Haftar Haberleri

Haftar-MOSSAD irtibatı sürpriz değil

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin istihbarat analisti Yossi Melman'ın, Twitter hesabından yaptığı "Libyalı General Halife Haftar, İsrail istihbarat servisi MOSSAD ile irtibat halinde" şeklindeki paylaşımı tartışmalara yol açtı - Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Enver Arpa: - "Halife Hafter'in MOSSAD'la iş birliği yaptığı yönündeki açıklama BAE, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkeler dahil olmak üzere dünya basınında görmezden gelinmiştir" - Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal: - "BAE ve İsrail'e, yaptıkları anti-demokratik uygulamalar ve ihlaller dolayısıyla kimse hesap sormuyor. Aynı şekilde bu ülkeler tarafından desteklenen Hafter'den de yaptığı katliamlar, suikastlar ve insan hakları ihlallerinden dolayı hesap sorulmuyor" - ANKASAM Afrika ve Uluslararası Hukuk Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceren Gürseler: - "Haftar, arkasına başta Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail gibi ülkelerin desteğini alarak bir oldu bitti ile Trablus'u ele geçirmek ve kendini yegane siyasi aktör olarak ilan etmek istiyor ve muhtemelen uluslararası arenanın da kendisini bu şekilde tanıyacağını düşünüyor" - ANKASAM Uluslararası Güvenlik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emre Ozan: - "Tıpkı Kaddafi döneminde olduğu gibi merkezi ve güçlü bir yönetimin tesis edilmesi ve istikrarın otoriter bir yönetimle tekrar sağlanması üstü örtülü olarak çoğu uluslararası aktörün benimsemiş olduğu bir seçenek. Kısaca, Kaddafi dönemine bir geri dönüş arayışı olduğunu söyleyebiliriz"

Haber 2019-08-17 13:52:12

Fransa: “Libya’da Haftar’ın elinde bulunan anti-tank füzeleri kullanılmaz durumdaydı”

Libya’nın doğu ve güney kesimini elinde bulunduran General Halife Haftar güçlerinin BM’nin desteklediği Meşru Libya hükümetine karşı saldırı merkezi olarak kullandığı Giryan’ı kaybetmesinin ardından Fransa’ya ait anti tank füzelerini ele geçirmesi üzerine Fransa bir açıklama yaparak söz konusu tankların Libya’daki Fransız özel kuvvetlerinin terörizme karşı mücadelesinde savunma silahları olduğunu ve imha edilmek üzere bir depoda bulundurulduğunu açıkladı.Fransa Ordu Bakanlığı Giryanda Halife Haftara ait güçlerin kullanığı bir silah deposunda ele geçirilen anti-tank füzelerinin satılma veya Libya ihtilafında herhangi bir tarafa transfer niyetinin bulunmadığını söyledi.

Haber 2019-07-10 17:24:10

Hafter güçleri Mitiga Havaalanı’nı bombaladı

Haftar güçlerine ait Libya Milli Ordusu, BM’nin meşru Libya hükümeti olarak kabul ettiği Libya Milli Mutabakat hükümetinin kontrolünde bulunan Trablus’un Mitiga Havaalanı’nı dün gece bombaladığını açıkladı.Libya Milli Ordusu sözcüsü Ahmed el-Mismari, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Libya Milli Ordusu’nun Trablus Uluslararası Mitiga Havaalanı’nın ana kontrol binasını bombalayarak yıktığını ve uçuşların durdurulduğunu belirtti.Mismari’nin açıklamasından önce, havaalanı idaresi de havaalanının bombalanması sebebiyle uçuşların durdurulduğunu bildirdi.

Haber 2019-07-04 10:46:08

Libya’daki muhalif Haftar grubu Türkiye’ye tehdit savurdu

Trablus yakınındaki stratejik bir kasabanın BM’nin desteklediği meşru hükumet tarafından geri almasında Turkiye’nin yardımının etkili olduğunu ileri süren kendisini Milli Libya Ordusu olarak ilan eden muhalif Haftar güçleri dün Türkiye’nin Libya karasularındaki gemilere saldırmakla tehdit etti.Libya’nın doğu ve güney kısmını elinde bulunduran Emekli General Halife Haftar’ın Milli Ordu İsmini verdiği kuvvetlerle meşru hükumete karşı savaşıyor.Haftar’ın Milli Ordu Sözcüsü Ahmed al-Mosmari, son haftalarda Trablus savaşı sırasında Libya topraklarının gayri meşru Türk saldırısı altına girdiğini ileri sürerek, Libya Milli Ordusu’na Libya sularındaki Türk gemileri ve Libya’da çalışan firmaların stratejik noktaların meşru hedef olduğunu ve saldırı emrini verdiğini söyledi.

Haber 2019-06-29 15:45:08

Diğer Haber Etiketleri

GRAFİKLİ - Trablus mücadelesinde Hafter'in mızrağı Ayn Zara'da kırıldı

General Halife Hafter'in üç hafta önce başlattığı, başkent Trablus'un merkezini hedef alan ilerleyişi Ayn Zara bölgesinde kırıldı - UMH birlikleri Vadi er-Rabi ile Es-Suvani ekseninde kontrolü sağlarken Haftar güçleri ise Giryan'da dengesini yeniden sağladı

Haber 26-04-19 11:03

Halife Haftar, Tamanhind asker üssünde yeniden kontrolü sağladı

Libya’nın güneyinde Haftar güçlerinin kontrolü altında bulunan askeri üsse silahlı bir grup tarafından sabah saatlerinde saldırı düzenlendi.

Haber 18-04-19 15:25

Libya’da Camiye Bombalı Saldırı

Libya’nın ikinci büyük kenti olan Bingazi, son üç yıldır radikal İslamcılarla Halife Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor

Haber 09-02-18 21:07

Macron'dan Libya'da Krizden Çıkış İnisiyatifi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya’da güçlü iki rakip isim Fayez El-Sarraj ve Halifa Haftar’ı biraraya getirdi. Buluşmada ilk kez El-Sarraj ve Haftar 6 yıldır devam eden çatışmaları sona erdirecek ortak bir bildiri yayınladı.

Haber 25-07-17 22:42

Libya'da iki hükümet ateşkeste anlaştı

BM destekli hükümetin başbakanı el-Sarac ile doğuyu kontrol eden Haftar birlikleri çatışmaları sonlandırma yönünde anlaştı.

Haber 25-07-17 18:52

Libya adım adım darbeye: Türk Başkonsolosluğu faaliyetlerini askıya aldı

Neredeyse darbeyi yaşayan Libya'da da çatışmalar var. Bingazi'de emekli General Halife Haftar İslamcı militanlara karşı bir operasyon başlattı, siviller kenti terk etmeye başladı

Haber 15-06-14 14:36