Iram Ic Politika Uzmani Mehmet Koc Haberleri

Trump, İran'da savaş değil ekonomik kazanç peşinde

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "ABD Başkanı Donald Trump hem İran’a hem de diğer küresel aktörlere baskıyı günden güne arttırıyor ama küresel bir savaş çıkarma peşinde olmadığını düşünüyorum" - "Bununla birlikte Trump ABD’nin sahip olduğu gücün sınırlarını zorlayarak ekonomik çıkarları maksimum düzeye çıkarma çabasında. Yani Trump, İran'da savaş değil ekonomik kazanç peşinde. Bu da beraberinde ABD’nin daha uzun bir süre küresel hegemonyasını sürdürmesine imkan sağlayacak" - "AB Troykası, Rusya ve Çin de ABD yaptırımlarına boğun eğmiş durumdadır. Zira özellikle AB ve Çin’in ABD ile olan ticaret hacmi göz önünde bulundurulduğunda kimse İran için büyük fedakarlıklara katlanmak istememektedir. Ayrıca bu aktörler ABD’nin kendilerine yönelik baskılarında İran’ı bir nevi pazarlık aracı olarak da kullanmaktadır" - "Tarafların, maliyetinin altından kalkamayacağı bir savaşa girmeye pek hevesli olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak İran, yaptırımların hafifletilmesi amacıyla çatışmanın dozunu artırma peşindedir. Bu şekilde karşı tarafın kırılgan noktasını zorlayarak amacına ulaşmaya çalışmaktadır. Bunun farkında olan Trump savaş ile değil yaptırımlar yoluyla sonuç alacağından emin bir şekilde şu anki politikasını sürdürmekten yanadır." - "(ABD-İran çatışması olursa) Türkiye’nin sınırlarında Irak ve Suriye’de yaşanan deneyim İran sınırları içerisinde de tahakkuk edecektir. Bu durum doğal olarak Türkiye ulusal güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden riskler barındırmaktadır" - "AB, Rusya ve Çin olabildiğince İran’ın nükleer anlaşmada kalmasını, sürecin bir çatışmaya dönüşmesini engellemeye çalışıyor. Bu aktörlerin İran’ı ikna çabası Tahran’ın hayatını idame ettirebilmesi için gerekli ekonomik çözümleri beraberinde getirmezse krizin daha kötüleşmesinin önüne geçemeyecekler"

Haber 2019-07-01 11:02:11

Umman Körfezi'ndeki saldırı BAE ve Suudi Arabistan'ın provokasyonu olabilir

İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "İranlı yetkililer petrol yaptırımlarına karşı körfezdeki petrol sevkiyatlarına yönelik tehditlerde bulunmuş olsa da İran'ın kendisi için bu kadar önemli bir ziyaret sırasında böyle bir tepki verme ihtimali oldukça zayıf" - "BAE ve Suudi Arabistan, Tahran-Washington arasında yumuşamaya kapı aralayacak girişimlerin sabote edilmesi adına böyle bir provokatif eylem gerçekleştirmiş olabilir" - İran Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya: - "İran belirsizlik siyasetini kullanıyor. Bu belirsizlik, İran içindeki aşırılık yanlılarını ABD'ye karşı zafer kazanma psikolojisinde tutarken, diğer taraftan Tahran yönetiminin uluslararası arenada çeşitli imtiyazlar elde etmesi için elini güçlendiriyor"

Haber 2019-06-13 16:33:17

BAE ve Suudi Arabistan tankerlerine sabotaj İran'ın uyarılarını akıllara getirdi

İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: "Sabotajların, ABD'nin petrol muafiyetini tamamen kaldırmasıyla birlikte meydana gelmesi akla İran'ın daha önce yaptığı açıklamaları getirdi" "İran, BAE ya da Suudi Arabistan'ın petrol tankerlerinin vurulması, tarafları daha hızlı bir şekilde karşı karşıya getirmek için İsrail gibi aktörlerin sabotajı da olabilir" "İran, olayın açıklığa kavuşması için soruşturma istedi ancak bu tür olayların kendisine isnat edilmesi için yeterince malzeme verdi"

