Gensoru Haberleri

NATO üyeliği gündemdeydi! Ülke karıştı... Bir yanda başbakandan istifa resti, diğer yanda hükûmete şantaj

NATO üyeliğine Türkiye’nin sıcak bakmadığı İsveç’te birbiri ardına önemli gelişmeler yaşandı. Ülkenin başbakanı, Adalet ve İçişleri Bakanı hakkında verilen gensoru Mecliste kabul edilirse istifa edeceğini açıkladı. Türkiye’nin, terör örgütlerine desteği nedeniyle tepki gösterdiği ve üyelik için önce kaygılarının giderilip somut adım atılmasını beklediği İsveç’te, NATO ve Türkiye konusunda da dikkat çeken gelişmeler oldu. Bir milletvekili, hükûmete şantaj yapıp Türkiye ile anlaşmamalarını istedi.

Haber 2022-06-02 22:51:58

Gensoru önergesi ne demek? Gensoru önergesi birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe kelimeler arasında kökenleri ve anlamları ile dikkat çeken kelimeler bulunur. Türk Dil Kurumu, kökeni ayırt edilmeksizin Türkçede kullanılan farklı anlamlara sahip sözcükleri inceleme altına almaktadır. Dilimizin geliştirilmesi için sürdürülen bu çalışmalara birleşik kelimeler de dahildir. Yapılan bu incelemelerden bir tanesi de Gensoru önergesi birleşik kelimesi ile ilgilidir. Gensoru önergesi ne demektir?

Egitim 2022-05-18 00:11:38

Gensoru ne demek? Gensoru kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Hayatın sosyal akışı kurulan iletişimlerle ilerler. Doğru ve etkili iletiler vermenin yolu ise kelimelerin anlam gücünde saklı. Bu noktada kelimelerin nasıl söylendiği kadar ne anlamda söylendiğini bilmek de önemli bir unsur olur. Kendini ifade ederken anlamını bilerek kullanılan kelimeler sosyal açıdan güçlü bir etki sağlar. Bu bağlamda Gensoru kelimesi TDK sözlükte ne anlama gelir? Gensoru TDK sözlük anlamı ve kökeni…

Egitim 2022-05-18 00:11:37

Pakistan Başbakanı Khan, hükümetine kurulan komplonun arkasında ABD olduğunu iddia etti

Pakistan’da hakkında görevden alınması için gensoru önergesi verilen Başbakan Imran Khan güven oylaması öncesi ulusa seslendi. Hükümetini devirmek için kurulan komplonun arkasında ABD’nin olduğunu iddia eden Khan, yabancı bir ülkenin Pakistan ulusuna karşı bir 'tehdit notu' gönderdiğini belirtti. Başbakan Khan "Biz 220 milyonluk bir milletiz ve başka bir ülke hiçbir sebep göstermeden bizi tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Haber 2022-03-31 21:27:21

Parlamenter sistem çalışmalarında yeni gelişme! 6 parti yasama konusunda anlaştı

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" için bir araya gelen 6 muhalefet partisi, çalışmanın yasama ayağını tamamladı. Buna göre, sözlü ve yazılı soru önergesi, gensoru, Meclis araştırması ve soruşturması ile Meclis'in bütçe hakkı başlıklarında anlaşma sağlandı. Öte yandan cumhurbaşkanının da 7 yıllığına 1 kez seçilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Haber 27-10-21 15:22

Romanya’da siyasi kriz! Hükümet düştü

Romanya’da Başbakan Florin Citu’nun azınlık hükümeti, meclise verilen gensoru önergesinin kabul edilmesi ile düştü.

Haber 05-10-21 18:31

Hollanda'da Afganistan krizi: Dışişleri Bakanı Kaag'ın ardından Savunma Bakanı Bijleveld de istifa etti

Hollanda'da, Afganistan'daki büyükelçilik çalışanları ile diğer personelin tahliyesi konusunda yaşanan tartışma, geçici hükümetteki ikinci bakanın da istifa etmesine neden oldu. Haklarında verilen gensoru önergesinin kabul edilmesinin ardından Perşembe günü istifasını açıklayan Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag'ı, Cuma günü de Savunma Bakanı Ank Bijleveld izledi. Lahey'den Yusuf Özkan'ın haberi.

