Endometriozis Haberleri

Her 10 kadından 1’inde var! Nedeni net olarak belli değil

Üreme çağındaki 10 kadından 1’inde görülen Endometriozis; endometrium yani rahim içi duvar tabakasının rahim dışı bölgelerine yerleşmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kişiden kişiye göre farklı seviyelerde ortaya çıkan hastalığın neden kaynaklandığı sorusunun henüz bir yanıtı yok.

Haber 09-08-2022 14:09

Tanı konulması uzun zaman alıyor! Kısırlığa yol açıyor

Toplumda oldukça sık görülen çikolata kisti kadınların sağlığı için tehdit oluşturuyor. Gösterdiği belirtilerin önemsenmemesi tanının konulmasını uzatıyor. Çikolata kisti hamile kalma ihtimalini düşürüyor. Çikolata kistinin etkilerini azaltmak için gösterilen belirtiler hakkında bilinçli olmak ve hastalığı erken teşhis etmek çok önemli.

Kadin 25-04-2022 13:54

Her 10 kadından birinde var! Tespit etmesi 10 yılı bulabiliyor

Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kadında görülen endometriozis hastalığı günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Toplumsal farkındalık yetersiz olduğundan kadınsal hastalıklarda hekime başvurmak yerine çoğunlukla internetten ya da arkadaşlardan bilgi edinilmesine, son iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme endişesi de eklenince hastalık daha da ileri seviyeye ulaşabiliyor.

Haber 03-03-2022 14:23

Ağrılarınıza dikkat endometriozis olabilirsiniz!

Endometriozis, endometriyumun (rahim veya rahmin içini kaplayan doku) rahmin dışında büyümesi sonucu gelişen bir kadın hastalığıdır. Görülme oranı oldukça fazladır. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10'unda endometriosiz vardır. Endometriozis hastalığına neyin neden olduğu tam olarak bilinememektedir. Bazı hastalarda hiçbir belirti göstermese de çoğu belirtisi ağrılardan oluşur.

Kadin 15-02-2022 16:08

Endometriozis

Endometriozis Hakkındaki Haberler Mynet'te. Endometriozis Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Endometriozis nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl olur? Türkiye'nin ilk endometriozis hastası anlattı

Endometriozis hastası olan Özlem Türe, doğru teşhis konulamaması nedeniyle 8 yıl boyunca dayanılmaz ağrılar çekerek hayatına devam etmeye çalıştı. Türkiye'nin ilk siyatik sinir endometriozis hastası olan Türe, yanlış teşhisler nedeniyle ağır ağrı kesiciler ve iğnelerle geçirdiği bu süreçte bel kayması yaşadığı söylenerek beline 4 tane vida bile yerleştirildi.

Haber 26-03-2021 14:25

Endometriozis (çikolata kisti) nedir, belirtileri nelerdir?

1,5 milyon kadını etkileyen ama çoğu kişinin farkında bile olmadığı endometriozis tedavisi mümkün olan bir hastalık. Endometriozis yani çikolata kisti belirtileri yaşanmasına rağmen çoğu kişinin bilgi sahibi olmadığı için farkında olmadığı hastalığın teşhisi 10 yıl sonra bile konulabiliyor. Peki endometriozis belirtileri arasında neler yer alıyor? Kişilerin çikolata kisti belirtileri gösterip göstermediğini anlamaları için nelere dikkat etmeleri gerekiyor? İşte konu ile ilgili detaylı bilgi...

Haber 01-03-2021 12:12

Şiddetli ağrılarının sebebi 7 yıl sonra ortaya çıktı!

Erbil’de yaşayan 35 yaşındaki eczacı Rojan Arif Muhammed, 7 yıl önce ikiz oğullarını kucağına aldığında büyük bir mutluluk yaşadı. 8 ay boyunca oğullarını sağlıklı bir şekilde büyütmeye odaklanan Erbilli eczacı, 8. ayın sonunda çok şiddetli adet ağrıları ile karşılaştı. Ağrıların şiddeti ve ağrılı geçirdiği gün sayısı giderek artan genç kadın, yıllarca hem kendi ülkesinde hem de başka ülkelerde derdine çare aradıysa da bulamadı. Bir ayın tam 19 gününü şiddetli ağrılarla geçirmek zorunda kaldı.

