Kelime Haberleri

Havale ve EFT için uyarı geldi! Bunu yapmazsanız başınız ağrıyabilir… Bir kelime bile çok önemli

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale yoluyla para gönderen tüketicilere yönelik uyarıda bulundu. Kılıç, "Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicileri sorun yaşayabilir" dedi.

Finans 2024-04-10 11:31:28

Özgür Özel'den Meral Akşener'e yanıt: Cevabım iki kelime...

Akşener geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Özgür Özel için "Bana abla mabla demeyin istemiyorum. Sizin bana vıcık vıcık riyakarlıkla abla demenizi istemiyorum” ifadelerini kullanmıştı. Özgür Özel'den Meral Akşener'e yanıt geldi. Özel, "Cevabım iki kelime. Canı sağ olsun, ablamdır. Eski dosttan düşman olur mu?" dedi.

Haber 2024-03-29 20:05:24

Bal kabağı nasıl yazılır? Bal kabağı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bilimsel adı Cucurbita moschata olan bal kabağı Türkçede iri, içi turuncu, tatlı bir tür kabak olarak tanımlanır. Yani bitki bilimine özgü bir ad sözcüğü olan bal kabağı günlük yaşamda da yaygın olarak kullanılır. Bu sözcüğün yazılı dildeki kullanımında ise yaygın olarak yapılan bir hataya rastlanır. Bal kabağı birleşik kelime olduğu için ilgili sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazıldığı genel olarak karıştırılır. Bu nedenle TDK’ye başvurularak bal kabağı doğru yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim 2024-03-12 18:13:22

Ramazan 2024: 2024 Ramazan ne zaman, ilk oruç ne zaman başlıyor?

Arapça bir kelime olan Ramazan, 3 ayların sonuncusudur. İslam dininde önemli bir yeri olan, Müslümanlar tarafından kutsal bir ay olarak kabul edilen bu dönemde oruç tutulur ve teravih namazı kılınır. 1 ay boyunca oruç tutulan bu süreç her yıl farklı zamanları kapsar. Peki 2024 Ramazan ne zaman, ilk oruç ne zaman başlıyor?

Haber 2024-03-04 19:37:38

Benching nedir, benching ne demek? İlişkide benching ne anlama gelir, nasıl anlaşılır?

Dijital çağın etkisi ile birlikte bireylerin günlük hayatta kullandığı kelime haznesi gittikçe genişlemeye başlamıştır. Sosyal yaşama yeni kavramlar dahil olurken, bunların bazıları olumlu bazıları da olumsuz karşılık bulmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla sorgulanan kelime ise benching kavramıdır. Peki benching nedir?

Kadin 04-03-24 17:17

Catfish ne demek? Sosyal medya terimi catfish ne anlama gelir? Catfishing nedir?

Dijital çağ ile birlikte insanların kelime dağarcığı gittikçe genişlemeye başlamıştır. İnsan yaşamına yeni terimler girerken, bunların bazıları olumlu bazıları da olumsuz karşılık bulmaktadır. Son zamanlarda sıklıkla sorgulanan kelime ise catfish kavramıdır. Peki catfish nedir?

Kadin 04-03-24 17:15

Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.

Egitim 03-03-24 11:55

Kelime Oyunu'nun efsane sunucusu Ali İhsan Varol fena dolandırıldı

Kelime Oyunu programı ile hafızalara kazınan, Ali İhsan Varol sosyal medya hesabından dolandırıldığını açıkladı. Ali İhsan Varol yaşadıklarını anlatarak takipçilerini uyardı.