Haber 17-09-21 17:54

Afganistan'daki tahliyelerde geç kalmakla suçlanan Hollanda Dışişleri Bakanı Kaag istifa etti

Afganistan'da Taliban yönetiminin Kabil'i ele geçirmesinden sonra bölgedeki vatandaşları ve büyükelçilik çalışanlarının tahliyesi konusunda başarısızlıkla suçlanan Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, hakkında verilen gensoru önergesinin kabul edilmesi üzerine görevinden istifa etti.

Haber 16-09-21 22:28

CHP'nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasında sona gelindi

Cumhurbaşkanı yetkilerinin daraltılmasını, "güçlü meclis" ve "güçlü başbakanlık" öngören çalışma, redaksiyon işleminin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayıyla kamuoyuna açıklanacak - Çalışmada, Bakanlar Kurulu'nun TBMM içinden çıkması ve TBMM önünde sorumlu olması, ayrıca hükümetin kurulmasının kolay, düşürülmesinin zor olması önerisi getiriliyor - Meclis’in hükümeti etkili biçimde denetlemesini sağlayacak bilgi edinme araçlarının tesis edilmesini öngören çalışmada, "meclis soruşturması", "genel görüşme" ve "gensoru"nun yanı sıra yeni bir denetim yolu da "rapor verme" olarak sunuluyor - YSK'nin, seçim yargısı olarak yeniden yapılandırılması önerisi ile seçim yasasından öncelikle yüzde 10 barajının çıkarılmasını içeren çalışmada, milletvekili aday belirleme yöntemlerinin demokratikleştirilmesi ile yurt dışı seçim çevresi oluşturulması öneriliyor

Yurthaber 09-07-21 11:16

Millet İttifakı'ndaki partilerde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mesaisi

CHP, en önemli seçim vaatlerinden biri olan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" modelini resmi metin haline getirmek için çalışma yürütüyor - Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek öncülüğünde iki ay önce başlatılan çalışmanın ana iskeleti oluşturulurken, "güçlü başbakan", "cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sembolik olması", "bakanlar kurulu üyeleri hakkında gensoru/hükümet hakkında güvensizlik oyu verilebilmesi", "seçim barajının indirilmesi" başlıklarının öne çıktığı belirtiliyor - Benzer çalışmaları olan ve Millet İttifakı'nda yer alan partilerin, uzlaşma sağlanması halinde oluşturacakları ortak metni, ittifakın önerisi olarak kamuoyuna açıklaması bekleniyor

Yurthaber 10-01-21 11:05

Irak'ta Sadr grubundan Başbakan Abdulmehdi hakkında gensoru hazırlığı

Irak'ta Sadr grubundan Başbakan Abdulmehdi hakkında gensoru hazırlığı

Haber 11-11-19 15:26

Romanya'da hükümet düştü

Başbakan Viroica Dancila hükümetinin düşürülmesi amacıyla verilen gensoru önergesi 4'e karşı 238 oyla kabul edildi

Haber 10-10-19 17:35

TBMM Başkanı Şentop’tan gensoru açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Otomatik vitesli arabada debriyaj yok.

Haber 26-07-19 14:33

Mali’de Başbakan Maiga istifa etti

Hükümeti hakkında gensoru önergesi verilen Başbakan Soumeylou Boubeye Maiga görevini bıraktı

Haber 19-04-19 07:04

İngiltere'de ana muhalefetten hükümete gensoru tehdidi

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn: - "İşçi Partisi, başarı şansının en yüksek olduğunu gördüğü anda hükümet hakkında gensoru önergesi verecek" - "Theresa May’e sesleniyorum, eğer anlaşmana güveniyorsan, erken seçime gidelim ve bırakalım halk karar versin"

Haber 10-01-19 17:02

Fransa'da sarı yeleklilere ilişkin gensoru önergesi reddedildi

Ulusal Meclis'te "sarı yelekliler"in protestoları hakkında sol partilerin verdiği gensoru önergesi kabul edilmedi

Haber 13-12-18 23:43

Fransa’da muhalefetten gensoru önergesi

Fransa'da Macron hükümetine karşı, sol partilerin verdiği gensoru önergesi 13 Aralık’ta oylanacak.