Haber 23-01-2020 10:14

Acı gerçek! Endometriozis ağrısı görünür olsaydı nasıl olurdu?

Endometriozis rahatsızlığı ile mücadele eden Andrea Baines, bu problemin yeterince anlaşılmadığını söyleyerek söz konusu problemin nasıl bir etki bıraktığını yaptığı makyajla ortaya çıkardı. Bu fotoğraflar endometriozisin bir kadının vücudunda yapabileceği yıkıcı etkiyi gösteriyor.

Kadin 17-12-2019 13:30

Çikolata kisti nasıl fark edilir?

Endometriozis normalde rahim içini kaplayan endometrium dokusuna benzer dokuların rahim dışına doğru büyümesiyle ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Çikolata kisti nasıl fark edilir?" sorusunun yanıtını ve hastalığa dair tüm detay bilgileri bizler için paylaştı.

Kadin 31-10-2019 09:44

Endometriozis ile yaşamanın yıkıcı gerçekliği ve acı veren fotoğrafları

Bu yürek burkan fotoğraflar endometriozisin bir kadının vücudunda yapabileceği yıkıcı etkiyi gösteriyor. 30 yaşındaki Georgie Wileman, sık sık yanlış anlaşılan bu hastalıkla ilgili farkındalığı arttırmak için fotoğraflarını yayınlıyor ve hikayesini paylaşıyor.

Kadin 25-10-2019 10:46

Endometriozis (çikolata kisti) belirtileri depresyonu tetikliyor

Çikolata kisti ya da tıptaki adı ile ‘endometriozis’ kadınlar arasında oldukça yaygın olan bir sorun. Her 10 kadından 1’inde görülen çikolata kisti çok fazla yaygın olsa da hem kolay teşhis edilmediği hem de önemsenmediği için pek çok sağlık sorununun habercisi olabiliyor.

Kadin 23-09-2019 16:21

Çikolata kisti dikkat dağınıklığına sebep oluyor

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Üyesi Prof. Dr. Polat Dursun, halk arasında "çikolata kisti" olarak da bilinen ve özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen kronik hastalık endometriozisin, kişinin yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunu olduğunu, çikolata kistlerinin dikkat dağınıklığına neden olduğunu söyledi.

Kadin 20-07-2019 23:13

Endometriozis semptomları hakkında bilmeniz gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, endometriozis semptomları hakkında tüm bilinmeyenleri bizlerle paylaştı.

Kadin 12-07-2019 10:11

Çili olan kadınlar risk altında, obez kadınlarda daha az görülüyor! Endometriozis hakkında bilmeniz gerekenler

Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10’unda görüldüğü tahmin edilen endometriozis kısırlığın en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Kişide bazen hiçbir şikayet görülmezken; karın alt bölge ağrısı, ilişki sırasında ağrı ya da adet kanamasının çok olması ile belirti verebilir.

Kadin 18-06-2019 11:14

Kadınlara müjde! Çikolata kisti testi için artık 7,5 yıl beklemenize gerek yok

Artık çikolata kisti (yumurtalıklardaki endometriozis) olan kadınlara bu tanının konması için 7,5 yıl beklenmesine gerek yok. Olguların yüzde 90’ı tek bir kan testiyle birkaç günde tanımlanabilecek.

Kadin 24-04-2019 11:28

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kadını etkiliyor! Bu hastalık kapıyı çalmadan önce...

Sık görülmesine rağmen az bilinen hastalıkların arasında sayılıyor. Türkiye’de en az 2 milyon kadını etkileyen bu hastalık, kadınların yaşam kalitesini de düşürüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Endometriozis Merkezi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ercan Baştu çikolata kisti hastalığı olarak da bilinen endometriozis hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadin 14-03-2019 11:16

Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir? Endometriozis tedavisi nasıl yapılır?

