Meroitik Dili Haberleri

Özgür Özel 'Dili sürçtü' dedi, Burcu Köksal ise frene basmamıştı! İmamoğlu'ndan Afyon adayına 'DEM' tepkisi: Kendine başka bir parti bul!

Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapılarını DEM Parti'ye kapatacağını açıklayan CHP adayı Burcu Köksal'ın sözlerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan çok sert tepki geldi. Geri adım atmayan Köksal için dikkat çeken ifadeler kullanan İmamoğlu "İnsan ayırt etmemek her şeyin önünde. Ben CHP'liyim ama bu partililere değil bu şehrin her insanına hizmet ediyorum. Şu partililer hariç şunlarla görüşürüm diyen ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka bir parti bulacak!" diye konuştu.

Haber 2024-03-07 12:22:55

Dili boğazına kaçan oyuncu hastaneye kaldırıldı

Bölgesel Amatör Ligi (BAL) 12. Grup 17. haftasında Çarşambaspor ile Safranboluspor, Çarşamba Şehir Stadyumu’nda karşılaştı. Maç esnasında dili boğazına kaçan Safranboluspor oyuncusu Fehmi Fırat Aksoy, sahada yapılan ilk müdahalenin ardından Çarşamba Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı

Yurthaber 2024-02-26 09:03:02

Başrollerini Alperen Duymaz ve Funda Eryiğit'in paylaştığı 'Kül' filminden ikinci hafta rekoru! Dili İngilizce Olmayan Filmler listesinde 2. sıradaki yerini aldı

Başrollerini Alperen Duymaz ve Funda Eryiğit'in paylaştığı 'Kül' filmi Netflix'te 9 Şubat hayranlarıyla buluştu. Film ikinci haftasında 6.4 milyon görüntülenme ile Netflix'in Dili İngilizce Olmayan Filmler listesinde 2. sıradaki yerini aldı.

Trend 2024-02-23 15:45:12

Elektronik sigara içenler aman dikkat! Uzmanından ’tiryaki dili’ uyarısı! Kalıcı tat kaybına neden olabiliyor

Sigarayı bırakmak için elektronik sigaralara kullananlara uzman uyarılarda bulundu. ’Tiryaki dili’ sendromuna yakalanılabileceğine dikkat çeken KBB Uzmanı Op. Dr. Özer, elektronik sigaranın kalıcı veya ciddi tat sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Kadin 2024-02-23 08:35:21

Şöyle ki nasıl yazılır? Şöyle ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, kelime haznesi bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle pek çok farklı türde kelime ve dil ögesi bulunur. Türkçede bulunan kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında belirlenir. İnternet ortamında binlerce sözcüğün doğru yazım biçimi araştırılır. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım şeklidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla karıştırılır. Peki şöyle ki nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:33

Ön plan nasıl yazılır? Ön plan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dili bölgesel dinamiklerinden dolayı diğer dillerden pek çok sözcük almış ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesini oldukça genişletmiştir. Türkçedeki sözcükler içerisinde, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına özen gösteren kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini sorgulamaktadır. Türkçedeki kelimelerin doğru yazılış biçimlerine TDK karar verir. Peki, ön plan nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:27

Kedi dili pasta tarifi: Kedi dili pasta nasıl yapılır?

Tatlı krizlerini dindirmek için ya da az bir zamanda lezzetli bir tatlı yapmak için kedi dili pasta tarifimize mutlaka göz atmalısınız. Hem hafif hem de lezzeti olan bu tatlının yapımı da son derece kolay ve zahmetsiz.