Haber 12-12-18 14:08

DHA DIŞ - Fransa’da muhalefetten gensoru önergesi

Fransa'da Macron hükümetine karşı, sol partilerin verdiği gensoru önergesi 13 Aralık’ta oylanacak.

Haber 12-12-18 14:08

Fransa'da hükümete sarı yeleklilere ilişkin gensoru önergesi hazırlığı

Sol partiler, sarı yeleklilerin protestoları hakkında pazartesi günü Ulusal Meclis'e gensoru önergesi sunacaklarını açıkladı

Haber 06-12-18 18:51

İran tarihinde bir ilk: Dışişleri Bakanı Zarif hakkında gensoru önergesi verildi

 Ülkesinde kara para aklandığını söyleyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif hakkında meclisteki bir grup milletvekili tarafından gensoru önergesi verildi.

Haber 27-11-18 16:35

İran Dışişleri Bakanı Zarif'e kara para gensorusu

İran'da kara para aklandığını öne süren Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif hakkında 11 maddelik gensoru önergesi verildi

Haber 27-11-18 15:01

Bulgaristan hükümetine güvenoyu

Hükümetin sağlık politikasına ilişkin gensoru önergesi parlamentodan geçmedi

Haber 24-10-18 10:54

İran'da Ahvaz saldırısı sonrası İçişleri Bakanı hakkında gensoru

Ahvaz Milletvekili Ali Sari, Ahvaz saldırısındaki "güvenlik açığı" nedeniyle İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmani Fazli hakkında gensoru hazırlandığını duyurdu

Haber 02-10-18 13:24

TBMM İçtüzüğü değişiyor (4)

AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin gerekçesinde, 27 Nisan 2017'de yürürlüğe giren Anayasa değişikliğinin, içtüzükte kapsamlı değişiklikler gerektirdiği belirtildi - Üye sayısının 600'e çıkarılmasına yönelik değişikliğin içtüzüğe yansıtıldığı bildirildi - Teklif ile Meclisin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin olarak Anayasa'da gerçekleştirilen değişikliklerin de içtüzüğe yansıtıldığı, bu bağlamda "güvenoyu", "gensoru" ve "sözlü soru" gibi araçların içtüzükten ayıklandığı, "yazılı soru", "genel görüşme" ve "Meclis araştırması" mekanizmalarının yeniden tanımlandığı kaydedildi

Haber 01-10-18 22:00

İran'da Ekonomi Bakanı da gensoruyla görevden alındı

  Ekonomik kriz yaşayan İran'da Ekonomi Bakanı Mesud Kerbasiyan, ülke meclisinin hakkında açtığı gensoru oylaması görevinden alındı.

Haber 26-08-18 16:33

İran'da Ekonomi Bakanı da gensoruyla görevden alındı

  Ekonomik kriz yaşayan İran'da Ekonomi Bakanı Mesud Kerbasiyan, ülke meclisinin hakkında açtığı gensoru oylaması görevinden alındı.

Haber 26-08-18 15:45

İran Ekonomi Bakanı azledildi

ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle zor bir dönemden geçen İran'da Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan, parlamentoda yapılan gensoru oylaması sonucunda azledildi.

Haber 26-08-18 14:19

İran Milli Eğitim Bakanı hakkında gensoru önergesi

Milli Eğitim Bakanı Muhammed Bethai hakkında, 20 milletvekilinin imzasıyla, gensoru önergesi verildi

Haber 09-08-18 12:49

İran'da Ruhani'nin bakanına gensoru

İran'da Çalışma Bakanı Ali Rebii hakkında verilen gensoru önergesi kabul edildi

Haber 01-08-18 10:26

Fransa Ulusal Meclisi iki gensoru önergesini reddetti

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eski yakın koruması Alexandre Benalla hakkında muhalefetin verdiği iki gensoru önergesi reddedildi

Haber 01-08-18 00:11

Fransız Meclisi İki Gensoru Önergesini Reddetti

Fransız Ulusal Meclisi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un koruması Alexandre Benalla’nın 1 Mayıs’ta göstericileri döven görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından, muhalefet tarafından hükümet aleyhinde verilen iki ayrı gensoru önergesini görüşerek reddetti

