Direccion General De Operaciones Haberleri

Son dakika: Üst düzey atama kararları Resmi Gazete'de! 187 general ve amiral görev yerlerine atandı! Yeni AFAD Başkanı Okay Memiş oldu

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, pek çok kuruma atamalar yapıldı. AFAD, İŞKUR ve SGK başkanlıklarına yeni isimler getirildi. Eski Erzurum Valisi Okay Memiş, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevine getirildi. Atama kararlarıyla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 187 general ve amiralin görev yerleri de belirlendi. Orgeneral İrfan Özsert ise Genelkurmay 2'nci Başkanlığına atandı.

Haber 2023-08-11 00:13:46

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütüyle görüştü! ABD'den üst düzey PKK ziyareti: Kilit rol oynayan yerlere gitmiş!

Geçtiğimiz günlerde ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'nin işgalindeki bölgeleri ziyaret etmesine Türkiye'den tepki gelirken bu kez de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla Suriye'nin kuzeydoğusuna ziyaret düzenledi. Kurilla burada, SDG adını kullanan PKK/YPG unsurlarıyla görüştü.

Haber 2023-03-12 10:57:48

Kadirov beğenmedi Putin biletini kesti! Şimdi akıbeti bilinmiyor

Rus birliklerinin, Ukrayna’nın doğusunda stratejik açıdan önem teşkil eden Lyman kentinden çekilmesi, Rusya’da, ülkenin önde gelen isimlerinin eleştirilerine neden olmuştu. Tepki gösterenlerden biri de Çeçenistan lideri Kadirov'du. Kadirov'un bu kayıptan sorumlu tuttuğu General Alexander Lapin'in Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından görevden alındığı bildirilirken hakkında ortaya atılan çelişkili iddialar gündem oldu.

Haber 2022-10-30 09:46:48

15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir bu sene de unutulmadı! Akın ettiler

15 Temmuz darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı işgal etmeye gelen darbeci general Semih Terzi'yi öldüren Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir, darbecilerin kurşunlarıyla şehit oldu. Darbe girişiminin seyrini değiştiren Halisdemir, her sene olduğu gibi şehadetinin 6. yılında da kabri başında dualarla anıldı.

Haber 2022-07-15 10:22:28

Eski İngiltere Genelkurmay Başkanı Richards: Görevde olsam İngiliz askerlerinin Afganları öldürdüğü iddialarını soruştururdum

Eski İngiltere Genelkurmay Başkanı General Lord Richards, BBC'nin 2010 ve 2011 yıllarında İngiliz özel birliklerinin (SAS) defalarca kez tutuklu ve silahsız Afganları şüpheli koşullarda öldürdüğünü tespit etmesini değerlendirdi. Richards, "Görevde olsam bu iddialar hakkında soruşturma açılması talimatı verirdim. Halen görevdeki Amiral Tony Radakin'in de aynı kararı alacağından eminim" dedi.

Haber 13-07-22 13:26

General ne demek? General kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Kelimelerin anlamları araştırılırken ilk bakılan Türk Dil Kurumu (TDK)'nun açıklamaları olur. Türkçeyi zenginleştirmek için yapılan çalışmalar, sözcüklerin kökenlerine kadar tüm detaylarını ortaya çıkarılmasını sağlar. Konuya ilgi duyan ya da kelimelerin anlamlarını merak edenler de TDK'nın perspektifiyle araştırmalarını sürdürür. İrdelenen sözcükler arasında bulunan General kelimesi de birçok kişi tarafından mercek altına alınır. Ara sıra dikkat çekerek araştırılan General kelimesi ne anlama gelir?

Egitim 18-05-22 00:11

Rusya'nın yeni planı ortaya çıktı! Rus general duyurdu: Moskova...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik müdahalesi devam ederken Moskova'nın yeni planı ortaya çıktı. Üst düzey bir Rus komutan, Rusya'nın sadece Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin dışında, Ukrayna'nın güneyinin de tam kontrolünü almayı amaçladığını söyledi.