Yemek 14-02-24 22:51

Türk dili nasıl yazılır? Türk dili mi Türk Dili mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde bazı kelimelerin yazımında sıklıkla yazım hatası görülmektedir. Bunun ana nedenlerinden biri çoğunlukla sözcüklerin ağızdan çıkıldığı gibi yazılmasıdır. Bu tür hataları düzeltmek için Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen yazım kılavuzundan faydalanılması önemlidir. Dilimizde yaygın olarak yazımında imla yanlışına rastlanılan sözcüklerden biri Türk dili kelimesidir. Peki, Türk dili nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 03-02-24 18:34

Psikoloji nasıl yazılır? Psikoloji mi pisikoloji mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili sözcük sayısı açısından oldukça zengin bir dil olarak ifade edilmektedir. Türk dili içerisinde yabancı kökene sahip birçok farklı sözcük bulunmaktadır. Bu kelimelerin yazımında yaygın olarak yazım yanlışı görülebilmektedir. Sözcüklerin yazımında hataya düşmemek için sözlük sitelerinden faydalanılması gerekmektedir. Bu noktada yazım şeklinde çoğunlukla hata yapılan sözcüklerden biri psikoloji kelimesidir. Peki, psikoloji nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 25-01-24 18:19

Skandal iddia! Üniversiteden profesörlük kadrosu için adrese teslim şart

Sakarya Üniversitesi'nin akademik personel alımları için ilana çıkılan kadrolarda skandal bir durum yaşandı. Başvuru tarihi dün sona eren ilanlarda adrese teslim şart ihtiva ettiği gerekçesiyle şikayet edilen iki ilanın iptal edildiği ve diğer ilanlarda da benzer şartların olduğu ancak iptal edilmediği görüldü. Eski Türk Dili Anabilim Dalı Profesörlük kadrosu için 'geleneksel Türk okçuluğu alanında çalışmalara sahip olmak' şartı istendi.

Haber 13-01-24 18:26

Tekirdağ'da Mekanın Görsel Dili 2024 Haritalar sergisi açıldı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin çizdiği haritalardan oluşan "Mekanın Görsel Dili 2024 Haritalar" sergisi açıldı.

Yurthaber 11-01-24 12:35

Yapay zeka depresyon tespitine başladı

Bilkent Üniversitesinden bilim insanları psikiyatristlerle işbirliği yaparak, "ses", "konuşma içeriği", "yüz ifadesi" ve "beden dili" gibi verilerle kişinin depresyonda olup olmadığını tespit edip "kişilik analizi" yapabilen yapay zeka tabanlı yazılım geliştirdi.

Yurthaber 26-12-23 11:15

İlk kez uygulanacak! Ülke genelinde tüm ortaokul ve liselerde başlıyor... Katılamayan öğrenciler dikkat

Türkiye genelinde ortaokul ve liselerde ilk kez uygulanacak 'ortak yazılı sınavlar' başlıyor! Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık'ta ortak yazılı sınav yapılacak. Ortak yazılı sınavların zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacağı belirtildi. Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için de mazeret sınavları yapılacağı kaydedildi.

Egitim 25-12-23 16:04

Ülke genelinde ortaokul ve liselerde ilk kez uygulanacak ortak yazılı sınavlar başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık'ta ülke genelinde ortak yazılı sınav yapılacak.

Yurthaber 25-12-23 11:33

Meydan okuma uğruna dondurucu soğukta elektrik direğini yaladı! Dili yapışınca saatlerce öylece beklemek zorunda kaldı

Çin'in Heilongjiang eyaleti Harbin bölgesinde arkadaşlarıyla iddiaya giren bir kişi hava sıcaklıklarının 0 derecenin altına düştüğü sokakta bir elektrik direğini yalamaya karar verdi. Sosyal medyada trend haline gelen görüntülerde genç adamın elektrik direğini yalamasıyla dilinin metala yapışması bir oldu. Saatlerce kendisine yardım edilmesi için bekleyen genç adam donarak ölmekten son anda kurtuldu.

Trend 22-12-23 11:08

Torreira-Devrim Özkan aşkının ardından şimdi de Hadise... Tüm maçları gözünü kırpmadan izliyor, yeni aşkı Hakim Ziyech!

