Hititler Haberleri

4 bin 500 yıllık Hitit tabletlerinden... Dünyaya tanıtılacak! Ümit ediyorum ki birkaç yıl içerisinde...

Çorum’daki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan milattan önceki 2000 yıllarındaki Hitit tabletlerinden elde edilen yemek tariflerinden yola çıkılarak hazırlanacak olan Hitit mutfağının başta Hititlerin başkenti Hattuşa olmak üzere kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerle buluşturulması hedefleniyor. Dernek Genel Sekreteri Ömer Kartın, konuyla ilgili, "Ümit ediyorum ki birkaç yıl içerisinde buraya gelen yerli ve yabancı turistler Hitit mutfağına bakmaya da gelecekler" dedi.

Haber 05-07-2023 10:34

Tavananna kimdir, yetkileri ve görevleri nelerdir? Tarihte Tavananna kime denir, hangi uygarlığa aittir?

Orta ve Eski Krallık dönemlerinde rastlanan Tavananna, kökeni Hititçe olan bir sözcüktür. Bu sözcüğün egemen kraliçeyi ifade ettiği bilinir. Tavananna kullanıldığı döneminde kralın eşine verilen bir unvan olmuştur. Ancak bu unvanın başkasına geçmesi için belli başlı şartlar zorunlu kılınmıştır. Yani Tavananna, yetkileri ve görevlerinin yanı sıra bulunduğu dönemdeki haklarıyla da dikkat çekmeyi başaran bir figürdür. Tavananna ne anlama gelir, hangi uygarlığa aittir?

Egitim 20-04-2023 10:52

Pankuş Meclisi nedir, özellikleri nelerdir? Pankuş Meclisi hangi uygarlığa aittir, ne işe yarar?

I. Hattuşili’ye ait olan yıllık ile Telipinu Fermanı gibi tarihi dokümanlarda Pankuş Meclisi’nden söz edildiği görülür. Dolayısıyla bu organizasyonun kim tarafından kurulduğu ve ne işe yaradığı sıklıkla araştırılır. Eski dokümanlarda belirtilen bilgilere göre Pankuş Meclisi’nin ilk olarak danışma kurumu şeklinde görev aldığı söylenebilir. Ancak zaman içerisinde bu meclise atfedilen yetkiler artmış ve söz edilen organizasyon siyasal ve hukuki faaliyetlerde önemli rol oynamıştır.

Egitim 10-04-2023 14:08

Hititler nerede kuruldu, neyi buldu, başkenti neresidir? Hititlerin özellikleri ve insanlığa katkıları nedir?

Anadolu yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede tarihsel süreçte pek çok gelişme yaşanmıştır. Hititler de kendi dönemleri olan tunç çağında Anadolu’da kurulmuş bir devlettir. Hititlerin ya da diğer adıyla Etilerin sanatsal üretimleri ve etkileri günümüze kadar gelmiştir. Güneş kursu olarak bilinen figüre Anadolu’da rastlamak mümkündür. Peki, Hititler nerede ve ne zaman kuruldu, başkenti neresidir?

Egitim 24-03-2023 17:49

Hititler

Hititler Hakkındaki Haberler Mynet'te. Hititler Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Çorum'da heyecanlandıran keşif! Hattuşa'da tam 3 bin 500 yıllık 249 yeni hiyeroglif bulundu

Çorum'da bulunan Hititlerin başkenti Hattuşa'daki Yerkapı Tüneli'nde devam eden arkeolojik çalışmalarda heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Yaklaşık 3 bin 500 yıl önce kök boya ile çizildiği tahmin edilen ve tanrıların betimlendiği değerlendirilen 249 yeni hiyeroglif (antik döneme ait bir yazı sistemi) bulundu. Bu keşif sayesinde Hitit medeniyetinin geleneklerine ait yeni bilgilere ulaşılması hedefleniyor. İşte detaylar...

Haber 11-09-2022 14:52

Vitrinleri yenilenen Çorum Müzesi, turizm sezonuna hazır

Müze müdürü Metin Çakar: - "Çorum Müze Müdürlüğü envanterinde 17 bin kadar eserimiz var. Bunlardan bin civarında olanı müzemizde teşhire sunuyoruz"

Yurthaber 06-03-2022 12:36

Dünyada bir ilk! Hititçe tabletler üzerinde gerçekleştirilecek proje Ankara'da imzalandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi, dünyada Hititçe tabletler üzerinde gerçekleştirilecek ve Türkiye'de Eski Çağ Dilleri alanında uygulanacak proje Ankara'da imzalandı. Projenin dünyada Hititçe tabletler üzerinde yapılacak ilk proje olduğu da belirtildi.