Haber 31-07-18 21:32

Fransa’da Hükümet Aleyhinde Gensoru Önergesi

Fransa’da 10 gündür devam eden "Macron’un koruması Alexandre Benalla skandalı"nın ateşi sönmüyor. Elysee Sarayı’nın, Ulusal Meclis’te kurulan soruşturma komisyonuna müdahale ettiğini savunan muhalefet partileri, Macron’un iktidara gelmesinden yalnızca 1 yıl sonra, iktidar aleyhinde iki ayrı gensoru önergesi verdi. Önergeler 31 Temmuz Salı günü görüşülecek

Haber 27-07-18 14:49

İran'da Ekonomi Bakanı hakkında gensoru önergesi verildi

İran'da Ekonomi Bakanı hakkında gensoru önergesi verildi

Haber 26-06-18 18:26

Yunanistan'da hükümet Makedonya ile anlaşma konusunda güven tazeledi

Yunanistan Meclisi, ana muhalefetin Makedonya ile varılan "isim sorunu anlaşması" nedeniyle verdiği gensoru önergesini reddetti - Hükümet böylece Makedonya ile varılan anlaşma konusunda güven tazelemiş oldu

Haber 16-06-18 23:48

Yeni sistemde Meclis

TBMM'nin denetim yollarından biri olan bakanlar kurulunun veya bir bakanın düşürülebilmesi amacıyla verilen gensoru, yeni sistemde olmayacak. Ancak cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar için soruşturma talep edilebilecek - Başbakan ve bakanların yanıtlaması istemiyle sunulan sözlü soru önergesi uygulaması sona erecek. Milletvekilleri, bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarına yazılı soru önergesi verebilecek - Bakanlar kurulunun sunduğu merkezi yönetim bütçe tasarısı ile milli bütçe tahminlerini gösteren raporu, cumhurbaşkanı artık bütçe kanun teklifi olarak TBMM'ye iletecek

Haber 15-06-18 10:57

İspanya'da hükümet düştü

İspanya'da hükümet hakkında verilen gensoru önergesi nedeniyle yapılan oylamada sürpriz yaşanmadı.

Haber 01-06-18 14:09

İspanya'da yolsuzluk davası hükümeti düşürdü

İspanya Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) hükümet karşıtı verdiği gensoru kabul edildi - Önerge sahibi partinin lideri olarak Pedro Sanchez, ülkenin yeni başbakanı oldu - Başbakan Mariano Rajoy: "İspanya'yı bulduğumdam daha iyi bırakmak bir onur. Tüm İspanyollara teşekkür ederim. İyi şanslar"

Haber 01-06-18 13:07

İspanya'da hükümet hakkında verilen gensoru

Bask Milliyetçi Partisinin (PNV), İspanya Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) verdiği gensoru önergesini destekleme kararı almasıyla, hükümetin düşmesi beklentisi oluştu - Ana muhalefet partisi PSOE lideri Pedro Sanchez: - "Sayın Rajoy, zamanınız doldu. İstifa etmeye hazır mısınız? İstifa edin ve bu gensoru burada ve hemen bitsin" - Önergeyi, PNV'nin yanı sıra sol partilerden Podemos ile bağımısızlık yanlısı Katalan partileri de destekliyor - Başbakan Mariano Rajoy, görüşmenin öğleden sonraki oturumuna katılmadı

Haber 31-05-18 18:37

İspanya'da hükümet karşıtı gensoru

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy: - "Niyetim, İspanyollar ve bu parlamento tarafından verilen yetkinin gereğini yerine getirmek"

Haber 30-05-18 18:00

İspanya'da hükümet hakkında gensoru

Ana muhalefet partisi, Başbakan Mariano Rajoy'un azınlık hükümeti hakkında Temsilciler Meclisine gensoru önergesi sundu

Haber 25-05-18 14:25

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- İçişleri Bakanı Soylu: (2) - "Kemal Kılıçdaroğlu 17 Eylül 2015'te buz gibi yalan söyledi. 'O rezidansın Ataşehir Belediye Başkanı ile ilgisi yok, varsa da ben bilmiyorum' dedi. Sizce de bilmiyor mu?" - "Daha, Erkan Karaarslan işi çıkmadı, onlar çıkacak. FETÖ ilişkisinin nasıl olduğunu göreceksiniz" - "Men dakka dukka, çalma kapımı çalarlar kapını. Özhaseki'ye iftira ettiler, 'Kızının dairesi var' dediler, çıkmadı ama burada çıktı. Biz aileye girmeyiz"