Magazin 29-02-24 11:03

Canlı yayındayken KJ'yi gördü, sinirler gerildi! Gelen yanıta çok sert tepki... CHP'li Ali Haydar Fırat canlı yayını terk etti

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Fırat, "İstanbul’da CHP-Dem Parti iş birliği" konusu üzerinden yürütülen tartışmada bir anda sinirlendi. Partisinin yıllardır ağır ithamlarla karşılaştığını savunan Fırat, iktidara ise tek bir kelime edilmediğini iddia etti. Canlı yayında süren tartışma KJ'ye gelen yazıyla adeta tavan yaptı. Yazının kalkmaması halinde yayından ayrılacağını söyleyen Fırat, “KJ belirlemek ne demek" eleştirisi sonrası yayını terk etti. Fırat daha sonra da bir açıklama yaptı.

Haber 29-02-24 06:35

Ege Akersoy hakkında karar verildi!

İstanbul'da elinde Kelime-i Tevhid bayrağı bulunan bir kişiye saldırdığı iddia edilen Ege Akersoy, kasten yaralama suçundan para cezasına çarptırılırken, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan ise beraat etti.

Haber 21-02-24 17:07

Ege Akersoy için istenen ceza belli oldu: Kelime-i Tevhid bayrağıyla dolaşan kişiye yumruk atmıştı

İstanbul'da düzenlenen Filistin mitingi sonrası elinde Kelime-i Tevhid bayrağıyla dolaşan İsmail Aydemir'e yumruk atıp tutuklanan Ege Akersoy için istenen ceza belli oldu.

Haber 19-02-24 10:21

Akşamki nasıl yazılır? Akşamki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözcük bakımından en çeşitli diller arasında yer alır. Bu nedenle pek çok farklı yapıda kelime ve ek bulunur. Kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirtilmiştir. Pek çok insan akşamki sözcüğünün yazım biçimini merak eder. Bu noktada –ki ekinin kullanımı araştırılır. Peki akşamki nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:38

Abur cubur nasıl yazılır? Abur cubur mu abır cubur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, binlerce kelime ve kelime türünü dağarcığında bulunduran ifade imkânı oldukça geniş bir dildir. Kelime türleri içerisinde birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler de bulunur. Birleşik kelimeler gündelik yaşamda, konuşma dilinde ve yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Bilhassa deyimler genellikle birleşik kelimelerden oluşur. Birleşik kelimelerin doğru yazılışı ise sıklıkla sorgulanır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de abur cubur’dur. Peki abur cubur nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:35

Şöyle ki nasıl yazılır? Şöyle ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, kelime haznesi bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle pek çok farklı türde kelime ve dil ögesi bulunur. Türkçede bulunan kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında belirlenir. İnternet ortamında binlerce sözcüğün doğru yazım biçimi araştırılır. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım şeklidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla karıştırılır. Peki şöyle ki nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:33

Önceki nasıl yazılır? Önceki mi önce ki mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime sayısı oldukça geniş diller arasında sınıflandırılır. Bundan dolayı pek çok farklı yapıda kelime ve ek mevcuttur. Kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Pek çok insan önceki kelimesinin nasıl yazılması gerektiğini merak etmektedir. Bu noktada –ki ekinin kullanım biçimi araştırılır. Peki önceki nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:28

Ön plan nasıl yazılır? Ön plan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dili bölgesel dinamiklerinden dolayı diğer dillerden pek çok sözcük almış ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesini oldukça genişletmiştir. Türkçedeki sözcükler içerisinde, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına özen gösteren kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini sorgulamaktadır. Türkçedeki kelimelerin doğru yazılış biçimlerine TDK karar verir. Peki, ön plan nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:27

Yok oluş nasıl yazılır? Yok oluş ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözcük hazinesi oldukça geniş ve bünyesinde pek çok kelime grubu yer alan zengin diller arasında bulunur. Türkçe kelimeler arasında, iki kelimenin birleşmesiyle yeni anlam kazanan kelimeler de mevcuttur. Yazım hatası yapmaktan kaçınan kişilerin merak ettiği konulardan biri, bu kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. Yok oluş gibi kelimelerin doğru yazım biçimlerine TDK karar verir. Peki, yok oluş nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:20

