Genetik Haberleri

Mardinli bedensel engelli çocuk ender görülen genetik hastalıkla mücadele ediyor

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk Hastanesi yoğun bakım servisinde yaklaşık bir yıldır tedavi gören Mardinli doğuştan bedensel engelli 15 yaşındaki Rojhat Öncü, nadir görülen genetik hastalıkla mücadele ediyor.

Yurthaber 21-02-2024 13:35

15 yaş genç görünmenin kolay formülünü paylaştı! Adeta gençlik iksiri etkisi yaratıyor

Genç ve dinamik bir görünüm için çeşitli yöntemler aranıyor. Ancak yaşlılık karşıtı yöntemler oldukça pahalı veya zararlı olabiliyor. Bu nedenle bu yöntemler hakkında bilinçli olmak ve daha önce yaptıran kişilerin deneyimlerine dikkat etmek gerekiyor. Gerçek yaşından 15 yaş genç gösteren bir kadın gençlik sırrını paylaştı.

Kadin 16-03-2023 14:25

19 yaşında ama her zaman 4 yaşında gibi görünecek! Dünyada bunu yaşayan tek kişi...Yabancılar tarafından taciz ediliyor!

Doğuştan gelen hastalıklar görünümde değişikliklere sebep olabiliyor. Bu değişiklik oldukça fazla soruna yol açabiliyor. 19 yaşındaki Dannia Shabbir, Dünyada sadece onda bulunan hastalığı nedeniyle 4 yaşında gibi görünüyor. Dannia ve ailesi bu hastalığın yarattığı sorunları paylaşarak farkındalık yaratıyor.

Haber 07-03-2023 14:09

Hastalığı nedeniyle vücudunun yüzde 90'ı lekeyle kaplı! Genç kadın hastalığa yol açan nedenin yaygın kullanılan ilaç olduğunu düşünüyor

Hastalıklar tüm hayatımızın değişmesine sebep olabiliyor. Sedef hastalığı cildin değişmesine sebep olan hastalıklar arasında bulunuyor. Ciltte ortaya çıkan pul pul görünümler sedef hastalığını işaret ediyor. Vücudunun yüzde 90'ından fazlasının sedef hastalığıyla kaplandığı belirten genç kadın bu hastalıkla nasıl mücadele ettiğini anlattı.

Kadin 09-11-2022 15:45

Oldukça şaşıracaksınız! Bu besinler ikiz bebeklere sahip olma oranını yükseltiyor

İkiz bebekler herkesin ilgisini çekiyor. Bazı insanlar ikiz bebeklere sahip olmak istese de bazıları bunun oldukça yorucu ve masraflı olduğunu düşünerek kaçınıyor. İkiz bebeklerin oluşmasında birçok etken bulunuyor. Şaşıracaksınız ama yapılan araştırmalar beslenmenin de ikiz bebek şansını artırdığını buldu.

Haber 19-09-2022 15:01

Yıllardır doğru sanılan bilgiyi çürütecek! Ortaya atılan iddia gerginlik yarattı: Saç dökülmelerinin nedeni mastürbasyon mu?

Mastürbasyon tüm dünyada sıklıkla yapılıyor. Cinsel ilişkide olduğu gibi mastürbasyon hakkında da birçok bilgi bulunuyor. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan bir kullanıcı mastürbasyon yapmanın saç dökülmesine neden olduğunu belirtti. Bu paylaşımı gören kullanıcılar tedirgin olarak bilginin doğruluğunu sorguladılar. Peki mastürbasyon saç dökülmesi yapar mı? İşte cevabı...

Haber 19-09-2022 08:18

Ağzınıza bile sürmeyin! Saçları beyazlatan besinler belirlendi

Yaşlılık vücudun yaşadığı doğal süreçler arasında bulunuyor. İnsan yaşlandıkça vücutlarında değişimler meydana geliyor. Ancak yaşanan bu değişimler bazı nedenlere bağlı olarak erken yaşta ortaya çıkabiliyor. Saç beyazlaması da erken yaşta görülen yaşlılık etkilerinden olabiliyor. Saçlarınızın erkenden beyazlamaması için aşağıda yer alan besinlerden uzak durmanız gerekiyor.