Haber 2019-05-14 14:15:11

İran'da yıl sonunda yüzde 50-55 bandında enflasyon öngörülüyor

İRAM Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - "İran'da yıl sonu itibarıyla yüzde 50-55 bandında enflasyon öngörülüyor. Ülkede genel işsizlik oranı yüzde 14’lere yaklaştı. Genç işsizliğin ise yüzde 60’lara çıktığı söyleniyor" - İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "Aylardır maaş alamayan kamu ve özel sektör çalışanları, emekliler ve bankazedelerin protestoları ülkenin iç güvenliğini tehdit ediyor" - İRAM Dış Politika Koordinatörü Sabir Askeroğlu: - "Avrupa, İran ile ilişkilerinde ABD ile paralellik göstermediğini belirtse de İran'a yönelik sorumluluklarını yerine getirmedi"

Haber 2019-04-04 17:31:12

İran'da yıl sonunda yüzde 50-55 bandında enflasyon öngörülüyor

İRAM Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - "İran'da yıl sonu itibarıyla yüzde 50-55 bandında enflasyon öngörülüyor. Ülkede genel işsizlik oranı yüzde 14’lere yaklaştı. Genç işsizliğin ise yüzde 60’lara çıktığı söyleniyor" - İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "Aylardır maaş alamayan kamu ve özel sektör çalışanları, emekliler ve bankazedelerin protestoları ülkenin iç güvenliğini tehdit ediyor" - İRAM Dış Politika Koordinatörü Sabir Askeroğlu: - "Avrupa, İran ile ilişkilerinde ABD ile paralellik göstermediğini belirtse de İran'a yönelik sorumluluklarını yerine getirmedi"

Yurthaber 04-04-19 17:31

Genç nüfusun sekülerleşmesi İran'da rejime tehdit olarak görülüyor

İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "Devletin elindeki tüm yetkilere ve araçlara rağmen halen halkı istedikleri noktaya getiremediğini görüyoruz. Genç nüfusun sekülerleşmesi İran'da rejime tehdit olarak görülüyor" - İRAM Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - İran'da genç nüfus ülkenin ekonomisini hızlandıracak bir değer olarak kabul edilebilir" - İRAM Başkan Vekili Dr. Hakkı Uygur: - "Türkiye, Suriye'de ve bölgede İran'ın birçok politikasına karşı olmasına rağmen askeri tehditler veya ekonomik yaptırımlarla İran'ın hedef alınmasına karşı konum alıyor"

Haber 21-02-19 19:44

ABD İran'a karşı etnik ve mezhepsel örgütleri kullanıyor

İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "ABD'nin hem etnik hem de mezhepsel örgütler üzerinden bölgedeki müttefikleriyle iş birliği içerisinde hem de küresel düzeyde İran'a baskıyı artırdığı görülüyor" - "Saldırılar İran'ı istikrarsızlaştıracak çapta değil" - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serhan Afacan: - "İran ülkedeki terör eylemlerini Suudi Arabistan'ın İran'ı istikrarsızlaştırma faaliyetlerinin bir sonucu olarak görüyor" - İran saldırılara cevap vermek yerine Hizbullah'ı daha fazla destekliyor ya da Yemen’de Suudi Arabistan’ın işlerini zorlaştıracak eylemlere girişiyor"

Haber 15-02-19 15:39

AB destekli ticari mekanizma Tahran için kesin çözüm değil

İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: "Avrupa İran'ın sıkışıklığını fırsat bilerek, mekanizmanın çerçevesini genişletme vaadiyle FATF ve balistik füze meselesiyle ilgili ABD'nin öne sürdüğü şartları Tahran'a dayatabilir" - Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aslan: "Mekanizmanın devreye girmesi tek başına başarı olarak kabul edilemez. Mekanizmayla ilgili önümüzdeki dönemde takip edilmesi gereken önemli nokta İran ile AB ülkeleri arasındaki ilişkilerin genel rotası olacak. İlişkilerin rotası bu mekanizmanın işleyişini etkileyebilir"

Haber 01-02-19 14:37

İRAM'dan 2019'a Girerken İran Paneli

İran Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Hakkı Uygur: - "Trump’ın beklentisi, İran’ın petrol satışını sıfıra indirmek yönünde" - "Eğer önümüzdeki 6 aylık dönemde İran'ın petrol satışında bir yarı yarıya azalma daha olursa İran ekonomisi felç olmaya başlayacaktır" - İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "İran’da rejim yanlıları ve reformistleri arasındaki denge, 2019 yılında, ABD yaptırımları nedeniyle değişebilir"