Yazıhane nasıl yazılır? Yazıhane mi yazane mi, TDK'ye doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük ve sözcük öbekleri bakımından oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Bu sözcük grupları içerisinde sıklıkla kafa karıştıran bir konu olan birleşik kelimeler bulunur. En fazla yazım hatası yapılan kelimeler ise birleşik kelime gruplarıdır. Yazıhane sözcüğü de sıklıkla kullanılan, ancak doğru yazılışı konusunda merak edilen bir kelimedir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışı konusundaki ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki yazıhane nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:18

Yanardağ nasıl yazılır? Yanardağ ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe pek çok dil arasında kelime haznesi açısından en zengin dillerden bir tanesidir. Kelime sayısının fazla oluşu pek çok kelimenin yazımında hata yapılmasına neden olabilir. Bununla birlikte birçok kelime grubu bulunur. En fazla yanlış yazılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yanardağ gibi kelimelerin doğru yazım biçimleri açıklanmıştır. Peki yanardağ nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:14

Yalnızca nasıl yazılır? Yalnızca mı yanlızca mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük iletişimde en çok kullanılan sözcüklerden birisi de 'yalnızca' sözcüğüdür. 'Yalnız' sözcüğü üniversite sınavlarında hâlen öğrencilere sorulan, birçok kişinin yanlış telaffuz ettiği ve yanlış yazdığı bir kelimedir. Konuşma dilinde harflere, vurgulara ve yazım şekillerine dikkat edilmese de yazı dilinde oldukça önemli bir konudur. Birçok kişi bu kelime için yalnızca mı ya da yanlızca şeklinde mi yazılacağı konusunda tereddüt yaşar. Peki yalnızca nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:11

Ustabaşı nasıl yazılır? Ustabaşı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz bünyesinde birçok farklı kelime bulunmaktadır. Bu sözcüklerin bazıları ayrı olarak yazılırken bazılarının ise bitişik kullanılması kuralı vardır. Kullanıcılar tarafından hangi kelimenin bitişik, hangi sözcüğün ayrı yazılması gerektiği konusunda zaman zaman ikilem yaşanabilmektedir. Dilimizde yazım stilinde yaygın olarak imla hatası görülen sözcüklerden biri ustabaşı kelimesidir. Peki, ustabaşı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 05-02-24 18:03

Telaffuz nasıl yazılır? Telaffuz mu telafuz mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde çok sayıda sözcük ve kelime grupları vardır. Hâl böyle olunca birçok sözcüğün hem yazımında hem de söyleniş tarzında hatalar ortaya çıkabilmektedir. Kelimeleri yanlış kullanmak, özellikle yazılı iletişimlerde anlam bozulmasına neden olduğundan bu yanlışların düzeltilmesi gerekmektedir. Dilimizde en sık hatalı yazılan kelimelerden biri de telaffuz sözcüğüdür. Peki, telaffuz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-02-24 18:30

Kalemtıraş nasıl yazılır? Kalemtıraş mı kalemtraş mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yaygın olarak kullanılan isim sözcüklerinden biri olan kalemtıraş birleşik yapıdadır. Bu sözcüğün içerdiği 2 ayrı kelime ise yabancı kökenli olup Türkçeye ödünçlenmiştir. Söz edilen kelimenin yazılı dildeki kullanımına yönelik yaygın olarak rastlanan hata ise "ı" sesiyle ilişkilidir. Bu nedenle TDK Yazım Kuralları Kılavuzu ile güncel sözlüğünde yer alan bilgilerden yola çıkılarak kalemtıraş sözcüğünün doğru yazılışının nasıl olduğu açıklanmalıdır.

Egitim 28-01-24 21:12

Sımsıkı nasıl yazılır? Sımsıkı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi ve ifade olanağı son derece geniş bir dildir. Türkçede birçok kelime grubu mevcuttur ve bu kelime grupları arasında 2 kelimenin yan yana gelmesiyle oluşan yeni kelimeler de bulunur. Birleşik kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği çok fazla sorgulanan bir konudur. Günümüzde sözcüklerin anlamları ve yazılışları konusunda bilgi alınabilecek pek çok internet kaynağı bulunur. Peki sımsıkı nasıl yazılır?