Haber 08-09-2022 09:23

50 yaş üstü erkekler dikkat! Prostat kanseri riskini artırıyor

Prostat kanseri erkeklerin yakalandığı en riskli kanser türlerinden. Ölüme yol açan prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Uzmanlar özellikle 50 yaş üstü erkeklerin prostat kanseri için tedbir almaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Prostat kanserinden korunmak için beslenme düzenine dikkat etmek ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek gerekiyor.

Haber 19-08-2022 09:38

Genetik ve Biyomühendislik mezunları ne iş yapar? Genetik ve Biyomühendislik bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Geleceğe yönelik yapılan seçimler arasında en önemlilerinden biri de meslek seçimidir. Kişinin yapacağı meslek seçimi geleceğini şekillendirir. Bu seçimi kendi yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda yapmalıdır. Tercih edilen mesleğin gelecek vaat etmesi de son derece önemlidir. Genetik ve Biyomühendislik bölümü de bunlardan biridir. Genetik ve biyomühendislik bölümlerini birleştiren bu bölümden mezun olabilmek 4 yıl eğitim almak gerekir. Genetik ve biyomühendislik iş olanakları nelerdir?

Egitim 23-07-2022 04:56

11 yaşındaki safkan Kangal köpeği Ayazın soyu suni tohumlama ile sürecek

Sivas Valiliği Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Merkezinde Kangal köpeği Ayaz'dan alınan spermler, soyunun devamlılığı için dişisine aktarıldı - Veteriner hekim Engin Genç: - "Çiftleşmelerle yavru alamadığımız genetik olarak saf ve değerli köpeklerden suni tohumlama yöntemiyle yavru almaya çalışıyoruz"

Yurthaber 30-06-2022 12:49

Çok geç fark ediliyor! Belirtilere dikkat...

Birçok kadın hastalığı bulunuyor. Bu hastalıklar arasında yer alan yumurtalık kanseri ciddi sağlık sorunları yaratıyor. Yumurtalık kanserinin tehlikesinden korunmak için görülen belirtilere karşı bilinçli olmak ve düzenli olarak doktor muayenesine gitmek gerekiyor. Uzmanlar yumurtalık kanseri belirtileri hakkında bilgilendirmelerde bulunuyor.

Kadin 09-05-2022 13:56

Genetik cinsiyet seçimi başarıya ulaştı, milyarlarca hayvanın öldürülmesinin önüne geçilebilir

Bilim insanları gen düzenleme teknolojisiyle sadece dişi veya sadece erkek fareler doğurtmayı başardı. Bu teknik, her yıl dünya çapında milyarlarca hayvanın istenen cinsiyette doğmadıkları için öldürülmesini sonlandırabilir.

Haber 18-03-2022 05:16

Türkiye Rize’deki bu aileyi konuşuyor! 9’u öldü, 14’ü riskli çıktı…

Rize’de koronavirüsten 9 ferdini kaybeden ailede, 14 'riskli birey' daha tespit edildi. Ailenin araştırma çağrısının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı ekipleri ilk sonuçları açıkladı. İşte koronavirüsün perişan ettiği o aile ile ilgili son dakika haberinin detayları…

Haber 02-03-2022 09:49

Hem dünyada hem de ülkemizde en çok görülen kanser türü hakkında bilinenler

Kanser, dünyada ve ülkemizde çok sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Hala daha kansere neyin neden olduğu tam olarak bilinemese de ailesinde kanser görülen kişilerin kanser olma riski diğer insanlara göre çok daha fazla. Kolon kanseri de genetik görülen kanserler arasında risk taşıyor. Ölüm oranı çok yüksek olan kolon kanseri için erken teşhis hayat kurtarıyor.

Haber 22-02-2022 11:14

Dünyada adı konulmamış genetik mutasyon onunla keşfedildi! Tıp literatürüne girdi

Türkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi. İşte olayın detayları!

Haber 14-02-2022 10:05

Duyanlar şaşırıyor ama... Düğününü 4 kez iptal etti! İşte sebebi...

