. Peki bu rahatsızlık hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz?

Haber 07-12-2020 14:46

Çölyak hastalığı ile mücadelede doğru beslenme

Besin intöleransları denildiğinde akla gelen ilk hastalıklardan biridir çölyak. Özellikle genetik olarak yatkınlığı olan bireylerde glütenin tetiklediği kronik bir ince bağırsak hastalığı olan çölyak hastalığının tedavisi beslenme ile doğrudan ilişkili.

Kadin 25-09-2020 11:09

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Tv 8’in fenomen haline gelen yemek programı Masterchef Türkiye 2020’nin 44. bölüm fragmanında çölyak hastalığı damga vurdu. Masterchef’in jüri üyeleri Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya yarışmacılardan çölyak hastalarına özel bir menü hazırlamalarını istedi.

Haber 02-09-2020 10:29

Detaylı Çölyak Hastalığı Rehberi: Nedir? Belirtileri Neler? Testi Nasıl Yapılır?

Bağışıklık sistemi, metabolizmanın işleyişinde herhangi bir aksaklık olduğunda ya da dışarıdan gelen bir tehdit algıladığında, savunma mekanizmalarını harekete geçirerek vücudu hastalıklardan korur. Örneğin, gözümüze toz kaçtığında gözyaşı salgısını artırarak bu yabancı maddeleri gözden uzaklaştırır. Ya da parmağımız kesildiğinde kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durdurur.

Haber 22-05-2020 11:40

Çölyak hastası Ecrin'e ailesinden glütensiz beslenme desteği

Bilecik'te çölyak hastası olduğu 5 yıl önce ortaya çıkan 10 yaşındaki Ecrin Bozkurt'un ailesi, glütensiz beslenerek çocuklarına destek oluyor - Anne Sebile Bozkurt, başka çölyaklılara ve yakınlarına da destek sağlamak amacıyla kurduğu derneği 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nde faaliyete geçirecek

Yurthaber 08-05-2020 11:19

Çölyak hastası Ecrin'e ailesinden glütensiz beslenme desteği

Bilecik'te çölyak hastası olduğu 5 yıl önce ortaya çıkan 10 yaşındaki Ecrin Bozkurt'un ailesi, glütensiz beslenerek çocuklarına destek oluyor - Anne Sebile Bozkurt, başka çölyaklılara ve yakınlarına da destek sağlamak amacıyla kurduğu derneği 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nde faaliyete geçirecek

Yurthaber 08-05-2020 11:19

Çölyak hastası Ecrin'e ailesinden glütensiz beslenme desteği

Bilecik'te çölyak hastası olduğu 5 yıl önce ortaya çıkan 10 yaşındaki Ecrin Bozkurt'un ailesi, glütensiz beslenerek çocuklarına destek oluyor - Anne Sebile Bozkurt, başka çölyaklılara ve yakınlarına da destek sağlamak amacıyla kurduğu derneği 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nde faaliyete geçirecek

Yurthaber 08-05-2020 11:18

Çölyak hastası oğlu için, dünyada bir ilki başararak glütensiz pişmaniye üretti

Afyonkarahisar’da bundan 3 yıl önce oğlunun çölyak hastası olduğunu öğrenen pişmaniye ve met helvası ustası Bülent Kılıçarslan, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından dünyada bir ilk başararak glütensiz pişmaniye ve met helvası üretti. Kılıçarslan, şimdi ise oğlu için ürettiği pişmaniye ve met helvası siparişlerine yetişemiyor.

Finans 30-10-2019 09:54

Glütensiz aşureyle çölyak farkındalığı

Trakya Üniversitesinde çölyak hastalığına dikkati çekmek amacıyla glütensiz aşure dağıtıldı

Haber 02-10-2019 14:21

Glütensiz aşureyle çölyak farkındalığı

Trakya Üniversitesinde çölyak hastalığına dikkati çekmek amacıyla glütensiz aşure dağıtıldı

Yurthaber 02-10-2019 14:21

Buğdayda GDO yok, genleriyle oynanmadı

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanlığınca düzenlenen "Ekmekle ilgili bilimsel gerçekler" panelinde "Buğdayın genleriyle oynandı mı?", "Gluten hassasiyeti ne kadar yaygın?" ve "Ekmeğin ne kadarı katkı?" konuları ele alındı - Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksal: - "Mısır ve soya gibi bazı ürünlerde GDO var ama buğdayda yok. Çünkü buğday genetik yapısı gereği kendine özgü bir bitkidir. Buğdayda yüksek karlılıkla GDO üretemezsiniz. Buğdayın genleriyle oynanmadı" - İç Hastalıkları ve Gastroentereloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş: - "Tam tahıllı ekmeğin sağlığa çok büyük faydaları var. Çünkü bunlar öğütülmediği ve rafine olmadığı için bol miktarda lif, vitamin ve mineral içeriyorlar. Tam tahıllı gıda tüketenlerde kalp damar hastalığı, obezite ve diyabet daha az görülüyor"