Egitim 28-01-24 17:14

Sık sık nasıl yazılır? Sık sık ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözcük bakımından ifade olanağı geniş, zengin bir dildir. Kelime sayısının çok fazla oluşu düşünüldüğünde, bazı sözcüklerin doğru yazım şekilleri zaman zaman karıştırılmakta ve sıklıkla yanlış yapılmaktadır. Sık sık nasıl yazılır sorusu, bu sözcüğün doğru yazılışı hakkında bilgi almak isteyen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sık sık doğru yazılışı ile ilgili bilgi paylaşılmıştır. Peki, sık sık nasıl yazılır, doğru yazımı nedir?

Egitim 28-01-24 17:12

Suspus nasıl yazılır? Suspus ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe binlerce kelime ve kelime grubunu bünyesinde bulunduran ifade olanağı oldukça geniş bir dildir. Bunların içerisinde birleşik kelimeler olarak adlandırılan kelimeler de yer alır. Birleşik kelimeler gündelik hayatta, konuşma dilinde ve yazı dilinde çokça kullanılır. Bilhassa deyimlerin büyük oranda birleşik kelimelerden oluştuğu görülür. Birleşik kelimelerin doğru yazılışı ise sıklıkla sorgulanmaktadır. Doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de suspus’tur. Peki suspus nasıl yazılır?

Egitim 28-01-24 17:10

Ritim nasıl yazılır? Ritim mi ritm mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Gerek sözlü iletişimlerde gerekse yazılı anlatımlarda yaygın olarak kullanılan pek çok farklı kelime vardır. Bu kelimelerden biri de ritim sözcüğüdür. Ritim kelimesi özellikle yazılı iletişimlerde sıklıkla imla hatası yapılan sözcüklerden biridir. Bu sözcüğün doğru yazım stilini öğrenmek, Türkçemizi güzel kullanmamız adına büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sözcükleri kullanırken manasını bilerek kullanmak da ayrı bir öneme sahiptir. Peki, ritim nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 26-01-24 18:34

Depozito nedir, ne için verilir? Depozito geri alınır mı? Kira depozitosunu geri alma

Günümüzde gerek sohbetlerde gerekse yazılı iletişimlerde birçok farklı kelime ile karşılaşılmaktadır. Bazı kelimelere aşina olmamıza rağmen ne anlama geldiğini tam olarak bilememe durumu söz konusu olmaktadır. Depozito sözcüğü de karşımıza yaygın olarak çıkan kelimelerden biridir. Bu sözcük özellikle bir mülk kiralama durumunda karşımıza çıkmaktadır. Peki, depozito nedir, ne için verilir, kira depozitosu geri alınır mı?

Finans 19-01-24 18:18

SON DAKİKA: Filistin'e destek yürüyüşünde İsmail Aydemir'e yumruk atan Ege Akersoy tahliye edildi!

Son dakika haberi: Filistin ve şehitlere destek mitinginde Galata Köprüsü'nde elinde Kelime-i Tevhid bayrağı bulunan İsmail Aydemir isimli vatandaşa saldırarak yumruk atan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Ege Akersoy serbest kaldı.

Haber 17-01-24 12:14

MEB’den yeni karar! Okullarda yarıyıl tatili öncesi yeni dönem başlıyor! ‘Bu yıl ilk adımı attık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin okullarda yarıyıl tatili ve yıl sonu tatili öncesi başlatılan yeni dönemle ilgili bilgi verdi. Okullarda artık yarıyıl ve yıl sonu tatilinden önceki haftalar etkinlikler düzenlenecek. Kelime oyunları, bilgi, yetenek ve münazara yarışmaları yapılacak. Yeni kararlarla ilgili detayları Bakan Tekin duyurdu. İşte MEB’in aldığı son dakika kararının detayları…