Sık görülmesine rağmen az bilinen hastalıkların arasında sayılıyor. Türkiye’de en az 2 milyon kadını etkileyen bu hastalık, kadınların yaşam kalitesini de düşürüyor. Çikolata kisti hastalığı olarak da bilinen endometriozis belirtileri ve tedavi nasıldır, işte cevabı...

Trend 14-03-2019 10:59

Birçok kadın bu hastalıktan muzdarip ama teşhisi oldukça zor! Endometriozis hakkında bilmeniz gerekenler

Mart ayı, endometriozis farkındalık ayıdır. Birçok kadın bu hastalıktan muzdarip fakat teşhisi zor olduğu için henüz bilmiyor. Diyetisyen Fulya Bozdemir bu haftaki yazısında endometriozisi ele aldı.

Kadin 08-03-2019 14:35

Endometriozis nedir, kimlerde görülür? Endometriozis belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Endometriozis üreme çağındaki kadınlarda görülen iyi huylu, ancak hayatı adeta kabusa çevirebilen kronik bir hastalıktır. Endometriozis sadece bel ağrısıyla kendini gösterebildiği gibi, şiddetli adet sancıları, cinsel ilişkide ağrı, sürekli yorgunluk, idrarda yanma, dikkati toplayamama, hatta depresyon gibi başka hastalıkları da taklit eden belirtilerle ortaya çıkabiliyor.

Trend 05-02-2019 09:44

Siyatik sinir endometriozisi nedir, neden olur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Endometriozis, üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak %10’unda görülen iyi huylu bir hastalıktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, siyatik sinir endometriozisi hakkında belki de daha önce hiç duymadığımız birbirinden faydalı açıklamalarda bulu

Kadin 04-01-2019 11:06

Kadınların bu sorunu gebeliği de etkiliyor! Belirtilerine dikkat edin

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, endometriozis ve düşük arasındaki ilişkiyi anlattı.

Kadin 22-10-2018 12:11

Çikolata kistlerinin tedavisi var mıdır?

Endometriozis yani halk tarafından bilinen adıyla çikolata kistleri, günümüzde her 5 kadından birinin yakalandığı bir hastalık haline gelmiştir. Çikolata kistlerinin ne olduğuna, neden ve nasıl oluştuğuna, belirtilerine, tanı sürecine ve tedavi seçeneklerine açıklık getiriyoruz.

Kadin 31-05-2018 09:24

Çikolata kisti depresyon nedeni olabilir

SBÜ Zekai Tahir Burak Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu: - "Şiddetli adet sancılarının veya kadının yaşam kalitesini bozan uzun süreli, devamlı ağrıların sebebi çikolata kisti olabilir. Hastalık nedeniyle oluşan ağrılar, iş gücü kaybı, günlük aktivitelerin kısıtlanması; yaşam kalitesini düşürebilir, hatta hastayı depresyona da sürükleyebilir" - "Hastalık, hiçbir belirti vermeyeceği gibi bazen kısırlık bazen de ağrı nedeni olarak karşımıza çıkar. Çikolata kisti olan hastaların yüzde 55-92'si ağrıdan yakınmaktadır" - "Cerrahide özellikle laparoskopik yaklaşım, ilaç tedavisine yanıt vermeyen ağrılı hastalarda başarıyla uygulanmaktadır. İlaç tedavisi uygulanan hastalar tedaviye cevabı değerlendirmek için kontrole çağrılmakta ve bu hastalar kendilerini muayene eden ve tedavi başlayan hekime kontrol olmak istemektedir. Bu nedenle hastaların tanı ve takiplerinin bir merkezden yapılması hasta açısından çok ciddi kolaylık sağlamaktadır"

Haber 30-05-2018 11:24

Endometriozis tekrarlar mı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, çikolata kistinin tekrarlayıp tekrarlamayacağına dair merak edilenleri açıkladı.