Galatasaray'da son haftaların yıldızı Hakim Ziyech için çok konuşulacak bir aşk iddiası gündemde. Buna göre ünlü şarkıcı Hadise, Mertens'in evinde tanıştığı Faslı yıldıza aşık olurken yakın çevresine "Aynı dili konuşuyoruz, bu sefer bambaşkayız" dediği öne sürüldü. Sarı-Kırmızılılar'da daha önce de Torreira'nın ünlü Türk oyuncu Devrim Özkan ile aşk yaşadığı ortaya çıkmıştı. İşte detaylar...

Spor 05-12-23 13:18

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler? MasterChef'te Somer Şef'in Türk Devletleri Teşkilatı açıklaması yarışmacıları heyecanlandırdı

MasterChef All Star'ın 150. bölüm fragmanının yayınlanmasının ardından Türk Devletleri Teşkilatı hakkında yapılan araştırmalart hız kazandı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın eski adı (Türk Konseyi) Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'dir. İşte MasterChef'te yapılan açıklama sonrası merak kononusu olan Türk Devletleri Teşkilatı hakkında bilgiler...

Magazin 15-11-23 22:05

Profesörü dana dili ile tehdit etmişti! Kazada hayatını kaybetti

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde kontrolden çıkan pikabın park halindeki iş makinesine çarpması sonucu baba-kız hayatını kaybetti, sürücünün eşi ve diğer kızı ise yaralandı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u, muayenehanesine dana dili göndererek tehdit ettiği gerekçesiyle ceza alan Mustafa Yücel olduğu belirlendi.

Haber 14-11-23 15:45

Kaleci Emircan'dan hayatını kurtaran hakeme teşekkür

İskenderunspor - İnegölspor karşılaşmasında dün takım arkadaşı ile çarpışarak dili boğazına kaçan ve maçın orta hakemi Onur Bingöl'ün müdahalesiyle kurtarılan 21 yaşındaki kaleci Emircan Seçgin antrenmana çıktı. Hakem Bingöl'e teşekkür eden Emircan, "Maçın orta hakemi Onur Bingöl'ün o an bu müdahaleyi yapması beni hayatta tuttu. Sağlık eğitiminin ne kadar önemli olduğu benim hayata tutunmam ile belli oldu" dedi.

Spor 06-11-23 15:28

Futbol hakemi Onur Bingöl 8. kez hayat kurtardı

TFF 2. Lig Kırmızı Grup’taki maçta dili boğazına kaçan İskenderunspor kalecisi Emircan Seçgin'e erken müdahalede bulunan hakem Onur Bingöl, 8. kez böyle bir durumla karşılaştığını ve yapması gerekeni yaptığını söyledi.

Yurthaber 06-11-23 07:54

Yürekler ağza geldi! Kendi takım arkadaşıyla çarpıştı, dili boğazına kaçtı! Maçın hakemi hayatını kurtardı...

TFF 2. Lig mücadelesinde İskenderunspor ile İnegölspor'un karşılaştığı mücadelede korkutan bir olay yaşandı. İskenderunspor kalecisi Emirhan Seçkin takım arkadaşı ile çarpışırken dili boğazına kaçtı. İşte detaylar...

Spor 05-11-23 18:27

İşaret zamiri nedir? İşaret zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı

Türk Dili ve Edebiyatı bünyesinde yer alan birçok önemli konu vardır. Bu konuları çok iyi bir şekilde öğrenmek ve kavranmak, dilimizi güzel kullanmamız açısından da büyük önem taşır. Günlük yaşamda kendinizi anlatılabilmek için birçok kelimeden faydalanırız. Bu kelimelerin bazıları zamirlerden bazıları ise isim, sıfat gibi kavramlardan oluşabilir. Özellikle yaygın olarak işaret zamirlerini daha fazla kullanırız. Peki, işaret zamiri nedir, işaret zamiri ile ilgili örnek cümleler nelerdir?