Egitim 12-01-24 14:33

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazımı merak edilen binlerce kelime bulunur. Günlük yaşamda çok fazla görülen kelimeler bile bazen fark etmeden yanlış yazabilir, doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında ise herhâlde kelimesi yer alır. Yazım hatalarını önlemek için kelimelerin TDK sözlüklerindeki doğru kullanım şekillerini bilmek gerekir. Peki, herhâlde sözcüğün doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 06-01-24 23:29

Hemcins nasıl yazılır? Hemcins ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime türlerinin çok çeşitli olduğu zengin diller arasında bulunur. Bundan dolayı birçok kelimenin yazılışında hatalar yapılır. Yazım şekli en çok araştırılan kelimelerin ise birleşik kelimeler olduğu görülür. Hemcins gibi birleşik yapılı sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oldukça merak konusudur. Peki hemcins nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-01-24 23:28

Hanımeli nasıl yazılır? Hanımeli ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi ve ifade olanağı en geniş dillerden biridir. Dil öğelerinin fazlalığı, pek çok sözcüğün yazımında hatalara neden olabilir. Ayrıca yapılarına göre ayrılan birçok kelime grubu mevcuttur. Yazımı esnasında en çok hata yapılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Kelimelerin doğru yazılışına önem veren bireyler, hanımeli gibi sözcüklerin doğru yazım biçimini araştırır. Peki hanımeli nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:25

Hak ediyorsun nasıl yazılır? Hak ediyorsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan güncel imla kurallarına internetten erişilebilmektedir. Türkçedeki her dil öğesinin doğru kullanım biçimi bu güncel sözlükte dijital olarak aranabilmektedir. Sözlükte en çok aranan kelime türleri ise bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gereken sözcükler olmaktadır. ‘Hak ediyorsun’ sözünün doğru yazım şekli de sıklıkla araştırılır. Bu tür sözcük tipleri en çok yazım hatası yapılan kelimeler arasında öne çıkar. Peki hak ediyorsun nasıl yazılır?

Egitim 06-01-24 23:21

Faaliyet nasıl yazılır? Faaliyet mi faliyet mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizi doğru bir şekilde kullanmak ve dilimizde bulunan kelimeleri doğru bir şekilde yazmak en önemli konulardan biridir. Dilimizde çok sayıda kelime bulunduğundan bazı sözcüklerin yazımında sıklıkla imla yanlışına düşülmektedir. Faaliyet sözcüğü de yazım şeklinde çoğunlukla hata yapılan kelimelerden biridir. Kelimelerin yazımından emin olunmadığında sözlük sitelerinden araştırmak gerekir. Peki, faaliyet nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 04-01-24 18:58

İfadeye çağrılan Fatih Altaylı'dan yeni açıklama! Burada anlamadığım şu oldu diyerek şaşırdığı durumu açıkladı

Filistin'e destek yürüyüşü sonrasında Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan adama atılan yumruğun ardından yaptığı 'Eline sağlık' paylaşımıyla olay olan ve ifadeye çağrılan gazeteci Fatih Altaylı'dan açıklama geldi. "Ne korkacak ne de çekinecek bir şeyimiz var." diyen Altaylı, şaşırdığı durumu anlattı.

Haber 04-01-24 07:34

Düpedüz nasıl yazılır? Düpedüz ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük açısından bir hayli zengin bir dil olarak tanımlanmaktadır. Dilimizin kelime yönünden bu kadar zengin olmasının altında yatan nedenlerden biri geçmişte farklı kültürlerle de etkileşimde olmasından kaynaklıdır. Türkçemizde bulunan sözcükleri doğru bir şekilde yazmak ve okumak son derece önemli bir konudur. Bu noktada yazımında sıklıkla hataya düşülen sözcüklerden biri düpedüz kelimesidir. Peki, düpedüz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-01-24 19:05