Haber 23-04-22 12:54

Ukrayna krizi: ABD, 'Rusya'nın saldırısı korkunç olur, önemli zayiata yol açar' uyarısında bulundu

ABD'nin en üst düzey askeri yetkilisi General Mark Milley, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin "korkunç" olacağını ve önemli sayıda can kaybına yol açacağını söyledi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de diplomasi yoluyla çatışmanın hala önlenebileceğini kaydetti. Rusya, işgal planlarını reddediyor ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Haber 29-01-22 15:51

Hindistan Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan askeri helikopter düştü

Hindistan Genelkurmay Başkanı General Bipin Rawat ile eşini de taşıyan askeri helikopter, Tamil Nadu eyaletinde Conoor kenti yakınlarında düştü. Mi-17V5 tipi Helikopterde, aralarında üst düzey savunma yetkilileri dahil beşi mütettebat 14 kişi bulunduğu bildiriliyor.

Haber 08-12-21 12:33

Libyalı General Halife Hafter, seçimlerde yarışmasının önünü açmak için askeri görevlerini bıraktı

Libya'da Ekim 2020'de imzalanan ateşkes anlaşması öncesi süren iç savaşın taraflarından olan General Halife Hafter, 24 Aralık'ta yapılacak seçimlerde aday olmasının önünü açacak bir adım attı ve askeri görevlerini askıya aldı.

Haber 23-09-21 06:08

Rütbesini FETÖ elebaşının taktığını itiraf eden general, mahkemede çark etti

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için itirafçı olan tutuksuz sanık eski tuğgeneral Serdar Atasoy, tanık olarak dinlendiği bir başka mahkemede, baskı altında kaldığını öne sürerek itiraflarını inkar etti - İtiraf içeren beyanında 2015'e kadar örgütle ilişkisi olduğunu anlatan Atasoy, mahkeme de ise "Yıllar önce örgütle temasımı kesmiş bir insanım. Zaten o zaman örgüt olduğunu bilseydim böyle bir yapı içerisinde olmazdım" savunmasını yaptı - Önceki ifadesinde teğmenken rütbesini FETÖ elebaşının taktığını belirten Atasoy'un itiraflarını inkar ettiğine ilişkin tutulan duruşma zaptı, yargılandığı mahkemeye gönderildi

Yurthaber 08-07-21 11:02

General Mobile GM 21 de duyuruldu! İşte telefonun özellikleri ve fiyatı

Yerli telefon markası General Mobile, GM 21 Pro ve GM 21 Plus'ın ardından GM 21'i de tanıttı. Diğer iki modele nazaran mütevazi özelliklere sahip olan GM 21'in fiyatı da belli oldu.

Haber 26-05-21 14:36

ABD saldırısında öldürülen İranlı General Süleymani'ye yönelik suikastta İsrail'in kilit rol oynadığı iddia edildi

İsrail'in, 3 Ocak 2020'de ABD saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani'nin kullandığı telefon numaralarına erişim sağladığı ve bunları suikasttan saatler önce ABD istihbaratına aktararak Süleymani'nin yerinin tespit edilmesine olanak sağladığı savunuldu.

Haber 09-05-21 20:10

Meral Akşener'den iktidara çağrı: Atanmışların zevzekliklerini de araştırın

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Montrö Antlaşması'nın tartışmaya açılmasına itiraz edilebileceğini söyleyerek, "Emekli general de edebilir, emekli hakim de edebilir. Ama gündüz vakti fikrini söylemek başka bir şey, bir araya gelip, adını 'bildiri' koyup gece yarısı paylaşmak başka bir şey" dedi. Öte yandan Akşener, amirallerin gözaltına alınması kararı sonrası iktidara çağrıda bulunarak, "atanmışların zevzekliklerini de gözaltına alarak soruşturun bakalım" ifadelerini kullandı.

Haber 05-04-21 17:55

Moderna aşısı deri üzerinde enflamasyona yol açabilir!

ABD’deki Massachusetts General Hospital’dan doktorlar, Moderna şirketinin koronavirüs aşısının ilk dozun uygulanmasından yaklaşık 10 gün sonra deri üzerinde enflamasyona yol açabileceği konusunda uyardı. Doktorlar, yine de ikinci dozun yapılması gerektiğini de ekledi.