Egitim 03-11-23 16:24

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili içerisinde yer alan sözcüklerin doğru yazılması ve kullanılması önemlidir. Dilimizde bulunan kelimeleri doğru yazım şekilleriyle yazmak, kendimizi doğru ifade edebilmemiz adına da büyük önem arz eder. Türkçemizde en sık yazım hatalarından biri ayrı yazılması kural olan bir sözcüğü bitişik, bitişik yazılması kural olan bir kelimeyi de ayrı kullanmaktır. Dilimizde sıklıkla yanlış yazılan kelimelerden biri herhâldedir. Peki, herhâlde nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 21-10-23 19:03

Parkenin topuklu başantrenörü Selen Erdem: Bana 'Dişi Fatih Terim' derler!

ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nin tek Türk kadın başantrenörü Selen Erdem, takımın başında çıktığı maçlardaki tavırları, hareketleri ve giyimiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Erdem, oyuncularını yüreklendiren konuşmaları, vücut dili ve mimikleri ile Fatih Terim'e benzetiliyor.

Spor 19-10-23 17:32

Güngörmüş nasıl yazılır? Güngörmüş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili kelime haznesi yönünden oldukça zengin bir dil olarak bilinir. Bünyesinde gerek yabancı gerekse Türkçe kökenli çok sayıda kelime barındıran dilimiz, bu sayede herhangi bir düşünceyi anlatabilmemiz için pek çok farklı sözcük kullanma seçeneği sunmaktadır. Dilimizde çok fazla sözcük bulunduğundan bazı kelimelerin yazımında tereddüt yaşanabilmektedir. Bu sözcüklerden biri de güngörmüş kelimesidir. Peki, güngörmüş nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-10-23 11:27

Eğer ki nasıl yazılır? Eğer ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili sözcük sayısı açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle birçok farklı türde kelime ve ekler bulunur. Dilimizde bulunan sözcüklerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında düzenlenir. Pek çok insan binlerce sözcüğün doğru yazım biçimini araştırır. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım şeklidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki eğer ki nasıl yazılır?

Egitim 28-09-23 17:46

Son dakika | İlk kez bu yıl yapılacak! Merakla beklenen ortak sınav tarihleri belli oldu: MEB detayları paylaştı

Son dakika haberi: Ortaokul ve liselerde ilk kez yapılacak ortak sınav tarihleri belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre; 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri ortak sınavı tarihi 26 Aralık 2023 Salı olarak belirlendi. 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri ortak sınavları ise 27 Aralık 2023 Çarşamba günü tarihinde düzenlenecek.

Egitim 20-09-23 12:02
meb

Var ki nasıl yazılır? Var ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili sözcük bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pek çok farklı yapıda kelime ve ekler mevcuttur. Farklı yapıdaki sözcüklerin, eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında belirlenmiştir. Pek çok kişi binlerce sözcüğün doğru yazım şeklini merak eder. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım biçimidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki, var ki nasıl yazılır?

Egitim 11-09-23 17:20

YÖK'ten depremden en çok etkilenen 4 ildeki üniversite öğrencilerine ilişkin kararlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.

Yurthaber 08-09-23 07:20

Pijama nasıl yazılır? Pijama mı picama mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelime Türkçede birden fazla anlama karşılık gelebilir, birden çok eş anlamlı kelimeye sahip olabilir ya da bazı ekler alarak veya başka kelimeler ile birleşerek yeni anlamlarda ve birleşik türde olan kelimeler üretebilir. Bu özellikleri ile Türkçe dili dünyadaki en zengin kelime hazinesine sahip olan diller arasında yer alır. Yazım hataları da en sık olarak bu tür kelimelerin yazımında yapılır.

Egitim 07-09-23 19:48

Darmadağınık nasıl yazılır? Darmadağınık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, insanlığın en eski ve zengin dillerinden biridir. Milyonlarca insan tarafından konuşulan bu dil, sadece bir iletişim aracı olmanın ötesinde bir milletin kimliğini ve değerlerini yansıtan bir hazinedir. İnsanlar arasında iletişimin temel taşı olan dilde etkin ve düzgün bir etkileşim için kurallara ihtiyaç duyulur. Dilin yazılı olarak kullanılması konuşma dilinden farklı bir beceri gerektirir ve bu nedenle belirli kuralların takip edilmesi önemlidir. Peki, darmadağınık nasıl yazılır?