Dokuztaş nasıl yazılır? Dokuztaş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında en önemli konulardan biri yazım kurallarıdır. Yazım kuralları içerisinde birçok farklı konu bulunur. Bu konulardan biri de bitişik ve ayrı yazılan birleşik sözcüklerle ilgilidir. Dilimizin kelime yönünden zengin olmasının en önemli nedenlerinden biri birleşik sözcükleri de içinde barındırmasıdır. Ancak çoğu birleşik sözcüğün yazımında hata yapılmaktadır. Bu sözcüklerden biri de dokuztaş ifadesidir. Peki, dokuztaş nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-01-24 19:04

Filistin mitingi sonrası saldırıya uğramıştı! İsmail Aydemir: 'Birbirimize girmeyelim, kardeş olalım'

İstanbul'da 'Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet' mitingi sonrası üzerinde Kelime-i Tevhid yazılı, yeşil renkli bayrak taşıyan ve yumruklu saldırıya uğrayan İsmail Aydemir konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Aydemir, "Allah o kardeşimize de, bana da, herkese de akıl fikir versin. Birbirimize girmeyelim, kardeş olalım, Birbirimizi sevelim" dedi.

Haber 03-01-24 18:35

Son dakika: Fatih Altaylı'dan ilk açıklama: 'İfadeye çağrılmadım! Çağrılsam da şaşırmam' Ege Akersoy için yaptığı 'Eline sağlık' paylaşımı sonrası soruşturma başlatıldı

Son dakika haberi: Gazeteci Fatih Altaylı'nın, Filistin'e destek yürüyüşü sonrasında Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan İsmail Aydemir'e yumruk atan Ege Akersoy'u kast ederek yaptığı "Eline sağlık" paylaşımı gündem olmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Fatih Altaylı hakkında resen iki ayrı soruşturma başlattığı ve Altaylı'yı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdığı iddia edildi. Altaylı'dan ise ilk açıklama geldi: "İfadeye çağrılmadım! Çağrılsam da şaşırmam."

Haber 03-01-24 08:50

Fatih Altaylı videosu sosyal medyada viral olay oldu! Tartışmaların odağındaydı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı paylaştı

Filistin'e destek yürüyüşü sonrasında Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan adama atılan yumruğun ardından yaptığı 'Eline sağlık' paylaşımıyla gündem olan Fatih Altaylı'ya bir tepki de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'dan geldi. Saral'ın sosyal medyadan paylaştığı video çok konuşuldu. "Sadece" isimli sosyal medya hesabından hazırlanan videoda Altaylı için çok sert ifadeler yer alıyor.

Haber 03-01-24 06:52

Filistin'e destek yürüyüşündeki yumruklu saldırıda yeni gelişme! Ege Akersoy'a tokat atan şüpheli serbest bırakıldı

İstanbul'da Filistin'e destek mitinginde, üzerinde Kelime-i Tevhid yazılı, yeşil renkli bayrak taşıyan İsmail Aydemir'i yumruklayan Ege Akersoy'a kalabalığın arasında bir kişi tokat atmıştı. Kimliği tespit edilerek polis tarafından gözaltına alınan ve 'kasten yaralama' suçundan hakkında tahkikat yürütülen şüpheli O.T. serbest bırakıldı.

Haber 02-01-24 23:44

CHP'den Ege Akersoy'a destek! Özgür Özel babasıyla görüştü, milletvekili görevlendirildi

İstanbul'da yolda Kelime-i Tevhid bayrağıyla dolaşan İsmail Aydemir'e yumruk attığı için tutuklanan üniversite öğrencisi Ege Akersoy'a CHP destek çıktı. Özgür Özel, Akersoy'un babasıyla görüştü, Ege'yi ziyaret etmesi için milletvekili görevlendirildi.

Haber 02-01-24 15:01

Fatih Altaylı'dan dikkat çeken 'Öcalan' ve 'Hilafet' benzetmesi: İkisinin de ortak amacı...