Haber 05-03-21 17:29

Bakan Akar, Türk-Rus Ortak Merkezi'ndeki Türk general ile video konferansla görüştü:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının da katıldığı toplantıda birlik ve ordu komutanlarıyla görüşen ve sahadaki son duruma ilişkin bilgi alan Bakan Akar, talimat verdi - Toplantıya Türk-Rus Ortak Merkezi'nde görevli Türk general de ilk defa katılarak çalışmalara ilişkin bilgi aktardı - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: - "(Ortak Merkez'in faaliyete geçmesi) Dileğimiz barış ve huzurun bölgeye hakim olmasıdır"

Yurthaber 01-02-21 17:06

Eski Korgeneral Metin İyidil’in de arasında bulunduğu 3 general için istenen ceza belli oldu

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin davada eski Korgeneraller Metin İyidil ve Abdullah Barutçu ile eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit’in “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 20’şer yıla kadar hapisleri talep edildi.15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski Korgeneral Metin İyidil, EDOK Kurmay Başkanı olan eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit ve EDOK Okullar Komutanı olan eski Korgeneral Abdullah Barutçu’nun haklarındaki hükümlerin Yargıtayca bozulması nedeniyle yeniden yargılanmasına karar verilmişti.

Haber 08-12-20 18:10

MSB açıkladı: PKK'lıların yanında Rum general de var

Son dakika haberine göre Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Ermenistan’da PKK/YPG’lilerin varlığına ilave olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) bir korgeneralinin bölgede olduğu ve Ermeni milisleri, PKK/YPG terör örgütü mensuplarını ve farklı ülkelerden paralı askerleri eğittiği bilgileri mevcuttur." açıklamasını yaptı.

Haber 16-10-20 15:42

Hamaney'den Süleymani açıklaması: İran, bunun karşılığında ABD'lileri kesinlikle vuracaktır

İran Lideri Ali Hamaney, hiçbir zaman Irak'ın iç işlerine karışma gibi bir niyetleri olmadığını ve olmayacağını ancak Iraklı dostlarından ABD'yi tanımalarını beklediklerini ifade etti. İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine de değinen Hamaney, "Bu cinayeti açık bir şekilde itiraf ettiler. Bu küçük bir mesele değildir. İran bu konuyu hiçbir zaman unutmayacak ve bunun karşılığında ABD'lileri kesinlikle vuracaktır." ifadelerini kullandı.

Haber 21-07-20 22:11

Ömer Halisdemir'e olan hayranlığı nedeniyle soyadını Halisdemir olarak değiştirdi!

Ankara’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda 15 Temmuz gecesi darbeci general Semih Terzi'yi vurarak öldürüp, darbe girişiminin seyrini değiştiren, kendisi de şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir'in (42) Niğde'deki kabri, hain girişimin 4'üncü yıl dönümünde ziyaretçi akınına uğradı. İstanbul'dan şehitliğe gelen Ender Halisdemir, şehit Ömer Halisdemir'e hayranlığı nedeniyle Bükcüoğlu olan soyadını Halisdemir olarak değiştirdiğini söyledi.

Haber 15-07-20 14:33

Kardeş Halisdemir: Ağabeyime ilk kurşunu daha önce 2 kez hayatını kurtardığı asker sıktı

Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda 15 Temmuz gecesi darbeci general Semih Terzi'yi vurarak öldürüp, darbe girişiminin seyrini değiştiren, kendisi de şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in kardeşi Soner Halisdemir, "Ağabeyime ilk kurşunu, hayatını 2 kere kurtardığı Hasan isminde asker sıktı" dedi.

Haber 14-07-20 18:27

15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir'in adı memleketinde yaşatılıyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde, darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in ismi, memleketi Niğde'de üniversiteye, meydana, hatıra ormanına ve okula verildi - Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar: - "TBMM, Ömer Halisdemir ismini üniversitemize verdi. Biz de üniversite olarak Ömer Halisdemir'in o gece hainlere karşı duruşunda gösterdiği ruhu kazanmış öğrenciler yetiştirme gayreti içindeyiz"

Yurthaber 13-07-20 11:11

Türkiye destekli UMH'den Hafter'e bir darbe daha

Libya'da BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından da desteklenen Trablus hükümetine bağlı güçler, General Hafter'in başkent yakınlarındaki son kalesini de ele geçirdi.

Haber 05-06-20 14:53

Libya savaşının seyri barış masasını dayatıyor

6 yılda ülkenin neredeyse yüzde 90'ını kontrolü altına alan General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, 18 Mayıs'ta stratejik Vatiyye Hava Üssü'nü kaybederek Türkiye'nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti karşısında ağır yenilgi aldı. Gazeteci-yazar, Libya'daki son gelişmeleri BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

Haber 23-05-20 23:04

Libya'da UMH güçleri Vatiyye üssünü geri aldı

Libya’da Türkiye’nin de destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti stratejik öneme sahip Vatiyye Hava Üssü’nü General Hafter güçlerinden geri aldı.