Koronavirüs salgını nedeniyle 3 kez düğününü erteleyen çift dördüncü kez düğün hazırlıklarına başlamışken genetik ikizine umut olmak için düğününü yine iptal etti. Düğününe bir hafta kala genetik ikiziyle eşleştiği haberini aldığında hiç tanımadığı bir insana ‘iliğiyle’ hayat olan genç kadın, şimdi sağlığına kavuşan genetik ikiziyle buluşmak için gün sayıyor. İşte inanılmaz olayla ilgili tüm detaylar…

Haber 13-02-2022 08:16

Ailesinde koronavirüs ölümü olanlar dikkat! Çok kritik uyarı…

Koronavirüsle ilgili çok kritik bir uyarı daha geldi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya ailesinde koronavirüsten ölen kişiler olanları uyararak ‘Hastalığı çok hafif seyirle bile gelse, aşı da yaptırmış olsalar o kişiler hayatını kaybedebiliyor. Ailede Covid-19 nedeniyle ölmüş anne, baba, kardeş varsa hastalığa yakalanan kişilerin çok fazla dikkatli olması gerekiyor. Bunun nedeni tamamen genetik yatkınlık’ dedi.

Haber 11-02-2022 13:48

Mps Hastalığında her geçen zaman çok önemli!

Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları (MPS LH) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muteber Eroğlu, az rastlanan MPS LH hastalığı ile ilgili zamanın ne kadar önemli olduğunu “Kaybedilen zamanın telafisi çok güç, bazen de imkânsız. Doğru merkezde, ehil hekimlerle tedaviye başlamak ve sürdürmek, pek çok başka nadir hastalıkta olduğu gibi bizim hastalığımızda da hayati önem taşımakta.” diyerek anlattı.

Haber 02-02-2022 11:54

Koryon villus örneklemesi (CVS) testi ve amniyosentez testlerinin farkları nelerdir?

Koryon villus örneklemesi (CVS) testi ve amniyosentez testleri hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum & Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Kadin 21-12-2021 16:14

Genetik test nedir? Tüp bebek tedavisinde genetik tarama kimlere yapılır?

Genetik test ve tarama, bebeğinizin belirli genetik koşulları (genlerinizden geçen) geliştirebileceğini öğrenmenize yardımcı olabilir. Bu genellikle, bebeğe geçmesi muhtemel büyük bir sağlık sorununun aile öyküsü olduğunda yapılır. Konu hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde genetik tanı kimler için gerekli olduğunu anlattı.

Kadin 21-12-2021 15:27

Genetik testleri sayesinde kalıtsal hastalıklar önceden tespit edilebiliyor! Anne-baba olmadan önce mutlaka yaptırın

Gen testleri ile 7 bini aşkın genetik hastalığın tespit edilebildiğini söyleyen Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, anne-baba olmadan önce bu testleri yaptırmanın önemine dikkat çekti. Çocuk sahibi olmadan önce yaptırılan gen testleri sayesinde dünyaya gelecek bireyde görülebilecek hastalıklardan genle ilgili olanların tedavi edilerek önlenebileceğini söyleyen Yeşilyurt, bu yöntemle genetik hastalıkların sonraki kuşaklara geçişinin engellenebileceğine dikkat çekti.

Haber 01-12-2021 12:34

Alageyiklerin genetik çeşitliliği Umut ve Bahar ile sağlanacak

Dünyadaki doğal yaşam alanları sadece Antalya'nın Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olan alageyiklerden ikisi, bir aylık takibin ardından ağ tuzağıyla yakalandı - "Umut" ve "Bahar" adı verilen alageyikler, genetik çeşitliliği sağlamak amacıyla Eşen Adası Yaban Hayvanı Üretme İstasyonu'ndaki yaşam alanına bırakıldı - Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya: - "Alageyiklerin neslinin devamı ülkemiz için çok önemli. Ülkemizin memeliler arasında en dikkati çeken hayvanı"

Yurthaber 02-11-2021 12:06

Görenler abla- kardeş zannediyor! Anne ve kızının yaşları sosyal medyada tartışma yarattı

Hertford’ta yaşayan Cathy, 46 yaşında olmasına rağmen fit görüntüsü ve kıyafet seçimleriyle 17 yaşındaki kızı Jaggar’ın ablası zannedildiğini söyledi. Yaşından çok mutlu olduğunu söyleyen Cathy, oldukça geleneksel bir anne olduğunu belirtirken genç görünmeyi sevdiğini de vurguladı.