Haber 28-06-2019 09:33

Çölyak hastalarına ödüllü lezzet: Trakya Yöresel Pizzası

Edirne tava ciğeri, Osmanlı sucuğu, Malkara kaşarı, Kırklareli hardaliyesi ve glütensiz unla hazırlanan Trakya Yöresel Pizzası, çölyak hastalarına alternatif lezzet sunuyor - TÜ Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen: - "Çölyak hastalarına yönelik glütensiz unla hazırlanan bir pizza yaptık ve bu durum bizim pizzamızı ön plana çıkaran unsur oldu" - TÜ Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Alper Çevik: - "İtalya, pizzasıyla meşhurdur ve mozzarella peyniri kullanırlar. Biz Trakya Yöresel Pizzası'nda Malkara eski kaşarı ve Edirne tuzsuz peynirini kullandık"

Yurthaber 15-02-2019 11:40

Çölyak hastalarına ödüllü lezzet: Trakya Yöresel Pizzası

Edirne tava ciğeri, Osmanlı sucuğu, Malkara kaşarı, Kırklareli hardaliyesi ve glütensiz unla hazırlanan Trakya Yöresel Pizzası, çölyak hastalarına alternatif lezzet sunuyor - TÜ Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen: - "Çölyak hastalarına yönelik glütensiz unla hazırlanan bir pizza yaptık ve bu durum bizim pizzamızı ön plana çıkaran unsur oldu" - TÜ Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Alper Çevik: - "İtalya, pizzasıyla meşhurdur ve mozzarella peyniri kullanırlar. Biz Trakya Yöresel Pizzası'nda Malkara eski kaşarı ve Edirne tuzsuz peynirini kullandık"

Haber 15-02-2019 11:39

Çocuğunuzun yavaş büyümesindeki neden çölyak olabilir!

Çölyak hastalığı çocuklarda büyükme geriliği, boy kısalığı, iştahsızlık, uykusuzluk ya da aşırı mızmızlık gibi durumlarla kendini belli ediyor. Çölyak hastalığı her 100-150 çocuktan birinde görülüyor. Çölyak hastalığının etkisinden kurtulmak için glutenli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. M. Ayşe Selimoğlu, çölyak hastalığına karşı alınması gereken önlemleri anlattı.

Haber 10-01-2019 13:40

Çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Son yılllarda Çölyak hastalığı hakkında farkındalık artıyor. Peki Çölyak hastalığı nedir? Beslenme yetersizliğine ve buna bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir sindirim sistemi hastalığı olan Çölyak hastalarının beslenmelerini çok dikkat etmeleri ve gluten içeren gıdaları tüketmemeleri gerekmektedir. Peki çölyak hastalığının belirtileri nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir? Hangi gıdalarda gluten vardır?

Kadin 14-10-2018 17:55

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığı nasıl ortaya çıkar?

Çölyak hastalığı glutensiz beslenmenin artmasıyla daha çok ön plana çıkar oldu. Sadece Türkiye'de 750 bin kişinin çölyak hastası olduğu biliniyor. sayının fazla olması da çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması gerektiği düşüncesini ortaya çıkarıyor. Çölyak hastalığı belirtileri sebebiyle çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Karın ağrısı, saç dökülmesi ya da ciltte oluşan kızarıklıkla ortaya çıkabilen çölyak hastalığı bazen bir kremden dahi tetiklenebiliyor.

Haber 11-10-2018 11:52

Glütensiz kahvaltı tarifleri

Onlarca çeşitle donatılan Türk kahvaltısı sofralarına alışkın olduğunuzu tahmin ediyoruz. Sucuklu yumurta ekmek banmanın tarifsiz keyfini elbette ki anlatmaya dahi gerek yok. Ancak göze ve mideye hitap eden bu geleneksel Türk kahvaltısının tam bir kalori bombası olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Güne daha hafif ama doyurucu bir öğünle başlamak isteyenler için birbirinden lezzetli kahvaltı tarifleri hazırladık.

Yemek 08-11-2016 03:54

Çölyak Hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Çölyak hastalığı, çölyak sprue, non tropikal sprue ve glüten enteropati de denilen bir takım genetik yatkınlığı bulunan kişilerde buğday, çavdar, arpa alımıyla uyarılan bir ince bağırsak hastalığıdır

Haber 21-01-2014 11:55

Karın ağrısı ve şişkinlik çölyak belirtisi olabilir

Çölyak hastalığı nedir ve belirtileri neledir?

Haber 20-02-2008 12:23

Çölyak'ın tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyet

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, son yıllarda yüzde 1 gibi yüksek oranda görülen çölyak hastalığının gluten içeren besinlerin alınmasıyla ortaya çıkan ince bağırsak hastalığı olduğunu belirterek, tek tedavi yönteminin ise ömür boyu glutensiz diyet uygulamak olduğunu söyledi.

Haber 04-01-2007 10:56