Haber 18-05-20 18:15

''Corona Virüsü Aşısını Yıl Sonuna Kadar Hazır Edeceğiz''

Corona virüsüne karşı bu yıl sonuna kadar aşı geliştirmeyi umduklarını söyleyen Başkan Trump, aşı geliştirme projesinin başına ilaç firması GlaxoSmithKline’ın eski yöneticilerinden Moncef Slaoui’yi, projenin operasyon müdürlüğü görevine de ABD’li General Gustave Perna’yi getirdiğini resmen açıkladı

Haber 15-05-20 23:13

Ticaret Bakanı Pekcan, Davos'ta soruları yanıtladı:

"Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen dünya çapındaki bazı firmalardan randevu talepleri oldu. General Electric'in zaten yatırımları var, onlardan talep geldi. P&G ve Alibaba'nın da görüşme talepleri var" - "Bu yıl da ihracata iyi bir performansla devam edeceğiz. Ocak ayının 20 gününde ihracatta yüzde 3 artış var, sonuna doğru neler olacağını hep beraber göreceğiz" - "(ABD ile Çin arasında ikinci aşama görüşmeleri ve tarifelerin kaldırılması ihtimali) Bu, dünya için de yeni bir motivasyon, küresel ekonomi için pozitif katkıları olacaktır ama biz Türkiye olarak her halükarda, dezavantajı nerede avantaja çevirebiliriz, buna çalışacağız" - "Rekabet Kanunu ile ilgili çalışmamızı bitirdik. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi açısından da çok önemli bir taslak çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz"

Finans 22-01-20 14:12

Irak’ta hükümet karşıtı protestoların bilançosu: 2 günde 10 ölü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta devam eden protestolarda son 2 günde 10 kişi hayatını kaybetti, 136 kişi de yaralandı.Irak’ta 3 Ocak’ta İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından durulan ancak daha sonra yeniden alevlenen hükümet karşıtı protesto gösterileri devam ediyor.

Haber 21-01-20 21:52

ANALİZ - İsrail jeopolitiğini yeniden okumak: İran-Umman-Libya üçgeni

Bölgesel düzlemde İran namına iş gören milis güçlerini ve onların “koordinatörünü” hedef almak ABD’nin “sahaya indiğini” gösteriyor. Bu gelişme kuşkusuz İsrail odaklı pozisyon almanın bir biçimde tezahürü - İsrail’in suikast sonrası süreçte kendi rolünü deşifre edecek biçimde telaşlanması ve nükleer bir güç olduğunu başbakanı nezdinde “ağzından kaçırması” ise İran’dan gelebilecek olası misillemelere yönelik bir el göstermeydi - Umman'da “yumuşak” konu başlıklarında dönüşümler İsrail’in politik inisiyatiflerini baltalayabilir. Söz gelimi, Umman’ın Filistin sorunundaki arabulucu statüsündeki olası bir gerileme, İsrail’in aleyhine sonuçlar doğurabilir. Ayrıca İran’ın Umman üzerindeki etkisi de bu yeni dönemde artış gösterebilir - Türkiye, İsrail güvenlik yapılanmasının artık “tehdit” olarak konumlandırdığı bir devlettir. Bu bağlamda Türkiye, özellikle Libya Anlaşması’yla İsrail’in doğrudan olarak ayağına basmış oluyor - İsrail, General Hafter’in Libya’daki statüsüne yaslanıyor ve buna mukabil politikalar kurguluyor. Bugün Libya’da Serrac yönetiminin iktidarını pekiştirdiği bir süreç yaşandığında, Türkiye’yle masaya oturmaya çalışacak ilk devlet kuşkusuz İsrail olacaktır

Haber 17-01-20 12:10

Erdoğan: ‘Darbeci Hafter’e Hak Ettiği Dersi Vereceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da ateşkes sağlanması konusunda General Halife Hafter’in uzlaşmamasına tepki göstererek, “Meşru yönetimine ve Libya'daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız” dedi

Haber 14-01-20 16:19

Libya'da ateşkes yürürüğe girdi

Rusya ve Türkiye'nin çağrısı sonrası Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Ulusal Ordu arasında varılan ateşkes TSİ 01:00'de yürürlüğe girdi. General Halife Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin batısında süren askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Haber 12-01-20 11:49

Kerbela’da olaylı protesto: 1 ölü 3 yaralı

Irak’ın güneyindeki Kerbela kentinde yeniden alevlenen hükümet karşıtı protestolarda 1 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralandı.İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği operasyon sonucu öldürülmesinin ardından durulan hükümet karşıtı protesto gösterileri, Cuma günü yeniden başladı.