Haber 23-12-17 05:15

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- Bakan Soylu: (1) - "2017 yılı (belediyelerde) devam eden soruşturma ve denetimler; 91 AK Parti, 27 CHP, 23 MHP. Hani adaletsizlik, hani haksızlık?" - "2015-2017 yılları arasında 393 AK Parti'ye, 103 CHP'ye, 69 MHP'ye, 108 de BDP'ye teftiş ve denetim yapılmış. Bunu söyleyen Genel Başkan, milletin gözünün içine baka baka hangi mağduriyet hesabının altına sığınmaya çalışıyor?"

Haber 23-12-17 04:21

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- CHP Grup Başkanvekili Özel: - "Soylu, 12 Eylül 2010 referandumu performansı yüzünden partiden ihraç edildi. FETÖ'den ilk ihracı 17 Temmuz 2016'da diye bilirdik, FETÖ'den ilk ihraç Sayın Soylu'dur, tarihi de 2012'dir" - "Gülen ile görüştün mü? Kaç kez görüştün? 4 Şubat 2012'de Gülen ile bir görüşme gerçekleştirdin mi? Yanında Vedat Demir var mıydı?"

Haber 23-12-17 03:51

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- AK Parti İzmir Milletvekili Dağ: - "Eğer Man Adası bir devletse sayenizde Man Adası meşhur oldu. Man Adası size bir reklam ücreti verse yeri olacak. Biz de sizin sayenizde Man Adası'nı öğrenmiş olduk" - "Sayın Kılıçdaroğlu, Pinokyo olmuş olsaydı burnu Boğaz Köprüsü'nden daha uzun olurdu"

Haber 23-12-17 03:30

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- HDP Kars Milletvekili Bilgen: - "Türkiye'de 31 milyon yurttaş, seçmediği belediye başkanları tarafından yönetiliyor" - "Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehlike kişileri aşan OHAL uygulamasıdır. OHAL bir kötülüktür"

Haber 23-12-17 02:12

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- MHP Grup Başkanvekili Akçay: - "Bu gensoruyu, ülkemizin içinde bulunduğu atmosfer ve zaman bakımından yerinde görmüyoruz" - "Bugün odaklanacağımız tek konu, meseleleri şahsileştirmeden, Türkiye'nin terörle mücadelesinde kesin başarıya ulaşmasıdır"

Haber 23-12-17 01:57

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru

- CHP Grup Başkanvekili Özkoç: - "Ana muhalefet partisinin liderine 'Sen bittin' tehdidi savuran bir İçişleri Bakanı, hukuk devletinin bakanı değildir, olsa olsa tetikçidir" - "Sende Kemal Kılıçdaroğlu'nu bitirecek ne had ne güç var. İtibar olarak, kişilik olarak bitmiş bir kişi varsa o da Sayın Süleyman Soylu'dur"

Haber 23-12-17 01:48

İçişleri Bakanı Soylu hakkındaki gensoru önergesi

- CHP'nin Soylu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmeler, yarın bütçe tasarısının oylamasından sonra yapılacak

Haber 21-12-17 20:27

CHP Grup Başkanvekili Özel:

- "Adalet ve Kalkınma Partisi Vedat Demir'den de Sayın Süleyman Soylu'dan da rahatsızdır. Önümüzdeki hafta gensoru gündeme gelene kadar bu konuyu Soylu açıklığa kavuşturmaz, itiraf etmezse yeni bilgi ve belgeler ortaya çıkacak" - "Reza Zarrab için iki nota verdiniz. Kudüs için verdiniz mi? Üç semavi dinin merkezi Kudüs, AKP hesabıyla yarım Zarrab etmiyor. Kudüs ile ilgili adımları atmaya geldiğinde 'Pek yakında o adımları da atacağız inşallah' diyor. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım değil" - "İk

Haber 18-12-17 14:45