Dün İstanbul'da gerçekleştirilen Filistin'e destek mitingi sonrasında bir kişi, mitinge katılan Kelime-i Tevhid Bayrağı açan bir kişiye yumruk atmış bu olay sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Gazeteci Fatih Altaylı da tartışmalara katılmıştı. Bugün köşesinde bu konuyu kaleme alan Fatih Altaylı, 'Öcalan' ve 'Bağımsız Kürdistan' üzerinden verdiği örnekle dikkat çekti.

Haber 02-01-24 13:02

Filistin'e destek yürüyüşü sonrasındaki yumruklu saldırıda yeni detay! İlk ifadesine ulaşıldı: Milliyetçi duygularla yetiştirildim

İstanbul'da 'Şehitlere rahmet, Filistin'e destek, İsrail'e lanet' yürüyüşü sonrasında İsmail Aydemir'e Kelime-i Tevhid Bayrağı taşıdığı için yumruk atan Ege A.,'nın ilk ifadesine ulaşıldı. Tutuklanan Ege A. ifadesinde hassas bir dönemde olduğunu belirterek, "Ben herhangi bir ulusa yönelik aşağılayıcı söylemde bulunmadım." dedi.

Haber 02-01-24 11:35

Fatih Altaylı'nın Eline sağlık tweetine Mustafa Varank'tan Levent Kırca videosuyla tepki!

Gazeteci Fatih Altaylı, Filistin'e destek yürüyüşünden elinde Kelime-i Tevhid bayrağıyla dönen bir vatandaşın yumruklu saldırıya uğramasının ardından yaptığı paylaşımla dikkat çekti. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ise Fatih Altaylı'ya yıllar önce Levent Kırca ile yaptığı programdan paylaştığı bir videoyla tepki gösterdi. Gelen tepkilerin ardından bir paylaşım daha yapan Altaylı "Anayasal düzene karşı olanlar çıktıkları yırtık dona geri dönebilirler" dedi.

Haber 01-01-24 19:18

Filistin'e destek yürüyüşünden Kelime-i Tevhid bayrağıyla dönen adama yumruklu saldırı: Ağzımdan burnumdan kan geldi

Bugün İstanbul'da sabah saatlerinde Filistin'e destek amaçlı yürüyüş gerçekleşmişti. Yürüyüşe katılan İsmail Aydemir, elinde Kelime-i Tevhid bayrağıyla dönerken yumruklu saldırıya uğradı. Aydemir'in ağzı yüzü kan içinde kaldı. Vatandaşlar kavgayı ayırmaya çalıştı, polis devreye girdi. "Yumruğu vurdu, beni yere devirdi" diyen Aydemir şikayetçi oldu. Saldırgan karakola götürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından Ege A. tutuklandı.

Haber 01-01-24 14:58

Yılbaşı nasıl yazılır? Yılbaşı ayrı mı birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime ve kelime öğeleri bakımında oldukça geniş bir dildir. Türkçede bulunan kelime türleri arasında sıklıkla kafa karıştıran bir konu olan birleşik kelimeler yer alır. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler birleşik kelime gruplarıdır. Yılbaşı sözcüğü sıklıkla kullanılan ancak nasıl yazılması gerektiği konusunda tereddütler yaşanan bir kelimedir. Türkçe dilbilgisi konusunda ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki yılbaşı nasıl yazılır?

Egitim 29-12-23 00:38

Dedikodu nasıl yazılır? Dedikodu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime sayısı yönünden çok zengin bir dil olarak karşımıza çıkar. Kelimelerin bazılarının bitişik yazılması kuralı mevcutken bazılarının ise ayrı yazılması kuralı vardır. Tam da bu noktada birçok kullanıcı hangi sözcüğün bitişik, hangi kelimenin ayrı yazıldığı konusunda tereddüt yaşamaktadır. Dilimizde çok yaygın bir şekilde hatalı yazılan sözcüklerden biri dedikodu kelimesidir. Peki, dedikodu nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 28-12-23 16:53