Haber 12-01-20 09:40

Çavuşoğlu: Rusya, Libya'da ateşkes için Hafter'i ikna etmeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes sağlanması için Rusya'ya ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'i ikna etmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı, Hafter'in de Libya'Da aktörlerden biri olduğunu, Türkiye'nin Hafter'i yok sayamayacağını söyledi.

Haber 11-01-20 18:15

Son dakika! İran'da otobüs devrildi: 20 ölü, 23 yaralı

ABD'nin Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani'yi öldürmesiyle sarsılan İran'dan kötü haberler gelmeye devam ediyor. Süleymani'nin cenazedeki izdihamda meydana gelen ölümler ve Tahran'da yolcu uçağının düşmesi sonrası bugün de bir yolcu otobüsü kaza yaptı. İlk belirlemelere göre kazada 20 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Haber 09-01-20 08:40

Kasım Süleymani sonrası dönem Washington'da tartışıldı

SETA DC'nin düzenlediği panele katılan konuşmacılar, İranlı general Kasım Süleymani sonrasında artan ABD -İran geriliminin tüm bölgeyi etkileyebileceğine dikkati çekti - Araştırmacı-yazar Mark Perry: - "ABD ile İran arasında muhtemel bir savaş senaryosu olasılığı düne göre bugün daha fazla" - SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat: - "Süleymani'nin öldürülmesi bölgedeki istikrarsızlığı artıracaktır. Herkes Süleymani'nin öldürülmesinin sonuçlarını tartışıyor ve bunların hepsi de tehlikeli senaryolar"

Haber 08-01-20 02:02

İsrail'i İran korkusu sardı! Süleymani'yle ilgili çarpıcı açıklama!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıda İsrail'in payının olmadığını, bu nedenle de ülkesinin ABD ile İran arasındaki gerginliğe dahil edilmemesi gerektiğini belirtti.

Haber 07-01-20 02:22

AB Bakanları İran İçin Olağanüstü Toplanıyor

AB Dışişleri Bakanları, İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrası yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla, Cuma günü saat 14.00'de Brüksel'de bir araya geliyor. Avrupa Komisyonu da, aynı konuyu görüşmek üzere, Çarşamba günü toplanıyor

Haber 06-01-20 21:09

Irak Meclisi'nden hükümete çağrı: Ülkedeki tüm yabancı askerler çıkarılsın

Irak Meclisi, hükümetten ülkedeki tüm yabancı askerlerin sınır dışı edilmesini talep etti. Karar, ABD'ye ait bir insansız hava aracının İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinden sonra alındı. Irak'ta yaklaşık 5 bin ABD askeri bulunuyor. Türkiye'nin de Irak'ta 2 bin 500 askerinin olduğu belirtiliyor.

Haber 05-01-20 18:42

Libya: Trablus'ta askeri okula saldırıda en az 30 kişi öldü

Libya'nın başkenti Trablus'ta bir askeri okula düzenlenen hava saldırısında en az 30 kişi öldü, 33 kişi de yaralandı. Birleşmiş Milletler'in desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti saldırıdan General Halife Hafter'e bağlı güçleri sorumlu tuttu. Hafter yanlısı güçler ise saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini açıkladı.

Haber 05-01-20 15:11

Dışişleri Bakanlığı'ndan Trablus'taki saldırı hakkında açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Libya'da darbeci General Halife Hafter'e bağlı yabancı savaş uçaklarının, askeri okul öğrenci yurduna düzenlediği hava saldırısını kınadı. Öte yandan bir tepki de Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) geldi.

Haber 05-01-20 11:36

İranlı general Kasım Süleymani için ilk cenaze töreni Bağdat'ta!