Haber 20-12-18 20:29

İran'a yaptırımlar Türk lirasıyla ticareti gündeme taşıdı

ABD yönetiminin İran'ı hedef alan ikinci aşama yaptırımlarının, Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkelere nasıl yansıyacağı tartışılıyor - İRAM İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç: - "İran için Türkiye ile ticareti Türk lirasıyla yapmaktan başka bir çare gözükmüyor. İkinci aşama yaptırımların devreye girmiş olması başka bir seçenek bırakmıyor" - Türk-İran Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Perihan Fatih: - "Yerel para birimiyle ticarete yönelik düzenlemeler yapılırsa iş insanları için çok daha iyi olur"

Haber 06-11-18 11:08

İran'ın artık Irak'ta işi zor

İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "Irak'ta kötü yönetimlerin doğrudan veya dolaylı olarak İran'la bağlantılı olması tüm bu olumsuzlukları İran'ın hanesine yazdı. İran'ın artık Irak'ta işi zor" - "Irak'ta artık bütün bileşenler, İran'ın haddinden fazla nüfuzunun, kalkınma ve refah yerine yıkıma, istikrarsızlığa ve kaosa sebebiyet veren bir etkisi olduğunu değerlendiriyorlar" - İRAM Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Uygur: - "Yolsuzluklar ve hizmet eksikliği gibi sorunlar İran'ın rakiplerine oldukça ciddi bir bahane veriyor. Nitekim bunun kullanıldığını görüyoruz. Şiiler içindeki ayrım ve düşünce farklılıkları daha sık gündeme gelecek ve belki de kuzeyde olduğu gibi güneyde de silahlı çatışmalar göreceğiz" - "İran'a baskılar artarsa en büyük çatışma alanlarından biri Irak olacaktır. O zaman da İran elindeki imkânları, Irak'ta sahip olduğu imkânları çok farklı şekilde kullanacaktır"

Haber 11-09-18 12:47

İRAM'dan ABD Yaptırımları Karşısında İran paneli

İran Araştırmalar Merkezi (İRAM) Dış Politika Koordinatörü İsmail Sarı: - "ABD İran'ın nüfuz alanlarını dağıtmak istiyor. Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen'den çekilmesini istiyor. İran'ın İsrail gibi (ABD) müttefiklerine tehdit unsuru olmasını istemiyor" - Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - "Ruhani'nin göreve gelmesiyle imzalanan nükleer anlaşma İran'da tozpembe bir tablo ortaya çıkardı ancak ABD'nin finansal yaptırımlardan geri adım atmaması İran'ın anlaşmadan umduğu kazanımları elde etmesine engel oldu" - İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "Devrim sonrası rejimle entegre olmuş bir yapının son olaylarda rol alması rejim açısından alarm vericidir"

Haber 28-06-18 20:54

Ekonomik sorunlar İran'ın geleceğini belirsizleştiriyor

İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "(ABD'nin yaptırımları) Hükümet bu meseleyi kendi içinde halletmezse İran'ı artarak devam eden büyük sorunlar bekliyor" - AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Atay Akdevelioğlu: - "İran’daki rejim son 40 yıldır çarşının desteğiyle iktidarını sürdürdü. Dolayısıyla çarşının rejimi eleştiriyor olması ve bu eleştirisini sokağa taşıması İran’daki rejimin geleceğinin sorgulanması açısından çok önemli" - İRAM Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - "Ekonomik yaptırımların devreye girmesiyle protesto hareketleri giderek daha da derinleşebilir. Devletin, vatandaşların ekonomik sorunlarını çözme konusunda yetersiz kalması durumunda bu tip sokak hareketleri çeşitli tonlarda ve seviyelerde ortaya çıkabilir"

Haber 28-06-18 12:26

İRAM'dan Trump'ın Nükleer Anlaşma Kararı ve Olası İç ve Dış Yansımaları paneli

İRAM Ekonomi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Aslan: - "Avrupa ülkeleri, ABD'yi karşısına almamak için İran ile ticarette küçük ve orta ölçekli şirketleri teşvik edecektir" - İRAM Başkan Vekili Dr. Hakkı Uygur: - İran Avrupa ile olan müzakereleri sürdürecektir. Trump'ın şartlarının asgari düzeyinin ne olduğunu belirlemeye çalışacaktır. Ortak bir nokta bulunamazsa ekonomik alanda İran'ın verecek cevabı yok ancak bölgesel politikalarıyla ABD'yi zorlayacak adımlar atabilir" - İRAM İç Politika Uzmanı Mehmet Koç: - "İran anlaşmadan ayrılırsa askıya alınmış tüm yaptırımlar otomatikman devreye girecek. Bu yüzden İran anlaşmadan ayrılamıyor"

Haber 17-05-18 19:17