Trend 23-08-2021 12:05

Vampir efsanesi gerçeğe dönüştü! Kişide kan içme isteği uyandıran korkunç bir hastalık: Porfiria

Çoğu kişin yakından takip ettiği vampir efsaneleri binlerce kitap, dizi ve filme konu oldu. Kont Drakula’dan başlayarak Twilight (Alacakaranlık) serisine kadar uzanan vampir hikayelerinin temelinin porfiria hastalığına dayandığını biliyor muydunuz? Oldukça nadir görülen bu hastalıkta deri güneşe karşı aşırı derecede hassas oluyor. Güneşle en ufak bir temas bile deride yanmaya ve acıya sebep olabiliyor.

Trend 08-07-2021 14:19

Genetiğimiz araştırılsın demişlerdi! Koronavirüsten 8 ferdini kaybeden aileye aşı önceliği

Rize'nin Güneysu ilçesinde koronavirüs nedeniyle 5,5 ayda 8 ferdini kaybeden ailenin aşı önceliği isteği olumlu yanıt buldu. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, aile üyelerine koronavirüs aşısı yaptı. Eşi ve oğlunun da aralarında bulunduğu 8 yakınını kaybeden Ayşe Genç, "Aşı olduk, şimdilik rahatladık. Ancak genetik taramamız yapılarak koronavirüste ölüme yol açan asıl neden ortaya çıkarılmalı. Böylece kalan günlerimizi korkuyla geçirmeyelim" dedi.

Haber 15-06-2021 10:26

Bilim insanların çocukların zekalarını annelerinden aldığını keşfetti

Bir çocuk dünyaya geldiğinde ‘Aynı annesine benziyor’ ya da ‘Tıpkı babası gibi’ şeklinde yorumlar yapılır. Çocukların fiziksel olarak ebeveynlerine benzedikleri gözle görülür bir gerçektir. Peki ya duygusal yönü, huyları ve zekasını annesinden mi yoksa babasından mı alır?

Kadin 12-05-2021 16:56

Türk bilim insanlarının keşfiyle küçükbaş hayvanlarda paratüberküloz hastalığının önüne geçilmesi hedefleniyor

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Biyoteknoloji Merkezinde 5 yıldır 2 bin 200'den fazla koyun üzerinde yürütülen çalışmada, hayvanlarda ölümcül seyreden, insanlara geçip bağırsak rahatsızlıklarına da yol açabilen hastalığa dirençli gen mutasyonu tespit edildi - Enstitü Müdürü Erdinç Veske: - "Yapmamız gereken, bu gene sahip hayvanları tespit edip damızlıkta kullanımına öncelik vermek. Bundan sonraki hedefimiz bu. Elimizdeki ırklarda hastalığa karşı dirençli yetiştiricilik olanaklarını değerlendireceğiz ve bu hayvanların yıllar bazında çoğalmasını sağlayacağız" - Doç. Dr. Yalçın Yaman: - "Bu mutasyonu taşıyan hayvanlara üreme imkanı verirsek, sonraki nesillerde kendiliğinden paratüberküloz hastalığına karşı genetik direnç yükselmiş olacak"

Yurthaber 27-04-2021 11:10

Bilim bu soruya cevap arıyor! Hangi elimizi kullanacağımıza karar veren durum nedir?

Dünya nüfusunun pek de azımsanmayacak bir bölümü solaktır. Solak olma durumu aslında beraberinde birçok şehir efsanesi ve kuralları da getirmiştir. Sağlakların egemen olduğu bir dünyada elbette ki solak olmak önceki yıllarda oldukça ayırt edici bir özellikti. O dönemde ebeveynler çocuklarının solak olmasını istemediği için sağ ellerini kullanmaya itmişti. Peki neden sağ ya da sol elimizi baskın olarak kullanıyoruz?

Trend 26-04-2021 13:50

130 kişide var, tedavisi yok! Ten rengi birden değişmeye başladı

İngiliz Tıp Dergisi Raporlarında yer alan vakaya göre, 19 yaşındaki gencin üst uylukları, cinsel organı, gövdesi ve uzuvları aşırı tüylenmeye maruz kaldı. Gencin, genetik mutasyona sahip olduğu belirlendi. Nadir görülen bu vaka dünyada sadece 130 kişide var ve bilinen bir tedavisi yok.

Haber 02-04-2021 16:14

Mutluluk hastalığı olarak bilinen Williams Sendromu nedir? Williams Sendromu belirtileri nelerdir?