Egitim 30-08-23 16:38

Gözaltına alınmıştı! Bakanlık'tan açıklama geldi: 'Açım, geçinemiyorum' iddialarının aksine...

"Açım, geçinemiyorum" diyen birinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde gözaltına alındığı haberlerinin ardından Bakanlık açıklama yaptı. İşitme engelli şahsın ilk olarak 18 Mayıs'ta bir kamu kuruluşu önünde eylem yapmasından sonra Bakanlığa getirildiği, işaret dili tercümanları aracılığıyla görüşüldüğü ve şahsın ‘Açım, geçinemiyorum, kiramı ödeyemiyorum’ iddiasının aksine barınma, sosyal yardım ve istihdam desteği sağlandığı belirtildi. İşte olayın detayları ve gözaltı sonrası yaşananlar.

Haber 23-08-23 10:54

Türk Dili dergisi nasıl yazılır, Türk Dili dergisi yazımı nasıl olmalıdır? Türk Dili dergisi büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçeyi doğru kullanmak, kelimeleri, ifadeleri doğru telaffuz etmek ya da doğru olarak yazmak için bazı kurallar geliştirilmiştir. Bu kurallar Türkçe Yazım Kuralları olarak isimlendirilmiştir. Birleşik bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılacağı, özel isimlerin büyük harfle başlaması gibi durumlarda hataya düşmemek için bu kurallara uyulması önemlidir. Peki, Türk Dili dergisi ifadesi büyük mü yazılır küçük mü?

Egitim 16-08-23 11:05

Demet Özdemir ve Şükrü Özyıldız'lı Aşk Taktikleri 3 mü geliyor? Filmle ilgili flaş gelişme

14 Temmuz'da Netflix'te izleyicisinin karşısına çıkan Aşk Taktikleri 2 eğlenceli ve cesur sahneleriyle çok beğenildi. Demet Özdemir ve Şükrü Özyıldız'ın başrollerini paylaştığı Aşk Taktikleri 2, ilk üç gününde Netflix'in Dili İngilizce Olmayan Filmler listesine 4'üncü sıradan girdi ve 6 milyon 700 bin saat izlenme/4 milyon 100 bin görüntülenmeye ulaştı. Filmle ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

Magazin 27-07-23 15:41

Marmaraereğlisi nasıl yazılır? Marmaraereğlisi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil sürekli olarak değişen ve gelişen bir yapıdır. Bazı dönemlerde Türk Dil Kurumu sözlüklerini güncelleyerek kelimelerin anlamları ve yazılışlarını günceller. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğün 12. Basımı yayımlandı. Yeni yayımlanan Türkçe Sözlükte bazı sözcüklerin yazım biçimleri de değişti. Dili güncel ve doğru bir şekilde kullanmak isteyen kişiler yeni yazılışları araştırıyor. Yeni düzenlemeye göre Marmaraereğlisi nasıl yazılır?

Egitim 23-07-23 18:00

SON DAKİKA | Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! TCMB, ayağını gazdan çekti: KDV ve enflasyon için dikkat çeken ifadeler...

Merkez Bankası faiz kararı son dakika haberi… Tüm Türkiye’nin gözü kulağı bu açıklamaya çevrilmişti. Haziran’da 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giden Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararı resmen duyuruldu. Buna göre banka, politika faizini 250 baz puanlık artış ile yüzde 17,50 seviyesine getirdi. Geçtiğimiz ay dili tamamen değiştirilen PPK metninde ise KDV artışlarının enflasyona olumsuz yansıyacağı, ayrıca miktarsal sıkılaştırma çerçevesinde likidite azaltıcı önlemler gelebileceği açıklandı.

Finans 20-07-23 14:44

Doktorları bile şaşkına çevirdi! Dili bir anda yeşil renge döndü ve tüylenmeye başladı...