ABD'nin Irak'ta öldürdüğü İranlı komutan Süleymani için Bağdat'ta cenaze alayı düzenlendi. Onbinlerce kişinin katıldığı cenaze alayında sık sık "Amerika'ya hayır", "Amerika'ya ve İsrail'e ölüm“ sloganları yükseldi. Törene katılanlar arasında Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin de olması dikkat çekti.

Haber 04-01-20 13:00

Trump: “İran hiçbir zaman savaş kazanmadı ama müzakereyi de kaybetmedi”

İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası gelen tepkilerin ardından sosyal medyadan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “İran hiçbir zaman savaş kazanmadı ama hiçbir müzakereyi de kaybetmedi” açıklamasında bulundu.İranlı General Kasım Süleymani’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından öldürülmesinin ardından İran’ın tepkisi büyümeye devam ediyor.

Haber 03-01-20 16:30

GRAFİKLİ - ABD saldırısında ölen İranlı general Kasım Süleymani kimdir?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 2007'de BM tarafından hakkında konulan uluslararası seyahat yasağına rağmen Suriye ve Irak başta olmak üzere bir çok noktada İran'ın askeri operasyonlarını yönetiyordu - Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a yönelik savaş tehditlerine ilişkin yaptığı bir konuşmada, "Bizi dünyada 'benzeri görülmemiş' bir eylemle tehdit ediyorsunuz. Savaşı başlatabilirsiniz ancak onu bitirecek olan biziz" ifadelerini kullanmıştı - Süleymani Irak'ta, ABD ve İran arasındaki pazarlıklarda en önemli söz sahiplerindendi. Bu nedenle Süleymani, askeri kimliğinin yanında diplomat kimliğine de sahip bir komutan olarak öne çıktı

Haber 03-01-20 09:17

Halife Hafter: Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirmeye çalışan general

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter, Nisan ayından bu yana Trablus'u ele geçirmek için operasyonlar yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gayrimeşrudur" dediği Hafter, Muammer Kaddafi'nin hem yükselişinin, hem de düşüşünün arkasındaki kilit isim olarak gösteriliyor.

Haber 30-12-19 13:58

ANALİZ - BAE-Suudi ekseninin Doğu Akdeniz siyaseti gerilim üretiyor

BAE-Suudi ekseninin Suriye ve Libya krizlerinde oynamak istediği rollere yakından bakıldığında Türkiye’nin hem enerjide merkez ülke olma politikasını engelleme hem de Türkiye’yi Arap/İslam dünyasından izole etme politikası güttüğü rahatlıkla söylenebilir - Türkiye’nin geliştirdiği askeri ve diplomatik inisiyatif ile Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerinin zaten faaliyette olan TANAP ve TürkAkım gibi boru hatları üzerinden Avrupa’ya nakli BAE-Suudi ekseninin küresel enerji piyasasındaki rolünü sarstığı gibi bölgesel meselelerdeki etkinliğini de sonlandırabilir - Statükocu eksenin son dönemde isyancı general Hafter’in Libya’da meşru hükümete yönelik saldırılarına verdiği yoğun destek ve Riyad'ın Suriye’nin kuzeyinde asker konuşlandırma girişimi aynı amaçla atılan adımlar - Önemli oranda doğalgaz rezervine Mısır ve İsrail'in bu gazı Avrupa’ya nakletmek için Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda olması, yakın gelecekte BAE-Suudi ekseninin bu ülkelerle ilişkilerini zayıflatma potansiyeli taşıyor - Her ne kadar Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail üçlüsü Akdeniz doğalgazının Avrupa’ya deniz altına döşenecek bir boru hattı ile nakli için bir anlaşma imzalayacaklarını ilan etseler de Libya ile imzalanan mutabakat, denizin altında bile olsa, böyle bir hattın inşasını imkansız kılıyor