Haber 28-12-2021 23:57

Çorum'da Hititlerden Günümüze Anadolu'da Dini Törenler ve Tören Mekanları Sempozyumu başladı

Çorum'da "Hititlerden Günümüze Anadolu'da Dini Törenler ve Tören Mekanları Sempozyumu" başladı

Yurthaber 10-12-2021 13:37

Tarihin en önemli Türk devleti kullanıyordu! ''Çift başlı kartal''ın anlamı bakın neymiş!

Çift başlı kartal Hitilerden Sümerlere, Selçuklulardan Almanlara kadar tarih boyunca gücün simgesi oldu. çift başlı kartal motifi Avrupa, Mezopotamya ve Avrasya'da sıklıkla görülür ve Hititler, Sümerler, Akadlar ve Hindistan'da da ziyaretçilerini etkileyici duruşuyla karşılar. İşte detaylar...

Magazin 21-11-2021 14:11

Sivas'taki gizemli mağara keşfedilmeyi bekliyor! Nereye kadar gittiği belli değil

Sivas'ın Gürün ilçesinde, M.Ö. 2000'li yıllarda Hititler'in yaptığı ve apartman görünümü ile göze çarpan kaya mağaraları, mimari yapısı ile de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarih Öğretmeni Levent Malkoç, ''Bu mağaraların Burç Evi Kalesine kadar gittiği söylenmektedir. Bunu test etmek için gençlik yıllarımızda mağaraların bir tanesine girdik ve bir saat ilerledik. Ancak yol gittikçe zorlaştığından bu gizemli mağaranın nereye kadar gittiğini keşfedemedik'' diye konuştu.

Haber 21-09-2021 07:27

Hitit krallarının 3 bin 500 yıllık yazlığı turizme kazandırılacak

Sivas'ta bulunan 3 bin 500 yıl önce Hitit kralları tarafından yazlık olarak kullanılan Sarissa-Kuşaklı Antik Kenti, turizme kazandırılıyor.

Trend 06-08-2021 18:02

Niğde’de Hitit Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldı

Niğde’nin Çiftlik ilçesinde 2 bin 172 metre yüksekliğindeki Göllüdağ’ın zirvesinde yer alan geç Hitit dönemine ait antik kentin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Sönmüş bir volkanik dağ olma özelliği taşıyan Göllüdağ’ın tarihi kalıntılar dikkatleri çekti.

Trend 07-05-2021 12:29

Samsun'da tarih öncesinden izler taşıyan basamaklı tünel ile mağara turizme kazandırılacak

Bafra ilçesinde, Tunç Devri'nde kullanıldığı değerlendirilen, kayalara oyulmuş, içinde basamakları bulunan tünel ile Paleolitik Dönem'den izler taşıyan Hayat Kaya Mağarası, Büyükşehir Belediyesince aydınlatılarak ziyarete açılacak - Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir: - "Burada bilimsel çalışmaları teşvik ediyoruz. Burası Samsun tarihi açısından da önemlidir"

Yurthaber 30-04-2021 11:06

Eşi benzeri yok: Hitit dönemine ait altın mühür yüzük görenleri büyülüyor

Sivas'ta, Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Hitit dönemine ait altın mühür yüzük, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hitit kralına en yakın kişi konumundaki baş sakiye ait olduğu sanılan ve aynı zamanda mühür olarak kullanıldığı düşünülen mühür yüzük, eldeki tek örnek olma özelliği taşıyor. Kangal ilçesinde tarlada bulunan yüzük, 1988 yılından beri müzenin gözde eserleri arasında yer alıyor.

Haber 11-03-2021 10:55

Tarlada köylüler buldu! Benzeri yurt dışında bile çok az olan 3500 yıllık Hitit mührü müzede

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hitit İmparatorluğu'na başkentlik yapan aynı zamanda en önemli dini ve askeri merkezlerinden birisi olan Çorum’un Ortaköy ilçesinde 3500 yıllık Hitit mührü bulundu.

Haber 10-03-2021 14:54