Kadin 18-05-2018 12:29

Çikolata kistinin beş önemli sinyali

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen çikolata kisti hastalığı (endometriozis), yol açtığı şiddetli adet karın ve kasık ağrıları gibi etkenlerle hayat kalitesini oldukça düşürebiliyor, daha da kötüsü anne olmayı engelleyebiliyor. Üstelik çeşitli hastalıkların belirtileriyle ortak belirtilere sahip olması nedeniyle tanı konulması 6- 10 yılı bile bulabiliyor.

Kadin 17-05-2018 17:08

Sinsice ilerleyebilen Endometriozis, kadınları tehdit ediyor!

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriosiz, kadınların en sık karşılaştığı hastalıklardan biridir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. A. Taner Usta kadınları tehdit eden çikolata kisti hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadin 20-04-2018 10:52

Çikolata kisti ile nasıl baş edebiliriz?

Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülen ve şu an dünyadaki kadınların yaklaşık olarak %10’unda bulunduğu tahmin edilen endometriozis ya da daha bilinen adıyla çikolata kisti ile baş etmenin farklı yolları vardır. Bu yolları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. A.Taner Usta anlattı.

Kadin 13-04-2018 16:07

Endometriozise çare, doğru ve zamanında tedavi

VKV Sağlık Kuruluşları Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Urman: - "Zamanında, eksiksiz ve doğru olarak uygulanan ilaç, cerrahi veya tüp bebek tedavileri ile endometriozise çare bulmak aslında zor değil. Ancak hatalı tedavi ile telafisi olmayan sonuçlara sebep olunabilir" - "En uygun tedavi hastanın yaşı, yakınmaları, çocuk isteyip istemediği ve yumurtalık kapasitesine göre şekillendirilmelidir. Bu da ancak endometriozisli hastalara sistematik olarak yaklaşabilecek ve tedavinin tamamını eksiksiz ve profesyonelce sunabilecek merkezlerde mümkündür. Cerrahi tedavi, ilaç tedavisi, radyolojik tedavi, diyet ve beden-zihin uyumunu artıracak egzersiz tedavileri deneyimli ekipler tarafından uygulanmalıdır"

Haber 28-03-2018 14:33

Anne olmayı önleyen sinsi tehlike!

Rahmin içinde yer alan doku tabakası her adet döneminde dökülerek vücuttan atılıyor. Bu doku tabakasına ait hücrelerin çeşitli etkenlerle rahmin dışında, örneğin yumurtalıklar, mesane veya bağırsaklar gibi organlara yerleşerek büyümeleri endometriozis olarak tanımlanıyor.

Kadin 23-03-2018 10:18

Çikolata kisti olanlar hamile kalabilir mi?

Endometriozis (Çikolata Kisti Hastalığı), sıklıkla üreme çağında görülen, bazen hiçbir şikayete neden olmadan sadece tesadüfen saptanan bir çikolata kisti şeklinde iken, bazen de birçok tıbbı tedavi ve operasyon yapılmasına rağmen çok rahatlamanın sağlanamadığı sıra dışı bir hastalıktır.

Kadin 05-03-2018 10:27

Endometriozis 10 kadından birinin sorunu

Özellikle 30’lu yaşlardaki erişkin kadınları daha çok etkileyen endometriozisin görülme oranı artıyor. İstatistiklere göre, her 10 kadından biri olmak üzere dünyada 176 milyon kadında endometriozis bulunuyor, ülkemizde ise bu sayı, 1,5-2 milyon.

Haber 06-04-2017 10:36

Çikolata kisti ihmale gelmez!

Halk arasında ‘çikolata kisti’ olarak bilinen endometriozis, dünyada yaklaşık her 10 kadından birinde görülüyor.

Haber 25-03-2016 14:59

Çikolata kistleri yaşam kalitesini düşürüyor

Yaklaşık olarak 9-10 kadının birinde görünen ve endometriozis adı verilen hastalık, sanıldığı kadar masum değil. Hastalık çoğu kez yıllarca doğru tanı konmaması veya ciddiye alınmaması sebebi ile kısırlaştırıcı etki yapabiliyor, kronik ağrı, cinsel ilişkide ağrı başta olmak üzere birçok şikayete sebep olarak yaşam kalitesini kötü etkiliyor.

Magazin 24-06-2015 11:50