Haber 26-12-19 14:18

Türk müteahhitler Libya'nın yeniden inşası için masada

Türk müteahhitler, Libya'da darbeci general Halife Hafter'in saldırılarına ve iç karışıklıklara rağmen ilk göz ağrıları olan ülkenin yeniden inşasına uygun zeminin hazırlanması amacıyla görüşmelerine devam ediyor - Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün: - "Libya, geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de bizler için önem taşımaktadır. Ülkede barışın tesisi ve güven ortamının yeniden sağlanmasıyla bu pazar bizim için kısa sürede yeniden açılacaktır. Her şeyden önce Libya'nın müteahhitlik hizmetlerine ihtiyacı var" - "Son dönemde ülkemiz ile Libya arasında süren olumlu diyaloğun sektörümüze yansımalarını bekliyoruz" - "Libya'da firmalarımızın hak ediş alacakları 1 milyar dolar, teminat tutarı 1,7 milyar dolar, makine, ekipman gibi envanter ile diğer zararlar toplamı ise 1,3 milyar dolar civarında. Halen firmalarımızca teminat mektupları için yılda 50 milyon dolar komisyon ödenmektedir. Bunlar kabuk bağlamaya başlayan yaralarımızı her seferinde yeniden kanatıyor"

Finans 24-12-19 11:02

Şentop'tan Türkiye'nin, ABD dahil herhangi bir ülkeye mahkum olmadığı vurgusu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: - "(ABD yaptırımları hakkında) Daha önce biz İHA'larla ilgili yine Patriot füzeleriyle ilgili olarak benzer durumlarla karşılaşmadık mı? Ne yaptık onların karşılığında? İşte S-400 meselesi gündeme geldi. Türkiye o konuda kararlı bir şekilde adımlar attı. F-35'lerle de ilgili Türkiye alternatifleri değerlendiriyor. Bunu biliyorsunuz. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri dahil herhangi bir ülkeye mahkum, meşgul değil bu konuda" - "Libya'da uluslararası hukuka göre tanınmış, Birleşmiş Milletlerin ve birçok ülkenin de kabul etmiş olduğu bir hükümet var. Bu hükümete karşı mücadele eden, paralı askerlerle mücadele eden bir eski general var. Buna bazı Arap ülkelerinin de destek verdiğini biliyoruz"

Haber 22-12-19 10:13

GRAFİKLİ - Libya halkının darbeci General Hafter'e karşı Trablus hükümetine desteği artıyor

Libya'nın batısında bulunan 8 ayrı kent Misrata, Kabav, Zliten, Hums, Msallata, Zaviye, Zintan ve Cadu'da başkent Trablus'u Hafter güçlerine karşı savunmak için seferberlik ilan edildi - Hafter güçlerinin Trablus saldırısına karşı ülkedeki milis gruplar ve önde gelen aşiretler de seferberlik çağrısı yaptı - Libyalı Amazigler Yüksek Konseyi, Hafter güçlerinin yanında yer almaları karşılığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kendilerine sunduğu yüklü para teklifini reddettiklerini açıkladı

Haber 18-12-19 14:05

Prof. Dr. İnat: Doğu Akdeniz mutabakatını bozmak ne BM'nin ne de Yunanistan'ın işi

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal İnat: - "(Türkiye-Libya) İki ülke arasında uluslararası hukuka uygun bir şekilde imzalanan bir mutabakatı geçersiz kılmak ne Yunanistan'ın işidir ne de BM'nin. Çünkü Libya'yı temsil etmek hakkına sahip olan meşru Trablus hükumeti ile Türkiye arasında imzalanmış bir mutabakat söz konusudur" - "Türkiye, bölgede gelişmeler uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleşir diyerek bu adımları atmasaydı, Doğu Akdeniz’deki haklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı. Bu hakların korunması aktif adımların da atılmasını gerektiriyor. Yavuz ve Fatih sondaj gemilerinin Türkiye’nin ilan ettiği deniz yetki alanlarında petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi de bu aktif adımların önemli bir parçası" - "Yunanistan ve GKRY Avrupa Birliği üyesi, Türkiye de AB'ye aday ülke. Bu durumda AB'nin aslında tarafsız davranması gerekiyor. Yani Yunanistan ve GKRY ile aday ülke Türkiye arasındaki anlaşmazlıklarda tarafsız olmasını bekliyoruz. Ama AB maalesef tarafsız davranmadı" - "Trablus’a asker gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanın ifadelerini de ben bu kapsamda değerlendiriyorum çünkü Türkiye orada meşru bir şekilde ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde aslında dünyanın meşru gördüğü hükümeti destekliyor. Buna karşı bu meşru hükümeti yıkmaya, darbe yapmaya çalışan isyancı bir general söz konusu ve maalesef çok sayıda ülke ona destek veriyor"

Haber 12-12-19 11:09