Hayatta çoğu kişinin meselesi aslında mutlu olmaktır. Çoğu kişi daha iyi bir iş, daha çok para, romantik filmlerden fırlamışçasına buram buram duygusallık içeriğindeki aşklara sahip olmanın hayalini kurar. Çok fazla gülmenin ve mutlu olmanın bir hastalık belirtisi olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Trend 01-04-2021 17:49

Avrupa’yı uzun yıllardır yöneten Habsburg Ailesi’nin tıp literatürüne geçmiş dudak yapısı!

Tarih kitaplarında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bünyesinde olarak işlenen Habsburg Ailesi, Germen soyunun en ünlü üyelerindendir. Ailenin tarih boyunca ortaya çıkan pek çok olayda parmağı olduğu düşünülür. Gizli bir şekilde yürüttükleri faaliyetlerinin yanı sıra bu aile, soylu kan aşkı sebebiyle yaptıkları akraba evliliklerinin sonucu olarak dünya literatürüne Habsburg Dudağı denen hastalığı katmışlardır.

Trend 29-03-2021 11:28

Ehlers Danlos sendromuna farkındalık yaratmak için yaptığı paylaşımlar sosyal medyanın gündemine oturdu

Ehlers-Danlos Sendromuyla savaşan Sara ile tanışın. Kırışık cildi, 29 yaşındaki Sara Geurts'un olduğundan daha yaşlı görünmesini sağlasa da o, bedenini olduğu gibi kabul etmeyi öğrendi ve şimdi modellik yapıyor.

Trend 16-03-2021 14:19

Sağlıklı insanların koronadan ölme olasılığını artıran beş gen!

Bilim insanları, genç ve sağlıklı kişilerin Covid-19’dan ölme olasılığını artıran ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen beş gen buldular. Araştırmacılar, çalışma kapsamında 200'den fazlası yoğun bakımda olmak üzere 2 bini aşkın Covid-19 hastasını inceledi. Bu genler ise şu şekilde açıklandı: IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 ve CCR2.

Haber 23-02-2021 12:23

İnsanoğlunun sonu böyle olacak

Yüzyıllar öncesine göre evrim geçiren insan vücudu ve yüz şeklini gelecekte nasıl bir değişim bekliyor.

Haber 08-06-2013 14:27

Genetik dopinge kolay teşhis

Amerikalı araştırmacılar, genetik dopingi ortaya çıkaracak yeni bir yöntem geliştirdi.

Haber 08-12-2006 01:20

Amerikalı genetikçiler: Ten rengini belirleyen gen bulundu'

Kanser araştırması yapan Amerikalı genetikçilerin, biyolojinin en büyük gizemlerinden biri kabul edilen ten rengini belirleyen geni tesadüfen buldukları bildirildi.

Haber 16-12-2005 14:19

Genetik rahatsızlıklara karşı önlem

"Sports International Genetik Sağlık Analizi" yöntemi ile, genetik hastalıklara yakalanma riskinizi minimuma indirebilirsiniz. Dünyadaki ölümlerin %70'e yakın bir bölümü, kalp ve damar hastalıkları, felçler, diyabet, kemik erimesi (osteoporoz) ve benzeri "Kompleks Hastalıklar" nedeniyle oluyor. Kompleks hastalıkların oluşmasında ise, genler ve yaşam biçimi önemli rol oynuyor. Tıp teknolojilerinin ulaştığı son noktada, bu hastalıklara olan genetik yatkınlığınızı öğrenmeniz mümkün...

Haber 02-09-2005 10:35

İnsan ömrüne genetik etken

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arslan, bazı ölümcül genlerin baskın olduğunu, bu genlerin anne-babadan geçmesinin, çocuğun ömrünü doğrudan etkilediğini söyledi.

Haber 19-06-2005 15:14

Genetik beslenmenin yolu açılıyor

Almanya'da, gen teknolojisiyle gıda maddeleri üretilmesini düzenleyen yasa tasarısı kamuoyuna sunuldu. Ancak bilim adamları, bu yolla üretilen bitkilerin ne gibi sonuçlara yol açacağının bilinmediğine dikkat çekerken, genetik değişime uğramış bitkilerin kontrol dışı yayılmasından endişe ediyor.

Haber 30-11-1999 00:00