Amerika Birleşik Devletleri’nde ismi açıklanmayan bir hastanın başına gelen son derece nadir olay herkesi şaşkına çevirerek tıp dergilerine konu oldu. İsmi açıklanmayan 64 yaşındaki hastanın ilaçla birlikte tütün kullanmaya devam etmesi vücudunda ilginç bir tepki yaşanmasına neden oldu ve hastanın dili yeşil renge dönerek bir anda tüylendi.

Trend 12-07-23 13:13

Küçürek hikâye nedir? Küçürek hikâye nasıl yazılır?

Türk edebiyatında roman, öykü, masal gibi pek çok farklı yazı çeşidi mevcuttur. Küçürek hikâye de bu yazı türlerinden biridir. Küçürek öykü olarak da adlandırılan bu yazı çeşidi, normal öykü çeşidine benzer özellikler taşır. Bu yüzden öykü türünün bir alt sınıfı olarak tanımlanır. Günümüzde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu hikâye türü, Türk Dili ve edebiyatında minik hikâye, kısa öykü, minimal hikâye gibi adlarla da bilinir. Peki, küçürek hikâye nedir, nasıl yazılır?

Egitim 08-07-23 19:14

Öykü nedir, nasıl yazılır? Öykü yazma kuralları nelerdir?

Türk Dili ve edebiyatında birbirinden farklı özellikleriyle öne çıkan çok sayıda yazı çeşidi bulunur. Öykü de bu yazı türleri arasında yer alır. Öykü türünün çıkış zamanı çok eski yüzyıllara dayanır. İlk öykü yazma denemeleri, modernleşme olarak tabir edilen Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıkmıştır. Öykü türü kendi içerisinde de farklı yazım türleri barındırır. Peki, Türk edebiyatı tarihinde büyük bir öneme sahip olan öykü nedir, nasıl yazılır?

Egitim 08-07-23 19:13

Yetenek Sizsiniz'in minik Baha'sıydı değişimiyle ağızları açık bıraktı! Görenler tanıyamadı

Bir dönemin efsane programı Yetenek Sizsiniz'e henüz 4 yaşındayken baterisiyle damga vuran Baha Bayırlı değişimiyle gündem oldu. Sevimli halleri, tatlı dili ile ilgi odağı olmayı başaran Baha Bayırdır, Yetenek Sizsiniz Türkiye'den sonra defa Güldüy Güldüy Show Çocuk programında da görüldü.

Magazin 07-07-23 12:09

Yatılı okulda skandal! Öğretmen ve 16 yaşındaki öğrencisinin yasak aşkı ifşa edildi... Mesajları silmesi için uyarmıştı ama...

Yeni Zelanda'nın Christchurch bölgesindeki bir yatılı okulda Maori dili öğretmeni Taurapa ve ismi açıklanmayan 16 yaşındaki öğrencisinin arasında yasak aşk olduğu ortaya çıktı. İkilinin cep telefonu üzerinden çıplak fotoğraf alışverişinde bulundukları ve öğretmenin öğrencisini yatılı okulda bulunan odasına çağırdığı ifşa edildi. Öğrenci polise verdiği ifadesinde öğretmeniyle birçok kez cinsel birliktelik yaşadıklarını itiraf etti.

Trend 04-07-23 07:45

Affedersin nasıl yazılır? Affedersin mi afedersin mi, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Yazılı ve sözlü iletişimin temel öğelerinden biri olan sözcüklerin yazılış biçimleri belli kurallar etrafında belirlenir. Anlamlı bir iletişim gerçekleştirmek için sözcükleri doğru bir şekilde kullanmak şarttır. Zira anlaşılır bir iletişim için dili iyi kullanmak son derece önemlidir. Sözcüklerin anlamları kadar yazılış biçimleri de iletişimi etkileyen önemli faktörlerden biridir. Affedersin kelimesi de yazımı merak edilen ve araştırılan kelimelerden biridir.

Egitim 11-06-23 19:53

Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili HÜDA PAR'dan gündem yaratacak çıkış! 'Zinhar değiştirilemez' demek...

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili gündem yaratacak bir açıklama yaptı. Yapıcıoğlu "Biz, '4 maddeyi değiştirelim' demiyoruz. Yani biz dili değiştirelim, biz bayrağını değiştirelim, biz başkenti değiştirelim, şunu değiştirelim bunu değiştirelim diye bir teklifimiz yok. Diyoruz ki bu maddelere 'zinhar değiştirilemez' demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. 'Bu doğru bir şey mi değil mi gelin bunu tartışalım' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Haber 08-06-23 16:45

Fatih Portakal'dan canlı yayında Kılıçdaroğlu, Eren Erdem ve CHP çıkışı: Günaydın, şimdi mi aklınıza geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'in "Bugünden itibaren Babala TV'de izlediğiniz Kemal Kılıçdaroğlu’nu göreceksiniz" sözlerine Fatih Portakal'dan tepki geldi. Erdem'e seslenen Portakal, "Günaydın, şimdi mi aklınıza geldi. Sevgili Eren sen mi yazdın bu cümleleri. 80 yaşına gelen birisinin arkasından mı gidecek bu millet" ifadelerini kullandı. Portakal, "Kılıçdaroğlu'ndan geriye sevgi dili kalmıştı. Ama onu da inatla görevde kalarak yok ediyor" şeklinde de konuştu.

Haber 07-06-23 20:07

Adliyede işitme engellilerin sesi oluyorlar

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı "engelsiz adliye" ilkesi kapsamında adliyede görev yapan işaret dili tercümanı aracılığıyla işitme engellilerin adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırıyor.

Yurthaber 06-06-23 13:24

Günlük nasıl yazılır? Günlük tutarken nelere dikkat etmek gerekir?

Temelde kişinin gün içerisinde yaşadığı olayları anlattığı bir edebi tür olarak bilinen günlüklerin dikkat çekici farklı özellikleri de mevcuttur. Dolayısıyla günlüklerin öne çıkan özellikleri, yazım dili, öncüleri ve örnekleri hakkında detaylı açıklamalar yapılabilir. Bunun yanı sıra bu türden eserleri kaleme almak isteyenlere fayda sağlayacak olan çeşitli ipuçlarından da söz edilmelidir. Böylece günlük tutma alışkanlığı kazanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini keşfedebilir.

Egitim 01-06-23 22:25

Ben yatmadım sen yattın gerilimi! Bircan Bali Uraz Kaygılaroğlu'nun sözleriyle çıldırdı

Bircan Bali ve Ebru Şancı geçtiğimiz haftalarda Uraz Kaygılaroğlu'nun yatak performansını konuşurken Şancı dili sürçmesi yaşayarak "Ben yatmadım sen yattın" deyince ortaklık karışmıştı. Duruma açıklık getiren ikiliden Bali, Uraz Kaygılaroğlu kendisi hakkında konuşunca çıldırdı.

Magazin 29-05-23 15:39

Halı sahada korkutan olay! Bir anda yere yığıldı, müdahalesi hayat kurtardı

Büyükçekmece’de halı sahada dili boğazına kaçan 45 yaşındaki adam, maçtan çıkan bir başka vatandaşın müdahalesiyle kurtarıldı. Yaşanan anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

Haber 23-05-23 12:11

Hâlen nasıl yazılır? Hâlen şapkalı mı yazılır şapkasız mı yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi çok geniş bir dildir. Kelime sayısının fazlalığı göz önüne alındığında, bazı sözcüklerin doğru yazılışı sıklıkla karıştırılıyor veyahut yazım hatası yapılıyor. Özellikle çok fazla kullanılan kelimelerde yapılan yazım hataları bilgi kirliliğine neden oluyor. Türk Dil Kurumu Türk dili konusunda birincil kaynak olarak "hâlen" sözcüğünün doğru yazılışı ile ilgili bilgi vermiştir. Peki, hâlen nasıl yazılır?

Egitim 22-05-23 18:55